Acer Liquid Z6 Plus: šedá průměrnost [recenze]

  • Vyvážený, odladěný, přesto zcela bez nápadu
  • V kontextu parametrů a funkcí zbytečně vysoká cena
  • Postrádá funkce, kterými by dokázal překonat konkurenci
Kapitoly článku

1. Design

Liquid Z6 Plus úspěšně pracuje na tom, aby se zařadil mezi nejméně nápadné telefony na trhu. Unifikovaný nezáživný vzhled, jaký najdete na celé řadě zařízení, ještě podtrhuje nevýrazná šedá barva. Acer se sice pokusil zpestřit tělo kovovou plochou, jež se táhne téměř přes celá záda, nedoléhá až k okrajům a tak je vysoce pravděpodobné, že se jedná pouze o designový prvek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nevýrazné šedé tělo zaujme maximálně přítomností čtečky otisků prstů

Plastové konstrukci by nasvědčovala i o něco menší tuhost při pokusu o ohyb. Telefon se ani nehne, nijak se neprohýbá, místy ale můžete zaslechnout tiché zvuky pracujícího plastu. Tenká kovová plocha na zádech v chladnu nestudí tak dlouho, jak by tomu bylo v případě kovové unibody konstrukce. Všechny hrany i rohy má Acer rozumně zaoblené, při úchopu netlačí ani neřeže a nemá sklony z ruky vyklouznout.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon se dobře drží, není zbytečně těžký a nemá tendenci samovolně opouštět ruku

Uprostřed spodní strany najdete dnes již pomalu opouštěný microUSB konektor, který je otočený vzhůru nohama. Obklopuje ho dvojice perforovaných mřížek, hlasitý reproduktor je ale jen pod jednou z nich. Konektor sluchátek sídlí již tradičně na horní straně, tentokrát v levém rohu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Umístění žádného z ovladačů nevybočuje ze zaběhlých zvyklostí. Čočka fotoaparátu
je mírně zapuštěná, tlačítka dobře nahmatáte, snad jen místo microUSB 
už mohlo být novější USB-C

Tlačítka na pravém boku jsou umístěna rozumně vysoko, při stisku se můžete spolehnout na jasnou odezvu a nemusíte se obávat netradičního rozložení – hlavní vypínač najdete pod regulací hlasitosti. Tlačítka nemají nepříjemně ostré hrany, jako někteří celokovoví konkurenti, přesto je snadno nahmatáte. Levá strany zbyla na šuplíček na karty, bohužel hybridní. Zvolit tedy musíte mezi dvěma nanoSIM nebo jednou kartou doplněnou paměťovkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hybridní šuplíček na karty a tradiční umístění tlačítek

Čočka fotoaparátu nevystupuje nad úroveň zad, vlastně je sotva znatelně zapuštěná. Doplňuje ji dvoudiodový blesk, čímž výčet prvků zad telefonu končí, čtečku otisků prstů najdete vepředu pod displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Běžné balení nabídne nad rámec standardního příslušenství
jen průměrná špuntová sluchátka

V krabičce se spolu se telefonem schovává kromě několika manuálů kabel, nabíječka s výstupem 2 A, výčet pak uzavírají základní špuntová sluchátka (bez náhradních špuntů). Mají poměrně silné basy a celkově působí trochu zastřeně – jako nouzové řešení se použít dají, na dlouhodobější poslech raději zvolte něco lepšího.

2. Displej

Displej nabídne na 5,5“ rozlišení full HD. IPS panel má široké pozorovací úhly, syté barvy, dostatečný jas i použitelnou čitelnost na slunci. Kromě nastavení jasu a případného zapnutí filtru modrého světla s podáním displeje bohužel nic neuděláte, možnost úpravy teploty barev chybí.

Naměřené parametry displeje:

Parametry displeje:

  • maximální jas: 447 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Testovaný model má dostatečné podsvícení.)
  • minimální jas: 14 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
  • průměrná barevná odchylka: 6,82
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Testovaný model má jen mírně zkreslené podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 13,65
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U testovaného modelu je to tyrkysová.)
  • gamma: 2,15
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Testovaný model má přesné podání odstínů šedé.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník až na menší odchylky kopíruje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). Podání barev je přesné, až na oblast okolo modré, která má tendenci lehce utíkat do fialové.

Nad displejem najdete kromě reproduktoru i senzory a přední kamerku. Doplňuje je malá notifikační dioda, jejíž aktivitu nejen nijak nenastavíte, její činnost ani nedeaktivujete. Její svit ještě neoslňuje, mohl by být ale nepatrně slabší.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor, senzory a notifikační diodu doplnila na čelní straně ještě
čtečka otisků prstů pod displejem. Její úspěšnost bohužel nijak neoslní

Tlačítka pod displejem jsou malým zklamáním. Řešená jsou softwarově bez jakékoliv možnosti konfigurace s tradičním rozložením (zleva Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace). Čtečka otisků prstů pod displejem dokáže tlačítka částečně nahradit – klepnutí se chová jako Zpět, stisknutí jako Domů a podržení by podle manuálu mělo suplovat Poslední spuštěné aplikace, tato poslední varianta ale u testovaného kousku nefungovala.

