11 powerbank do 1 000 Kč [srovnávací test]

Jednoduchým řešením pro jednodenní výdrž smartphonů je powerbanka. Ale kterou z nepřeberného množství vybrat?
Kapitoly článku

1. Xiaomi NDY-02-AL – PALEC

Vítězem našeho testu se s velkým náskokem stala powerbanka od společnosti Xiaomi, která už za necelých 900 Kč nabídne papírovou kapacitu 16 000 mAh. Skutečná činila podle našich testů přibližně 14 000 mAh, což bylo nejvíce, kolik jsme v našem testu naměřili. To znamená, že z powerbanky nabijete telefon s 2500mAh baterií klidně pětkrát. Je to ovšem vykoupeno také nejvyšší hmotností lehce přes 340 g. Když powerbanku uchopíte do ruky, bude se vám zdát těžká – není to na každodenní přenášení v kabelce, batoh ji však i díky příznivému tvaru bez problémů pojme.

Klepněte pro větší obrázek

Potěší také bytelným hliníkovým tělem a na prvním místě se v našem testu umístila i proto, že je relativně rychle nabitá. Zvládne nabíjecí proud vyšší než 1,4 A, takže dostat se ze zcela vybitého do nabitého stavu jí zabere přibližně deset hodin – přes noc ji tedy bez problémů nabijete. Xiaomi NDY-02-AL tedy nelze jinak než doporučit.

+ Vysoká reálná kapacita
+ Kvalitní zpracování, kovový obal
+ Vysoký nabíjecí proud
+ Vysoká účinnost

- Větší hmotnost a rozměry

2. Genius ECO-u1200

Tato powerbanka byla nejdražší v našem testu, na samotné hranici našeho limitu. I přes vysokou kapacitu (reálných 11 000 mAh) se ale může pochlubit tenkým profilem, díky kterému vejde i do štíhlého kufříku. Za to může vděčit použitým Li-pol akumulátorům, navíc má tělo z kovového broušeného krytu, a to v černé, červené, modré nebo stříbrné barvě.

Klepněte pro větší obrázek

Powerbanka je na tom dobře i po provozní stránce, při zapojení USB konektoru se automaticky zapne a po nabití zařízení zase vypne, takže nemusíte na nic myslet. Dokonce lze nabíjení přerušit bez vytahování konektoru dlouhým stiskem tlačítka. Jen má až moc paranoidní ochrany, kdy se při nárazovém proudu větším než 0,5 A automaticky vypne. V praxi byste to ale neměli nijak pocítit, tablety a jiná náročná zařízení zvyšují nabíjecí proud postupně, což této powerbance nečiní sebemenší problém až do 1,8 A z 2,1A portu. Napájet současně náročný tablet a telefon je pro ni hračka.

+ Kapacita, nabíjecí proud
+ Vysoká účinnost
+ Kompaktní plochý tvar
+ Kvalitní zpracování

- Vysoká cena

3. Eurocase Power Bank PB12000

Powerbanka od Eurocase tak trochu zamrzla v minulosti, kdy byly používány mini-USB konektory, je jediná v našem testu, která jej ještě má. To může být při nabíjení hendikepem, protože najít nabíječku, ale i kabel s mini-USB může být problém, kdežto micro-USB se vyskytuje všude. Naopak potěší přítomností celé sady redukcí pro různé telefony, nejnovější konektory ale samozřejmě chybí. Powerbanka také nemá příliš praktický povrch, který je z lesklého plastu, na němž ulpívají otisky prstů, a snadno se poškrábe.

Klepněte pro větší obrázek

Udávaná kapacita této powerbanky je 12 000 mAh a jako jediná v našem testu měla dokonce vyšší reálnou kapacitu – více než 13 000 mAh. Powerbanka nemá problém z 2A portu poskytnout ani 2,2 A, aniž by výstupní napětí kleslo pod toleranci. Bohužel se ale nenabíjí vyšším proudem než 1,08 A, což znamená skutečně velmi dlouhou dobu nabíjení – téměř patnáct a půl hodiny.

+ Nejnižší cena za 1 Wh
+ Vysoký výstupní proud

- Lesklý povrch
- Port mini-USB
- Vysoká hmotnost i objem
- Dlouhé 15,5h nabíjení

4. iTec Power Bank Metal 12000 mAh

Stejně jako powerbanky na prvních dvou místech, je i tato oplášťována hliníkem, tentokrát v pískovaném provedení. Její velkou předností je výrazně plochý tvar, díky kterému se snadno vejde prakticky kamkoli. S kapacitou už na tom tato powerbanka není tak dobře jako výše umístěné, namísto deklarovaných 12 000 mAh poskytne necelých 11 000 mAh, což je ale v toleranci, započítáte-li ztráty konverze z napětí baterií 3,7 V na výstupných 5 V. Co však více zamrzí než stále dobrá kapacita, je velmi pomalé nabíjení proudem pouhých 0,82 A, a také nízká účinnost nabíjení + vybíjení jen 63 %.

