Acer Liquid Jade Primo: Continuum ve stojánku [recenze]

Acer Liquid Jade Primo. Acer s operačním systémem Windows 10 Mobile a funkcí Continuum. Podle výrobce má jít po krku Lumiím. Jaká je realita?
Kapitoly článku

1. Design

Jade Primo se po stránce designu a konstrukce drží zavedených zvyklostí společnosti Acer. Patrné je to hlavně na celkovém zakulacení smartphonu, postupnému zužování směrem ke stranám nebo na reproduktorech vyvedených v kruhové kovové mřížce s perforací. Jade Primo je zároveň unibody smartphone, k baterii se tedy nedostanete, i když první dojem se stříbrným pruhem po obvodu a jinak barevnými zády by mohl evokovat snímatelný zadní kryt. Začněme ale od čelní strany. Zde hlavní část zaujímá 5,5" displej, který má například ve srovnání s Lumií 950 XL sice užší rámečky po obvodu, ale nad i pod displejem o dost více místa. Displej má o dvě desetiny pace menší úhlopříčku než Lumia, přesto je Jade Primo na výšku rozměrnější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Aceru Liquid Jade Primo jsou 157 × 76 × 8,4 mm a váha činí 150 gramů.

Pod displejem najdeme jen stříbrnou barvou vyvedené logo Acer, tlačítka se přemístila přímo na displej. Nad displejem se potom nachází kruhový reproduktor, čelní kamerka s vysokým rozlišením 8 Mpx, vícebarevná notifikační dioda a potřebné senzory. Displej je zasazen ve stříbrném rámečku, který částečně přechází i na boky přístroje. Po obvodu se tento stříbrný rámeček s černou linkou uprostřed na určitých místech ztenčuje a tím opticky navozuje menší tloušťku zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro Acer je typické kruhové provedení reproduktorů. Na Jadu Primo ale nevypadá nejlépe, hlavně díky tmu, že systému vládnou dlaždice.

Co se týče ovládacích prvků, levý bok je zcela holý. Na opačné straně najdeme na pravém boku dvojkolébku hlasitosti a tlačítko zámku přístroje, situované zhruba uprostřed boční hrany. Tlačítka jdou stisknout tuze, což může být výhoda například v kapse, na druhou stranu při postavení smartphonu do stojánku k režimu Continuum budete mít co dělat. Na pravém boku nad tlačítky se nachází dvojice šuplíčků, z nichž do prvního vložíte nanoSIM, do druhého nanoSIM nebo microSD kartu (maximální kapacitu výrobce neudává). Na horní hraně najdeme pouze sluchátkový konektor, ta spodní potom ukrývá USB-C konektor a primární, hovorový mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Při pohledu z boku jde vidět šířku měnící stříbrný rámeček a černá linka na něm, které navozují dojem smartphonu tenčího, než je realita.

Zadní strana Jadu Primo je vyvedena se vzorem podélného kartáčování. Výrobce uvádí, že se jedná o broušenou hliníkovou vrstvu. Za mě je buď vrstva velmi tenká, nebo si pouze na kov hraje, lze ji snadno poškrábat a pocitově ani nemá kovu vlastní chlad. Každopádně, ve spodní části uprostřed najdeme hlasitý reproduktor, uprostřed potom druhé logo Acer, v horní části vystouplou čočku 21 Mpx snímače se stříbrným okružím, dvoutónový LED blesk a sekundární mikrofon. Pod zadním krytem nenajdeme ani NFC anténu, ani bezdrátové nabíjení jako u top Lumií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail na 21 Mpx snímač s dvoutónovým LED bleskem. Snímač vystupuje z těla cca jeden milimetr a při položení na zádech je tak Jade Primo vratký. 

