Acer Liquid E3: zdařilá premiéra [recenze]

Jeden z prvních smartphonů, které Acer uvedl na český trh, vypadá velmi nadějně. Má šanci pořádně zamíchat kartami ve střední třídě.
Kapitoly článku

Velmi těžko byste hledali odvětví ve světě IT, kde by Acer neměl prsty. Až na mobily, namítnete. Ale tchajwanský výrobce má i docela velké zkušenosti s produkcí mobilních telefonů a smartphonů. Jen u nás se o tom moc neví, protože firma až do minulého roku na náš trh prakticky žádný model oficiálně neuvedla. Z Británie nebo sousedního Německa jsme slýchávali zprávy o povedených smartphonech Liquid, ale vyzkoušet jsme si je mohli zpravidla jen na veletrzích. Teď se situace obrací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Acer Liquid E3 na tiskových fotografiích

Na český trh byly oficiálně zjara tohoto roku uvedeny rovnou tři androidové smartphony nižší třídy – Acer Liquid Z4, Z5 a E3. Právě poslední jmenovaný jsme se pro vás rozhodli otestovat, protože z dané trojice jde o model nejlépe vybavený. Acer nasadil velmi příjemnou cenovou politiku, a tak je možné, že právě v kategorii střední třídy, kam novinka patří, může časem způsobit menší průvan.

Po prvních minutách:

  • Telefon je příjemně lehký, dobře se drží
  • Červené detaily oživují jinak celočerné tělo
  • K čemu asi bude tlačítko na zádech?
  • S krytkami se asi zapotíme
  • HD displej za pět tisíc?

Acer Liquid E3
E380
rozměry a hmotnost: 136 × 68 × 9,0 mm, 134 g
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM
konektivita: none, Wi-Fi none, Bluetooth null, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Mediatek MT6589 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 13MPx, video, autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Sympaticky obyčejný

Čekat ve střední třídě nějaký designérský unikát, by bylo hodně troufalé. Liquid E3 má ale několik detailů, které vyplují na povrch až po několika okamžicích používání, a ty docela zásadně změní pohled na přístroj, který by se jinak mohl zdát poněkud nudný.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Acer Liquid E3 je štíhlý a docela velký telefon

Stačí se jen pozorněji podívat na přední stranu, úzké červené mřížky nad a pod displejem jemně narušují zaběhlé zvyky a přitom nebijí do očí. V té horní se pochopitelně schovává telefonní reproduktor a v té spodní zase hlasitý reproduktor. Tomu bohužel chybí nějaký výraznější projev a maximální hlasitost je dost nízká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čočka 13Mpx fotoaparátu mírně vystupuje nad povrch, pod ní najdeme programovatelné tlačítko

Pod displejem na vás čeká další drobnost, podsvícená tlačítka s poněkud netypickými piktogramy. Ty jsou navíc o něco větší, než bývá zvykem, a proto se jednoduše hledají a dobře se s nimi pracuje. Nad displejem najdete klasická čidla, přední 2Mpx foťák a notifikační LED diodu. Přítomen je i přední blesk, který nebývá zdaleka samozřejmostí. Fanouškům selfie portrétů by tato drobnost mohla udělat radost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Displej s úhlopříčkou 4,7“ a rozlišením 1 280 × 720 bodů netrpí žádným limitujícím nedostatkem. Odleskovost by mohla být sice o něco nižší, ale v rámci dané kategorie jde o nadprůměr. Panel IPS má dobré pozorovací úhly a živé barvy, škoda jen vysokého minimálního jasu, který bude nepříjemný při nočním čtení. 720p je na tuto úhlopříčku zcela dostačující rozlišení a rastr je vidět až při opravdu detailním zkoumání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytky jdou otevřít ztuha

Programovatelné tlačítko

Telefon je jako celek uživatelsky nerozebíratelný, což se příznivě podepsalo na pevnosti zařízení. Nic nevrže ani neskřípe a finální slícování je skvělé. Záda mají jen jednoduchou povrchovou úpravu, na které jsou vidět otisky prstů, a docela klouže ze zpocených rukou. Ochranná oleofobní vrstva schází také displejové straně, takže doporučujeme s tímto mobilem nosit stále hadřík na leštění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem je LED blesk sekundární kamery a pod displejem senzorová tlačítka

Kromě zadního 13Mpx foťáku s přisvětlovací LED, což by člověk na zádech celkem čekal, uvidíte ještě jedno tlačítko. Jmenuje se Rapid a slouží k rychlému přístupu do požadované aplikace nebo funkce. Defaultně jím po krátkém stiskem telefon odemknete, podobně jako třeba tlačítkem u G modelů od LG. Acer Rapid je ovšem programovatelné. Při odemčeném telefonu můžete naprogramovat spuštění libovolné aplikace po krátkém stisku, a při delším stisku spustíte fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekBalení a příslušenství

Nabíjecí kabel budete zasouvat do microUSB konektoru na spodní straně, sluchátka pak do 3,5mm jacku, který našel své místo nahoře hned vedle zapínacího tlačítka. Levý bok je osazen dvěma krytkami na microSIM, se kterými budete trochu bojovat, protože jdou otevřít hodně ztuha, nedají se dobře uchopit a prokluzují mezi prsty. Podobně řešená je také krytka na pravém boku, kam budete vkládat microSD kartu, a hned nad krytkou je kolébková regulace hlasitosti.

Témata článku: Acer, , , , , , , Acer Liquid, Acer Liquid E3, Acer Liquid Z4, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One mini, HTC One mini 2, Huawei Ascend P6, Telefonní reproduktor, Premier, Oleofobní vrstva, Zadní foťák, Leštění, Plovoucí okno, Ace, Vyzváněcí profil, Premiér,