Aby vám smartphone na dovolené nevysál peněženku

Příjemná dovolená s hořkým koncem. I když se aktivně nepřipojíte, můžete zbytečně platit tisíce za data v zahraničí. Poradíme, jak se chránit.

Za příjemnou dovolenou může udělat nepříjemnou tečku účet za datové roamingové služby. Mnohým se to už stalo a v éře chytrých telefonů hrozí akutní nebezpečí - data využívají, aniž by o tom jejich uživatel věděl. Tak třeba zapnete fotoaparát a už je to (k obrázku se přidávají GPS souřadnice a GPS se pro rychlejší zjištění polohy připojuje k internetu).

Jak datové přenosy v zahraničí úplně vypnout?

Klepněte pro větší obrázek
Pokud si data nevyptene a zároveň nemáte datový balíček, může vás dovolená mimo EU vyjít pořádně draho

Možnosti jsou v zásadně dvě, buď roamingová data zakážete přímo v telefonu, nebo u operátora. Zákaz roamingových dat v telefonu představuje to nejsnazší řešení, zpravidla stačí tuto volbu prostě vypnout. Popřípadě existují aplikace, které se o blokování dat v roamingu postarají. Majitelé symbianových Nokií diskutující na našem fóru doporučují například aplikaci Roamingguard.

 
V EU platí cenový strop na data 50 € (1 500 Kč).
 

Jde o ochranu před šokem z vyúčtování. Vodafone jde nad rámec povinnosti a ochranný datový limit umožňuje aplikovat na celý svět. T-Mobile do něj krom zemí EU pro zatím zahrnuje Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Chorvatsko a Egypt. Rozšíření pro celý svět chystá operátor od 1. června. O2 limit aplikuje v EU a taktéž v zemích Evropského hospodářského prostoru. Tedy v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu.


Blokace dat na telefonu iPhone. Telefon umí blokovat 3G, data v domovské síti i roamingové datové přenosy

Pro někoho může být jistější systémová blokace dat u mobilního operátora. Data v zahraničí zablokujete následovně:

  • O2: Elegantní způsob jak zablokovat pouze data v roamingu (tedy ta draze zpoplatněná) nabízí jen O2. Stačí odeslat SMS ve tvaru BPR na číslo 999111. Odblokování datových přenosů lze provést odesláním SMS ve tvaru DBPR opět na číslo 999111. Operátor navíc deklaruje, že zákazníka na možnost deaktivace datových přenosů upozorní, pokud se jeho telefon připojí. Dorazí SMS tohoto znění:

    Prave jste se pripojili k internetu. V zahranici je uctovani dle roamingoveho ceniku (od 24 Kc/1 MB v EU). Pripojeni muzete zablokovat SMS: BPR na 999111. O2

    Odeslání aktivační a deaktivační SMS v ČR je zdarma, v zahraničí je cena SMS účtována podle roamingového ceníku.

  • T-Mobile: Pokud chtějí mít jistotu, je třeba úplně deaktivovat datové přenosy v samoobsluze „Můj T-Mobile.“ Jiná systémová možnost není.
  • Vodafone: Ani u Vodafone nelze blokovat roamingová data. Zákazníci mají možnost provést úplnou blokaci datových přenosů v některé ze samoobsluh či přes zákaznickou linku.

Nechce si poradit na fóru: Jak na blokování datového roamingu?

Diskuze (23) Další článek: Tizen: spustí i aplikace pro Android [video]

Témata článku: , , , , , Apple iPhone 4GB, Elegantní způsob, SMA, Dovolená, Systémová možnost, Pen, Smartphone, Rychlé zjištění,