Acer Liquid Jade Primo se v ruce velmi dobře drží, čemuž napomáhá ztenčení směrem ke stranám. Zároveň je pocitově lehčí než nejvybavenější Lumia 950 XL, škoda je jen rozměrů, kde mohli v Aceru trochu ubrat, především na výšku. Konstrukce je příkladná, pouze v úmyslném krutu se ozve jedno lupnutí. Displej je navíc ke stranám velmi jemně zaoblen a při pohledu z čelní strany (vlastně při pohledu ze všech stran) vypadá Jade Primo jako prémiové zařízení, což se o Lumiích bez dokoupených Mozo krytů rozhodně říci nedá. Jediný prvek, se kterým se někdo nemusí ztotožnit a který vadil i mně osobně, je kruhové vyvedení reproduktorů. Dle mého se na smartphone nehodí, navíc kontrastuje s dlaždicemi v samotném prostředí systému.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Jade Primo je dualSIM. Obě dvě SIM jsou velikosti nano, jeden šuplíček je kombinovaný a musíte si vybrat: microSD nebo druhá SIM.

2. Displej

Jak už bylo zmíněno výše, Jade Primo nabídne zobrazovač o úhlopříčce 5,5". Jedná se o AMOLED panel s rozlišením 1080 × 1920 obrazových bodů (jemnost 401 PPI), což sice není 2K rozlišení, jako u Lumií, ale velmi pozitivně se to podepisuje na výdrži. Displej nabídne automatickou regulaci jasu, která pracuje velmi spolehlivě (i když ve zvláštně trhaných krocích), skvělé pozorovací úhly i dobrou čitelnost na přímém slunci, vysoce kontrastní režim jako u Lumií zde ale nenajdeme. S rozpětím jasu jsem subjektivně problém neměl, více napoví výsledek měření optickou sondou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Možnosti přizpůsobení displeje u Aceru Liquid Jade Primo LTE Black

U Jadu Primo bohužel nechybí jen vysoce kontrastní režim, stejně tak ale v nastavení v sekci Doplňky nenajdeme nastavení barevného profilu, kde si uživatel může navolit odstín a sytost barevného podání. Nezbývá tedy, než se spolehnout na výchozí hodnoty. Další nastavení displeje vycházejí z funkcí operačního systému Windows 10 Mobile. Lze nastavit barvu pro celé prostředí, tapetu pod dlaždice, nebo přímo na ně, možnost zobrazit tři nebo čtyři velikosti středních dlaždic, tmavý nebo světlý režim, použít barvu prostředí na systémovou lištu atd.

3. Hardware

Stejně jako Lumia 950 nabídne i Jade Primo pod kapotou šestijádrový 64bitový Qualcomm Snapdragon 808 (MSM8992) s jádry 2× 1,82 GHz (Cortex-A57) + 4× 1,44 GHz (Cortex-A53) a k tomu grafický akcelerátor Adreno 418. Operační paměť má hodnotu 3 GB a dohromady se jedná o balík, který poskytne dostatek výkonu i pro takovou činnost, jako je režim Continuum. Bohužel přímé srovnání mám jen s Lumií 950 XL, kde je nainstalován vždy poslední Insider build. Při zkoušce Continua je Lumia 950 XL znatelně rychlejší, ale to může být způsobeno jak rozdílem ve verzi systému, tak rozdílem v použitém chipsetu (Snapdragon 810 vs. 808). Při ostatních činnostech jsou rychlosti srovnatelné, výkonnější Lumia má vždy jen nepatrný náskok. Na Jadu Primo mi ale nejvíce vadila neodladěnost systému. Výkonu má smartphone dostatek, například ukládání fotografií nebo 4K videa je bleskové, ale reakce systému jsou trhané nebo se zpožděním.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.0.5 UWP Beta5:

  • celkové skóre: 76 193
  • 3D 14 703
  • UX: 29 798
  • CPU: 27 258
  • RAM: 4 434

Nyní k vnitřní paměti. Tu lze rozšířit paměťovými microSD kartami a v základu činí 32 GB. Po aktualizaci systémových aplikací a stažení nejnovější verze operačního systému jsou zabrány cca 4 z 29 GB, se kterými smartphone operuje. Pro vlastní činnost má tedy uživatel k dispozici přibližně 25 GB. Použitým akumulátorem je Li-Ion baterie s kapacitou 2870 mAh. To je sice lehce podprůměrná hodnota na smartphone s úhlopříčkou 5,5", v již několikátém srovnání s Lumiemi je ale třeba uvědomit si, že zde nemáme 2K, ale „pouze“ Full HD displej, který logicky není tolik energeticky náročný. Jade Primo bych označil za jeden a půl denní smartphone, který dokážete velmi rychle nabít za krátký čas díky technologii QuickCharge 2.0, ale s bezdrátovou nabíječkou nepochodíte. Pouze upozorním, že dodávaná nabíječka má pouze 2A, pro plné využití rychlého nabíjení je ideální nabíječka se 3A.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Systémové informace o využití baterie a vnitřní paměti.