Je škoda, že se Acer neinspiroval třeba u OnePlus. Vedle čtečky mohla být dvě senzorová tlačítka a uživatel by si tak mohl vybrat, zda použije ta hardwarová, nebo ta na displeji. I ve stávající konfiguraci by potěšila možnost softwarová tlačítka vypnout, nebo alespoň dočasně skrýt, když (převážnou většinu) jejich funkcí dokáže zastat čtečka otisků prstů.

3. Hardware

Osmijádrový procesor Mediatek MT6753 pracuje na 1,3 GHz. Doplňují ho 3 GB RAM, ze kterých jsou dostupné více než 2 GB. Úložiště nabídne z papírových 32 GB pouze 24, přičemž prvotní aktualizace všech aplikací ukousne dalšího 1,5 GB. Odinstalováním všech aplikací, které to umožňují, ušetříte je kolem 200 MB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

Výkonově telefon zvládá i náročnější hry v dostatečně plynulé hratelnosti, aniž byste museli ubírat na kvalitě zobrazení. V zátěži se kovová záda mírně zahřívají, nárůst teploty zaznamenáte, na uživatelském komfortu se ale zahřívání negativně neprojevuje.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 37 434
  • 3D: 5 451
  • UX: 14 916
  • CPU: 12 547
  • RAM: 4 520

Aceru chybí podpora 5 GHz pásma u Wi-Fi, postrádá NFC i infraport, nabídne tak vlastně jen Bluetooth 4.0 a USB OTG. Pokud oba sloty v šuplíčku na karty osadíte SIM, rychlá data můžete zapnout na libovolné z nich.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
USB OTG • LTE na primární SIM • LTE na sekundární SIM

Čtečka otisků prstů pod displejem nepracuje zcela ideálně, počet chybných čtení, kdy telefon otisk nerozpozná, rozhodně není zanedbatelný. Abyste Acer pomocí otisku odemkli, je navíc nutné nejprve zapnout displej, a to buď hlavním vypínačem, nebo stisknutím čtečky. Pokud prst pouze přiložíte, telefon nijak nezareaguje. Kromě vlastního odemykání zvládne čtečka už jen suplovat funkci tlačítek pod displejem, procházení fotkami v galerii, stažení oznamovacího panelu ani jiné funkce bohužel neumí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čtečka otisků prstů

Telefon není při zapínání žádným rychlíkem. Prodleva mezi stisknutím hlavního vypínače (nebo čtečky) a rozsvícením displeje je občas na hranici intervalu, který vyhodnotíte tak, že zařízení pokyn nezaznamenalo. Zopakujete ho proto přesně v okamžiku, kdy se Acer uráčí displej zapnout, tím pádem jej opětovně vypnete a teprve třetím stiskem se dostanete do požadovaného stavu se zapnutým displejem. Není to pravidlem, nejedná se ale ani o ojedinělé případy. Acer by zkrátka mohl být při probouzení svižnější, na tento nešvar se zvyká velmi pomalu. Obzvláště pokud vaše předchozí zařízení reagovalo rychleji.

AnTuTu Battery Test:

  • 11 383

Baterie s kapacitou 4 080 mAh zvládne Acer pohánět s přehledem dva dny, s mírnějším používáním se dostanete i na tři. Zvolený akumulátor se přitom nijak výrazně nepodepsal ani na hmotnosti (169 gramů) ani na tloušťce (8,5 mm) zařízení.

4. Software

Systém Android ve verzi 6.0 prošel jen minimálními modifikacemi. Některé ikony mají odlišný tvar, jinak se ale úpravy systému nesou v duchu jemných doladění a drobných úprav. U mnohých z nich navíc máte pocit, že jsou v telefonu spíše do počtu, aby mělo zařízení „splněno“, než aby přišlo s opravdovou užitečnou funkcí. Jinými slovy, doplňkové funkce většinou postrádají jakékoliv možnosti nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému • Plocha • Nastavení plochy • Hlavní nabídka

Hlavní plocha je vždy ta vlevo, další se vytvářejí napravo od ní tak, že na ně rovnou umístíte zástupce nebo widget. Prázdné plochy telefon neumí, zapomeňte i na možnost volby přechodu nebo cyklické procházení plochami. Co Acer ale zvládá, je otočení plochy v režimu na šířku, s čímž si ne všechny telefony dokáží poradit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oznamovací panel • Přepínače • Číselník • SMS

Veškeré aplikace najdete v hlavní nabídce řazené abecedně bez možnosti změny řazení. Nabídku tvoří jeden dlouhý vertikální seznam (bez stránkování). Oznamovací panel zobrazí nejprve oznámení a při opakovaném stažení přepínače bezdrátových modulů. Ty zobrazíte přímo stažením panelu dvěma prsty. Pořadí přepínačů nezměníte a nepočítejte ani s výběrem těch, které zobrazovat chcete, nabídku berte jako neměnnou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Správce souborů • Rádio • Svítilna • Zálohování

Kromě čtečky otisků prstů, která funguje i jako alternativa k softwarovým tlačítkům na spodní straně displeje, doplnil Acer možnost spouštět aplikace přímo ze zamknutého displeje napsáním gesta. Spokojit se musíte s tím, že jednotlivé aplikace nezvolíte, můžete si jen vybrat, které z nich (a jim odpovídající písmena) budou aktivní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Quick Touch • Nápověda • Záznamník • Kalkulačka

Acer již tradičně nešetří se zbytečnými aplikacemi, bez kterých by se mnozí uživatelé obešli. Jedná se hlavně o hry, prohlížeče, obchody nebo odkazy na aplikace Microsoftu. Většinu z nich lze naštěstí odinstalovat, úplně všech se ale nezbavíte.

