U:fon jde do insolvence. Na vlastní návrh

U:fon vyhlašuje insolvenci. Zákazníků se prý nedotkne. Neúspěch vidí v neochotě ČTÚ a stávajících GSM operátorů. Přesto slibuje světlé zítřky.

U:fon míří do insolvence. Společnost MobilKom, a.s., provozující síť se zeleným mužíčkem ve znaku, to oznámila před několika okamžiky v tiskové zprávě. Důvodem je očištění operátora od velkého úvěrového zatížení z minulosti a zajištění jeho budoucího fungování. Tento administrativní krok prý nijak neovlivní poskytování služeb stávajícím a novým zákazníkům U:fona.

MobilKom, a. s., český operátor poskytující mobilní a pevné připojení a hlasové služby pod značkou U:fon, projde v příštích měsících restrukturalizací v rámci insolvenčního řízení. Dohodli se na tom dnes vlastník a management společnosti jako na dalším kroku ozdravění provozu čtvrtého mobilního operátora v České republice.“

Nadějný start, úsporný režim a insolvence

U:fon vstoupil na český trh v květnu 2007 jako poskytovatel hlasových a datových služeb. Tehdy byla jeho vlastníkem investiční skupina Penta. U:fon ale vsadil na nekompatibilní technologii sítě CDMA2000 EVDO Revize A, takže pro využívání jeho služeb je třeba speciální hardware.

V roce 2009 se začaly projevovat první náznaky potíží a operátor přešel na úsporný provoz. V únoru letošního roku převzala 100 % akcií MobilKomu čínská společnost Divenno Holdings Limited, která u nás v té době vlastnila společnosti Dial Telecom a Volný.

Klepněte pro větší obrázek
U:fon vstoupil na trh v roce 2007 s ambicí konkurovat třem stávajícím operátorům. Jeho nabídka byla cenově výhodnější, odrazovala však nekompatibilní technologie

Dle managementu MobilKomu má insolvence očistit společnost od úvěrové zátěže z minulosti a umožnit její budoucí fungování a prosperitu. Ten dále tvrdí, že k dnešnímu dni nemá žádné finanční závazky po splatnosti vůči státu a zaměstnancům a díky aktivní zákaznické bázi je schopen hradit běžné provozní náklady, tedy i závazky vůči dodavatelům. Insolvenční návrh proto obsahuje současně propracovanou koncepci restrukturalizace společnosti.

Žába na prameni jménem ČTÚ

Příčinu neúspěchu vidí MobilKom v ČTÚ. Ten mu prý neumožnil poskytovat služby prostřednictvím standardní technologie GSM, a to ani ze strany ostatních operátorů (tzv. národní roaming). I přes dva roky trvající snahu vedení MobilKomu neučinil ČTÚ žádné kroky, které by v brzké době umožnily vstup virtuálních mobilních operátorů na trh nebo vedly k odkládané aukci nových frekvencí.

Tyto frekvence by MobilKomu umožnily nejen nabízet hlasové služby na bázi GSM, ale také datové služby na bázi LTE. Jde tak o jeden z podstatných důvodů, proč je vedení společnosti MobilKom nuceno nyní postupovat cestou vlastního návrhu na insolvenci.

U:fon slibuje světlé zítřky

Na závěr MobilKom deklaruje, že insolvenční návrh společnosti je pouze administrativním krokem, který nikterak negativně neovlivní poskytování hlasových a datových služeb stávajícím a budoucím zákazníkům operátora U:fon a vyzdvihuje atraktivní vánoční nabídky na poli datových služeb. Na začátek příštího roku slibuje U:fon další tarify, nabídky a uvedení nových přístrojů.

Diskuze (27) Další článek: Android 4.0 neumí Flash, zatím ani nejde doinstalovat

Témata článku: , , Speciální hardware, Úsporný provoz, F +, Insolvenční řízení, Standardní technologie, INS, Rok slibů, Mobilkomu, Fon, Návrh, Nadějný start, Budoucí zákazník