Z hlediska konektivity najdeme u Jadu Primo Wi-Fi standardů a/b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.1, GPS, A-GPS i GLONASS, podporu LTE (mimo „Vodafoních“ 900 MHz), dualSIM režim, zcela nepochopitelně ale chybí třeba NFC anténa. Ze senzorové výbavy jmenujme akcelerometr, senzory přiblížení a okolního osvětlení a elektronický kompas. Co se týče zvukového přednesu, hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý, poměrně dobře zvládá vykreslit výšky, ve snaze o hloubky se ale ozývá „kovové plácání“, jak kdyby kovová mřížka byla zvuku na obtíž. Z dodávaných špuntových sluchátek je zvuk reprodukován o mnoho lépe, i když pro audiofily to rozhodně nic není. Zajímavé je jen to, že sluchátka od Aceru jsou jediná, která fungují. Ostatní (pecky, špunty, velká uzavřená) nefungují vůbec – smartphone je detekuje, ale zvuk nepřehraje. Napadá mě jen prohození pinů na sluchátkovém Jacku, jako to bylo kdysi dávno u původních Lumií.

4. Software

Jade Primo je postaven na operačním systému Windows 10 Mobile. Po rozbalení a aktualizování všech aplikací telefon detekoval aktualizaci systému, který byl povýšen na verzi 10.0.10586.494. Jedná se o oficiální verzi systému, nikoliv Insider sestavení, která jsou mnohem dál (aktuálně 10.0.14393.5). To by se ale mělo změnit s tzv. Anniversary updatem, který by na smartphony z volného trhu měl dorazit do konce srpna. Přinese spoustu odladění a novinek, na které jsou Insideři již dávno zvyklí, ale také odstraní spousty chyb. Třeba tu, že se Jade Primo samovolně restartuje, tak 2× do týdne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhled prostředí Windows 10 Mobile. Tapetu lze nastavit buď jako pozadí pod dlaždice, nebo jako pozadí pro dlaždice samotné.

Co je bohužel smutná zpráva, lze shrnout do jedné strohé věty. Jade Primo není Lumia. Odemknutí dvojitým poklepáním, Glance Screen, nastavení barevného podání displeje, režim vysokého kontrastu, omezená sada znaků pro pohodlné psaní s diakritikou, to všechno Aceru chybí. A ať jsem pátral, jak jsem pátral, Acer do systému jako takového nepřidal jedinou svoji vlastní věc navíc. Ano, spousta věcí dříve vyhrazených jen Lumiím se stala součástí systému (aplikace fotoaparátu, mapy stále založené na datech HERE atd.), ale to bohužel není dost.

Pro náhled na fungování operačního systému Windows 10 Mobile čtěte recenzi systému (odkaz výše), případně v první kapitole odstavec o funkci Continuum a její recenzi (odkaz v 1. kapitole).

5. Fotoaparát

Jade Primo dostal do vínku 21 Mpx snímač s dvoutónovým LED bleskem a f/2.2, softwarovou stabilizací obrazu a schopností natáčet 4K video. Čelní kamerka má potom rozlišení 8 Mpx a zvládá Full HD video. Toť vše, co výrobce uvádí, rádi bychom toho určitě věděli více. Fotoaparát samozřejmě obsahuje veškeré možnosti manuálního nastavení, které systémová aplikace fotoaparátu převzala od původní aplikace Nokia Kamera, taková možnost pořizování panoramat ale do aplikce přibude právě až se zmíněným Anniversary updatem (Insideři již mohou používat).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu s možností ručního nastavení času, ISO, vyvážení bílé, kompenzace expozice, ale také s možnosti ručního ostření.