5. Fotoaparát

U fotoaparátu se Acer snaží minimalizovat počet klepnutí vedoucích k požadovanému nastavení. Nejčastější ovladače jsou rozesety po obvodu záběru, mezi fotoaparátem a kamerou se nemusíte přepínat (k dispozici je dvojice spouští) a to, co nenastavíte přímo na ploše aplikace, najdete v nabídce nastavení rozdělené přehledně do tří karet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Pokud zvolíte maximální možné rozlišení snímače (13 megapixelů), snímky budou mít poměr 4:3. Záběr je oříznutý z obou stran, pokud tedy přecházíte mezi natáčením a focením, neposouvá se střed záběru a zůstává na stejném místě. Jestliže zvolíte pro fotografie širokoúhlý formát, budou mít fotky 9,5 megapixelů.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Při focení telefon občas nedoostří a fotky jsou pak rozmazané. I když se záběr povede, mohl by být ostřejší a mít mnohem více prokreslené detaily. Snímkům kupodivu nechybí slušné barvy, vyhýbají se jim přepaly, zato je trápí poměrně výrazný šum. Nejlepší výsledky dostanete při focení statických snímků za dobrých světelných podmínek, na sport a jiné dynamické záběry se fotoaparát příliš nehodí.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

U levnějších telefonů video nezřídka pokulhává za fotkami, u Aceru není tento rozdíl až tak markantní. Video by mohlo být ostřejší a mít propracovanější detaily, ve srovnání s fotografiemi je ale výsledek poměrně obstojný. I zde hodně záleží na podmínkách, nejlepší video natočíte ideálně s telefonem umístěným do stativu.

Hodnocení: 64 %

Acer Liquid Z6 Plus se prodává za cenu lehce přes šest tisíc korun. Za tyto peníze dostanete telefon, který zvládá většinu dnes důležitých funkcí, dělá to ale snad tím nejnudnějším způsobem. U jednotlivých položek ve specifikaci sice můžete odškrtnout „splněno“, zároveň však dodejte, že tím nejméně zajímavým způsobem.

Téměř čistý systém Android nabídne pouze minimum doplňkových nastavení nebo užitečných funkcí využívajících senzory či čtečku otisků prstů. To by se dalo brát i jako pozitivum, kdyby to výrobce nepohřbil tunou balastu v podobě nepotřebných aplikací. Telefon má čtečku otisků prstů, její úspěšnost ale není z nejvyšších. Vše je navíc zabaleno do fádního tuctového designu bez špetky nápadu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kdyby Acer stál čtyři tisíce, tohle všechno mu odpustíte. Funguje dobře, má rozumnou výdrž, slušný displej, dostatek výkonu a paměti, přiměřené úložiště a kašle na jakékoliv ozdůbky. Vše tou nejjednodušší cestou, jak je to vůbec možné. Pro ty, kteří telefon berou jen jako nezbytný nástroj, zcela postačující.

Se stávající cenovkou nemá telefon žádný pádný argument, kterým by přesvědčil. Za srovnatelné peníze dostanete jinde více funkcí, lepší fotoaparát, ještě vetší baterii, nebo aspoň trochu atraktivnější vzhled. A ku škodě Aceru je těchto předností u konkurence nezřídka více na jediném telefonu.

Verdikt: Acer Liquid Z6 Plus zoufale postrádá jakoukoliv specialitu, kterou by se alespoň nepatrně odlišil. Přestože toho zvládne dost, dělá to nevýrazným, možná až nudným způsobem bez kousku originality. Vše by mohl zachránit atraktivní cenovkou, ani ta se ale bohužel nekoná.

Plusy:

  • 3 GB RAM
  • 32GB úložiště
  • MicroUSB
  • DualSIM
  • Nadprůměrná výdrž

Minusy:

  • Hybridní slot
  • Průměrná čtečka otisků prstů
  • Nevýrazný fotoaparát
  • MicroUSB
  • Bez NFC
  • Vysoká cena

Témata článku: Acer, , , , , , , , Acer Liquid Z6 Plus, Řazení, Netradiční rozložení, Dvoudiodový blesk, Vysoká cena, Standardní příslušenství, Hlavní vypínač, Čistý systém, Prvotní aktualizace, Testovaný model, Plus, Doladění, Průměr, Nouzové řešení, Hybridní šuplíček, Dobrý svět, Ideální hodnota,