Oblong: ovládání z Minority Report míří do praxe

Vzpomínáte na Minority Report? Lidé z Oblongu se jím neinspirovali, to oni vytvořili známé efekty. Dnes přenáší nové způsoby ovládání do reality.

Nový způsob ovládání technologií vyvíjí v Los Angeles ve společnosti Oblong. Základem ovládání počítače pomocí gest ruky ve vzduchu je speciální rukavice a její snímání v prostoru. Mohlo by se zdát, že se autoři projektu shlédli ve vědecko-fantastickém filmu Minority Report. Ve skutečnosti je to ale přesně naopak. Právě vedoucí výzkumník John Underkoffler totiž filmařům pomáhal při přípravě snímku a navrhoval způsob, jakým americký herec Tom Cruise ovládá futuristický stroj jen za pomoci gest a páru svítících rukavic.

Klepněte pro větší obrázek
Steven Spielberg natočil film Minority Report v roce 2002 a předběhl tak dobu. Deset let poté se teprve učíme používat technologie, které snímek zobrazoval.

Novou technologii nazývanou G-speak může ovládat více uživatelů, kteří díky ní mají přístup k zobrazení na více obrazovkách. Kombinovat přitom lze jak projektory, tak LCD nebo 3D displeje do jednotného prostředí. Zařízení lze ovládat nejen gesty, ale i myší nebo dotykovým zařízením na mobilech nebo tabletech. Prostředí podporuje zařízení fungující na operačních systémech Linux, OS X, Microsoft Windows, Java, iOS nebo Android. Počítá se i s podporou hlasového ovládání. „Naše firma razí filozofii, že musíme být schopni vysoké přesnosti a komfortu. Zatím to ještě není ve finální fázi hotového výrobku,“ říká ředitel společnosti Oblong, Kwindla Hultman Kramer.

I když se může zdát, že se jedná v praxi o stěží využitelnou hračku, systém ovládání počítače za pomoci gest může být velkým přínosem v mnoha oborech. Svou budoucnost vidí v navigačních systémech, v oblasti monitoringu různorodé infrastruktury, ale šikovnou pomůckou by mohl být i architektům nebo filmovým střihačům.

Oba pány nicméně těší i úspěch méně vyspělých technologií jakými disponují například herní konzole Wii nebo Kinect, protože pomáhají lidem přiblížit nový koncept ovládání. Podobně to před lety dokázal multidotykový iPad. „Opravdu si myslíme, že myš bude během několika let zapomenuta,“ shodují se.

Diskuze (12) Další článek: Google aktualizoval snímky ve stovce zemí

Témata článku: , , Steven Spielberg, Ovládání, Vedoucí výzkumník, Spielberg, Mir, Report, Speciální rukavice, Velký přínos, Min, Nový koncept, Praxe,