Klepněte pro větší obrázek

Obojí dohromady tak dá dobu nabíjení závratných 15,3 hodiny. Powerbanka iTec poskytne proud až 2 A, nad tuto hodnotu již zafungují automatické ochrany a vypne se. Powerbanku iTec bych doporučil tomu, kdo chce co nejplacatější kovový model s dobrou kapacitou za příznivou cenu.

+ Plochý tvar
+ Cena
+ Kapacita

- Velmi pomalé nabíjení
- Nízká účinnost

5. TP-Link TL-PB10400

Nenechte se zmást tloušťkou této powerbanky 41 mm, i přes ni měla v našem testu nejmenší objem a patřila k nejlehčím, přitom poskytne jen o trochu méně tolik energie, než kolik je výrobcem deklarováno – přibližně 9 300 mAh. Powerbanka nemá problém poskytnout necelé 2A, nad tento proud se však nevypne a poskytne i 2,12 A, ale při napětí 4,36 A, které je již mimo toleranci. Powerbanka se nabíjí vcelku vysokým proudem 1,3 A, a to celých 8 hodin, což je přijatelný čas.

Klepněte pro větší obrázek

Horší je to s účinnosti nabití/vybití, která činila nízkých 66 %. Powerbanka je z bílého lesklého plastu, na kterém ale není nic vidět a který oplývá i vysokou pevností. Každému nemusí vyhovovat kvádrový tvar powerbanky, dostanete k ní ale ochranné pouzdro, díky kterému ji můžete mít jen tak pohozenou v batohu. Tato powerbanka může být pro mnohé zajímavou volbou i z důvodu přítomnosti svítilny, kterou lze aktivovat dlouhým stiskem tlačítka.

+ Nejmenší objem, nízká hmotnost
+ Integrovaná svítilna
+ Automatické zapnutí/vypnutí

- Nižší účinnost
- Nevejde se všude

6. Connect IT CI-245

Nejlehčí powerbankou s hmotností jen 228 g byla byla v našem testu Connect IT CI-245. Neměla přitom nejnižší kapacitu, ale přes 9 000 mAh (deklarovaných je 10 400 mAh). Je sice plastová s hladkým povrchem a po stranách lesklým, ale potěší kompaktní velikostí a automatickým zapnutím i vypnutím.

Klepněte pro větší obrázek

Nabíjet ji budete vcelku dlouho – osm a půl hodiny, tedy po celou noc, a to proudem 1,25 A. Za delší dobu nabíjení může i spíše průměrná účinnost nabití/vybití okolo 70 %. Výstup 2,1A USB portu můžete zatížit i proudem 2,2 A, aniž by kleslo napětí pod dovolenou toleranci 4,75 V. Indikaci powerbance zajišťuje čtveřice modrých LED čárek v  symbolu baterie, ale jen po stisku tlačítka, průběžný stav se nezobrazuje. Connect IT CI-245 je sympatická powerbanka, která se vejde akorát do ruky. Chybu její koupí sice neuděláte, za stejný peníz ale můžete mít vyšší kapacitu a v kovovém obalu.

+ Poskytne vysoký proud
+ Nízká hmotnost
+ Malé rozměry

- Plastové tělo
- Nepříliš příznivá cena

7. iGET Power B-12000

I kdybychom uvažovali o ztrátách při konverzi napětí baterií 3,7 V na výstupních 5 V vysokých 15 %, stejně by nebyla poskytnutá kapacita powerbanky iGET jen 9 200 mAh, když výrobce udává 12 000 mAh. Powerbanka iGET má zkrátka takovou reálnou kapacitu, jako jiné modely slibující 10 000 mAh. Na druhou stranu je tato powerbanka velmi lehká (jen 233 g) a hezky plochá díky použitým Li-pol článkům, takže se vejde všude.

Klepněte pro větší obrázek

Také její cena je příznivá – jedna reálná watthodina u ní vychází na 20,6 W. Potěší i tím, že při zapojování tabletu nezáleží, jaký USB port použijete, oba podporují 2A nabíjení a bez problémů takovýto proud i poskytnou. Škoda jen plastových povrchů, které ale mají líbivou perleťovou barvu v kombinaci se stříbrným lemem. Jediným závažným nedostatkem této powerbanky tak je především nižší kapacita, než výrobce udává.

+ Plochý skladný tvar
+ Nízká hmotnost
+ Automatické zapnutí
+ Proudy obou výstupních USB

- Kapacita stejná jako u 10Ah powerbank
- Doba nabíjení přes 10 h

8. GP Batteries GL301 Black

Klavírově černý lesklý hladký zaoblený povrch, přesně tím je typická powerbanka od GP. Snadno se poškrábe i upatlá, na druhou stranu je ale pevná, nikde nic nevrže a powerbanka nevypadá nijak fádně. Hezky má vyřešenu i indikaci kapacity baterie čtyřmi velkými LED s rozptýleným modrým světlem. Škoda jen její poměrně velké tloušťky, zaoblené plochy to bohužel příliš neskryjí.