A jaké jsou výsledné fotografie? Jade Primo nabídne jedny z nejrozporuplnějších výsledků. Optika je bezesporu dobrá, pokud se sejdou ideální podmínky, vyfotí brilantní snímek. Jenomže jakmile se automatice něco nepozdává, Jade Primo nesmyslně dlouho ostří až nezaostří, nebo neostří vůbec a rovnou snímá. Dále mají výsledky tendence k přepalům a pokud je scéna jen trochu v šeru, rapidně se zvyšuje šum a Jade Primo si snaží vypomoci bleskem. Většinou bohužel na škodu. Manuální režim je samozřejmě jiná pohádka, ale to lze říci i o ostatní konkurenci.

Co se týče videa, tam jako bych v ruce držel jiný smartphone. 4K video je barevně dobře pojaté a není žádný problém ani s přiblížením snímané scény. Sice chvílemi skokově přeostřuje a vlní se, ale za to může pouze softwarová stabilizace, s optickou by byl výsledek mnohem lepší. V průměru všech natočených videí lze 4K video označit a povedené a odpovídající ceně, což bohužel v průměru nelze říci o fotografiích. Více než polovina testovacích snímků byla neostrá nebo nezaostřená.

Ukázkové fotografie v rozlišení 21 Mpx (více v Galerii):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ukázkové video ve 4K rozlišení (3840 × 2160 pixelů):

Celkové hodnocení 66 %

Acer Liquid Jade Primo přichází na trh v době, kdy to nebude mít ani trochu lehké. Měl být levnou alternativou k Lumiím, jenomže se prodává za necelých 16 000 korun v době, kdy už jsou Lumie na trhu „nějaký ten pátek“ a jejich cena stačila o dost spadnout. Měl být v balení s Acer Display Dockem, jenomže ten se po zběžném náhledu na přední české e-shopy prodává samostatně jako příslušenství v ceně 2 000 korun.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení najdeme špuntová sluchátka s výměnnými nástavci, rudým kulatým kabelem a ovládacím panelem. Druhá krabice na prvním snímku je Acer Display Dock, který výrobce sliboval zdarma. Slib bohužel dodržen nebyl.

Vím, že nelze srovnávat nově na trh uvedený smartphone s tím, který už se delší dobu prodává. Ale i kdyby se Jade Primo a Lumie začaly prodávat ve stejnou dobu, byla by zde stále jedna a tatáž zásadní „chyba“. Jade Primo prostě není Lumia. Nebude mít funkce navíc, bonusy v systému nebo třeba nabídku příslušenství, jako mají Lumie (viz Mozo kryty).

Jade Primo je povedený telefon a po Anniversary Updatu systému Windows zmizí většina jeho nedostatků. Jestli se jej ale vyplatí koupit? To už je na každém z vás. V okamžiku, až se doprodají poslední Lumie 950, to bude mít telefon na trhu mnohem jednodušší. Nyní ale výprodejové cenovce Lumií okolo 12 tisíc korun může konkurovat jen těžko.

Verdikt: Acer Liquid Jade Primo je smartphone, jehož největší výhody i úskalí pramení z operačního systému Windows 10 Mobile. Platforma silná po stránce produktivity sice pro Microsoft momentálně není prioritou, ale stále ještě může být vkladem do budoucna a zajímavou alternativou k Androidu nebo iOS. Hardware ovšem obecně velmi rychle zastará, a tak není moc na co čekat. Navíc není jisté, kdy se zase objeví nějaký nový smartphone s Windows.

Plusy:

  • design a konstrukce
  • výkon
  • funkce Continuum
  • vícebarevná notifikační dioda
  • dualSIM
  • USB-C konektor
  • dobré 4K video

Minusy:

  • chybí NFC
  • funkce QuickCharge a jen 2A nabíječka
  • pomalé reakce systému
  • náhodné restarty
  • problém s ostřením u fotografií
  • funguje jen s některými sluchátky

Témata článku: Acer, , , , , , , , Acer Jade Primo, Acer Liquid, Acer Liquid Jade, Microsoft Lumia 950, Microsoft Lumia 950 Dual SIM, Microsoft Lumia 950 XL, Microsoft Lumia 950 XL Dual SIM, Dodávaná nabíječka, Paměťový microsd, Vyvedené logo, Glanc, Uvedený smartphone, Kovová mřížka, Pohodlné psaní, Jade, Pojem, Druhá sim,