Adobe: mobilní Flash Player končí

Společnost Adobe oznámila restrukturalizaci, propustí 750 zaměstnanců v USA i Evropě a podle některých zdrojů dokonce ukončí vývoj mobilního Flash Playeru. Je to konec Flashe?

Ještě před vydáním tohoto článku se veškeré níže popisované spekulace potvrdily, mobilní Flash je mrtvý. Společnost Adobe oficiálně oznámila zesílenou podporu pro vlastní platformu Air a všeobecně uznávané HTML5. Na Flashi už se bude pracovat pouze pro desktop a to si v dnešní době můžeme vyložit pouze jako oddalování úplného konce...

Oficiální vyjádření Adobe


Měsíc po výroční vývojářské konferenci MAX oznamuje Adobe docela žhavé novinky. Tentokrát se ale nejedná o oznámení nového Flash Playeru nebo nějaké další speciality, ale o docela trpké poselství. Firma projde restrukturalizací, která ji má zajistit i nadále vedoucí pozici na trhu digitálních médií, společně s tím ale společnost opustí 750 zaměstnanců v Americe a Evropě. Pro Adobe v roce 2010 pracovalo 9 117 lidí (Wikipedia).

Toto ale není ta nejpodstatnější zpráva. V rámci změny strategie se nyní budou týmy programátorů více věnovat novým produktům a jednou z hlavních priorit bude HTML5. Ovšem ani toto není novinka. Mediální obraz Adobe je sice díky „sporům“ s Jobsem a Flash Playeru poněkud pokřivený, faktem ale zůstává, že tentýž Adobe dnes v podstatě jako jeden z mála ve velkém investuje do nástrojů pro tvorbu aplikací v HTML5 a podílí se také na standardizaci nové normy.

Spekulace: mobilní Flash Player má na kahánku

V čem je tedy celá tato informace žhavá, revoluční a přelomová? Podle ZDNetu totiž Adobe co nevidět ohlásí ještě jednu trpkou novinku – přestane vyvíjet mobilní Flash Player, který je dnes k dispozici hlavně pro Android a jeho starší Lite verze i pro některé další platformy. Podle zdrojů ZDNetu se Flash Player na další platformy už nerozšíří a není se ani čemu divit, relevantními konkurenčními platformami je totiž pouze iOS a WP, přičemž oba konkurenční výrobci Flash Player už vícekrát odmítli (plugin-free režim ve Windows 8 a trvale odmítavý postoj Applu).

Je to tedy konec Flashe, jak mnohá média tvrdí? Není, alespoň prozatím. Mnozí totiž zaměňují Flash Player za Flash, Flex a programovací jazyk ActionScript. Pokud zde vyrostla celá generace programátorů v AS a nejedná se pouze o designéry ošklivých reklam, celou technologii jednoduše nemůžete jen tak odstřihnout. Pokud je mobilní Flash Player faktickou minulostí, znamená to jediné – zelenou by měl dostat AIR a obecně techniky, jak překládat flashové aplikace do nativního kódu dané mobilní/tabletové platformy.

A zde je už situace diametrálně odlišná. Mobilní systém od Applu sice Flash Player neobsahuje, nicméně v App Storu najdete hromadu her a programů napsaných ve Flashi s využitím technologie AIR. Je to i případ českého Machinaria, které se svého času stalo dokonce nejprodávanější hrou. Jak je to možné? Flash, respektive framework Flex a jazyk ActionScript, byl pouze přeložený do nativního kódu iOS a v tom je, pokud jsou aktuální informace pravdivé, budoucnost.

A Flash na mobilních webových stránkách? I když byl v posledních verzích stále rychlejší, producenti v drtivé většině případů neupravili své přehrávače videa a další aplikace pro mobilní displej, jeho využití tak bylo poměrně omezené a ruku na srdce neergonomické.

Co myslíte, skutečně skončí mobilní Flash Player? Je to správné rozhodnutí? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (63) Další článek: Mobility 11/11: který tablet je nejlepší

Témata článku: , Adobe, Poselství, Správné rozhodnutí, Player, F +, Mobil, Play, Flash player, Konkurenční platforma, PLA, MOBI