Akcie Applu po uvedení iPhonů spadly, investoři měli jiná očekávání

Bezprostředně po uvedení dvou nových modelů iPhone se cena akcií propadla o 12 dolarů za akcii, tedy přibližně o 2,5 procenta. Důvodem je pravděpodobně plastový iPhone 5C. Ačkoliv se o něm dlouho spekulovalo jako o „low-cost“ telefonu pro asijský trh, poměrně vysoká cena způsobila investorům nepříjemné překvapení.

Analytici: iPhone 5C je drahá vstupenka nové trhy

Analytici v posledních měsících pozitivně komentovali spekulace o levnějším iPhonu. Apple totiž nutně potřeboval rozšířit portfolio na stále nasycenějším trhu. Zabojovat o zákazníky potřebuje například v Číně, kde společnosti patří sedmá pozice za firmami jako Samsung, Lenovo, Huawei nebo Xiaomi. Právě iPhone 5C má být důležitou zbraní v boji o čínského zákazníka.

Problematická je však cena, která navzdory očekávání není tolik lowcost, jak se předpokládalo. „469 liber není zrovna cenovka nejdostupnějších telefonů,“ reagoval web Cnet.com na ohlášenou cenu na britském trhu. Podle webu Engadget telefon kvůli tomu nepůsobí dojmem, že by chtěl oslovit zákazníky na rozvojových trzích.

Zrovna na čínském trhu, kde Apple potřebuje uspět, bude nový iPhone za 549 dolarů čelit konkurenci lokální značky Xiaomi, která nabízí telefony s Androidem za cenu 130 dolarů bez smlouvy, upozorňuje web VentureBeat.com.. Na indickém trhu stejná cena 549 dolarů odpovídá průměrnému měsíčnímu platu, dodává web.

Klepněte pro větší obrázek 
Vývoj akcií Applu za posledních pět dní (Zdroj: Yahoo)

Nový iPhone 5C má plastový kryt dostupný v pěti barvách - zelené, modré, žluté, růžové a bílé. „Barevný“ iPhone 5C má displej s úhlopříčkou čtyři palce (zhruba deset centimetrů) a fotoaparát s rozlišením osm megapixelů. Telefon 5C s pamětí 16 GB bude v USA stát se smlouvou na dva roky 99 dolarů (zhruba 1900 korun). Model iPhone 5C s pamětí 32 GB bude za stejných podmínek stát 199 dolarů (zhruba 3800 korun).

Apple v poslední době ztrácí podíl na trhu s tablety i chytrými telefony, kde čím dál více zaostává za přístroji s konkurenčním operačním systémem Android. V letošním druhém čtvrtletí se podíl Applu na trhu s chytrými telefony podle výzkumné firmy IDC snížil na 13,2 procenta z 16,6 procenta před rokem. Na trhu s tablety klesl podíl firmy ještě výrazněji, a to na 32 procent z 60 procent před rokem.

Apple už téměř rok nepředstavil žádnou novou verzi ani svých tabletů iPad a telefonů iPhone. Spekuluje se o nových chystaných „chytrých“ hodinkách iWatch. Ty ale firma zřejmě představí až v příštím roce.

Diskuze (177) Další článek: Podívejte se, jak fotí a natáčí Nokia Lumia 1020 [galerie]

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Nejdostupnější telefon, Asijský trh, Jin, Očekávání, Stejná cena, Uvedení, APP, Nepříjemné překvapení