Klepněte pro větší obrázek

Přitom je její kapacita téměř stejná jako například u menší a lehčí Connect IT CI-245 se stejnou reálnou kapacitou. Maximální deklarovaný proud 2,1 A powerbanka z jednoho z USB portů zvládne dodat, ale téměř na hraně, při 2,2A zátěži klesne výstupní napětí na 4,72 V, což je již pod dovolenou tolerancí. Co však u této powerbanky potěší, je vysoká účinnost nabíjení + vybíjení až 80 %. Moc to však nepocítíte, jelikož činí maximální nabíjecí proud 0,98 A a do plného stavu se tak powerbanka nabije za dlouhých devět a půl hodiny.

+ Vysoká účinnost nabíjení + vybíjení
+ Obstojná kapacita
+ Lze vypnout dlouhým stiskem tlačítka

- Nezapne se automaticky
- Větší tloušťka
- Dlouhé nabíjení
- Lesklé plasty

9. A-Data PV110 Titan

Z všech powerbank s udávanou kapacitou 10 400 mAh jí tato přiblížila nejvíce – její reálná hodnota činila 9 700 mAh. Powerbanka se navíc může pochlubit i líbivým povrchem z broušeného kovu, a to hned v několika barevných provedeních. Konstrukci není co vytknout, skutečně se povedla.

Klepněte pro větší obrázek

Nejvíce bodů ovšem tento model ztratil při nabíjení, které trvalo extrémně dlouhých 14,3 h. Důvodem je nejen spíše průměrná účinnost powerbanky okolo 72 %, ale především nabíjecí proud jen 0,75 A. Trochu nepohodlné je i zapínání powerbanky dlouhým stiskem, které je navíc vždy nutné, jelikož se sama po připojení zařízení neaktivuje. Potěší alespoň fakt, že powerbanka nemá vůbec problém dodat i vyšší než deklarovaný proud z 2,1A USB bez překročení povolené tolerance napětí. Z hlediska snadnosti přenášení je na tom tato powerbanka dobře, je vcelku plochá a skladná.

+ Kapacita jako deklarovaná
+ Kovové provedení
+ Poskytne vysoký proud

- Velmi dlouhé nabíjení
- Nutnost zdlouhavého zapínání 

10. GoGen Power Bank GOGPB104001

Powerbanka GoGen je tvarem podobná modelu od A-Data, jen je trochu kratší, v plastu a o stovku levnější. Její reálná kapacita je však o 1 000 mAh nižší, což není zrovna málo. Na vině však může být i velmi nízká účinnost nabíjení + vybíjení okolo pouhých 60 %. Ta je rovněž důvodem dlouhé doby nabíjení více než jedenáct a půl hodiny, protože pro kapacitu 6 380 mAh při 5 V musí nabíječka do powerbanky dodat 10 680 mAh, navíc jí to powerbanka dovolí proudem pouhých 0,92 A.

Klepněte pro větší obrázek

Powerbanka GoGen se bohužel neaktivuje sama – když připojíte USB konektor nabíjeného zařízení, musíte myslet na krátký stisk tlačítka. Stejně jako u modelu Genius jsme se i u této powerbanky setkali s až příliš důslednou proudovou ochranou, kdy při prudším než 0,5A vzestupu proudu došlo k jejímu vypnutí. To však není nijak závažný problém, drtivá většina zařízení zvyšuje nabíjecí výkon postupně.

+ Nízká hmotnost
+ Snadná přenositelnost
+ Cena

- Nízká kapacita
- Dlouhá doba nabíjení
- Lesklé plastové provedení
- Problém s vysokými proudy

11. APC Mobile Power Bank (M10BK-EC)

Až na posledním místě skončila velmi plochá, a tím i skladná powerbanka od společnosti APC. Může se sice pochlubit líbivým designem, lesklé plochy jsou však hodně nepraktické a je takřka vyloučené je udržet v čistotě.

Klepněte pro větší obrázek

Tato powerbanka ale nejvíce bodů ztratila za nejnižší reálnou kapacitu v testu – jen 7 400 mAh, což je jen mírně více než polovina oproti Xiaomi NDY-02-AL, která stojí o pouhou stovku více. Také proto vychází 1 Wh téměř na 30 Kč. Na vině jsou nejen tenké Li-pol články, ale také pouze průměrná účinnost nabíjení + vybíjení okolo 69 %. Tato powerbanka slibuje u jednoho z USB portů proud až 2,4 A, naše měření však ukázala, že stačí jen 1,8 A k tomu, aby výstupní napětí kleslo pod dovolenou toleranci. Čím ale model od APC příjemně potěšil, byla vysoká rychlost nabíjení díky proudu 1,51 A – za pět a tři čtvrtě hodiny je powerbanka naplno nabita.

+ Vysoká rychlost nabíjení
+ Plochý skladný tvar

- Nízká kapacita
- Napětí při vysokých proudech
- Vysoká cena za 1 Wh

Témata článku: iGet, , , , , Power, Vysoká rychlost, Power Max, Mini USB, Nabíjecí výkon, Konverze, Zapojování, Plastové provedení, Test, Udávaná kapacita, Kufřík, Srovnávač, Krátký stisk, Automatické zapnutí, Nabíjecí proud, Ochranné pouzdro, Connect IT, Reálná hodnota, Čtvrt hodiny, Sebemenší problém