Alcatel 756: s videem si poradí (test)

Alcatel vždy vyráběl telefony s dobrým poměrem ceny a výkonu. Modelem One Touch 756 ale překonal sám sebe – displej s dvě stě šedesáti tisíci barvami, MP3 vyzvánění a vestavěná kamera. K tomu navíc poměrně povedené organizační funkce, GPRS třídy deset a vestavěný infraport. A cena nepřekročí sedm tisíc korun.

Fotoaparát na jedničku

O důležitosti, kterou výrobce přikládá vestavěnému fotoaparátu, svědčí zvláštní tlačítko vyvolávající foto funkce a nápis VIDEO umístěný nad displejem. Maximální rozlišení fotoaparátu je 640 × 480 bodů. Při focení si ale můžete zvolit z několika menších formátů označených podobně jako velikosti oblečení – XL (128 × 160 bodů), L (128 × 128 bodů), M (64 × 64 bodů), S (32 × 32 bodů). Kromě toho můžete zapnout režim Panorama, který sice nedokáže vytvořit panoramatickou fotku, ale získáte díky němu široký a nízký obrázek.

Klepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu je hluboko zapoštěna a navíc chráněna sklíčkem

Při focení můžete využít celou řadu různých efektů a doplňků, které pomohou jak při kompozici focené scény, tak při vyladění barev. Prvním z nich je zoom, který je dokonce osminásobný. Jedná se ale samozřejmě o zoom digitální, který zhoršuje kvalitu snímku. Plnohodnotného optického zoomu se asi v mobilech jen tak nedočkáme, je totiž mnohem náročnější na konstrukci objektivu.

  
Ukázkové fotografie

Kromě jednoho snímku můžete pořídit i mozaiku, nebo sekvenci čtyř po sobě vyfocených snímků. Při focení lze také doplnit obrázek rámečkem. Všechny tyto tři volby jsou ale dostupné jen při některých velikostech. Dalšími efekty je volba barevného ladění obrázku (barevný, černobílý, sépiový a negativní), výběr ze tří kvalitativních stupňů a vyvážení bílé. Aby toho nebylo málo, můžete při focení využít samospoušť.

  
Hledáček fotoaparátu • nabídka možností focení • nastavení velikosti obrázku

Na displeji vypadají fotky výtečně, kvalita displeje a počet barev se opravdu projeví. Pokud si je pošlete přes ememesku nebo infraport do počítače, nevybočí svou kvalitou příliš z průměru. Fotografie jsou ukládány ve standardním formátu JPG.

 
Ukázka z širokých možností nastavení fotoaparátu 


Fotografie a obrázky jsou uloženy v příslušných složkách v paměti

Video a vyzvánění

V případě Alcatelu není fotoaparát pouhým fotoaparátem. Umí natáčet video a plně si tedy zaslouží označení kamera. Videoklipy mohou být dlouhé až půl minuty, současně s obrazem je zaznamenáván i zvuk okolí. Video je ukládáno ve formátu 3GP, nebo MPEG4 do vnitřní paměti o poměrně malé kapacitě 4 MB.

 
Hledáček fotoaparátu v režimu kamery • možnosti natáčení videa

S natočenými záznamy lze provádět doslova psí kusy. Už jsem zmínil, že videoklip například snadno přiřadíte člověku uloženému v seznamu kontaktů. Pokud vám dotyčný zavolá, začne se klip na displeji přehrávat. Stejně tak můžete vlastnoručně nahraný videoklip využít jako spořič displeje. Nějakou dobu si tak můžete připomínat návštěvu diskotéky, nebo třeba zážitek ze závodu motokár. Spořič se samozřejmě přehrává beze zvuku.


Nahraná videa se ukládají do příslušné složky v paměti • od výrobce jsou v telefonu uloženy krátké vtipné videoklipy • přehrávání videa v telefonu

Pokud se chcete se svými výtvory pochlubit, můžete odeslat video přes infraport nebo jako multimediální zprávu. Ve druhém případě musíte pamatovat na to, že celková velikost ememesky nesmí přesáhnout magickou hranici 100 kB.

V této souvislosti upozorňujeme na zajímavou soutěž Alcatelu, ve které můžete nový Alcatel OT 756 vyhrát.

Pro majitele telefonu One Touch 756 připravil výrobce milé překvapení. Na svých internetových stránkách vystavuje každý měsíc pět videoklipů z nabídky Eurosport Mobile. Jejich stažení je zdarma, nesmíme ale zapomenout na náklady na GPRS připojení. V současné době jsou na stránkách vystaveny i nějaké vyzváněcí melodie a není zatím jasné, zda se budou objevovat pravidelně.


Výběr melodií a zvuků v telefonu je bohatý • jednoduché melodie si můžete i sami složit

Vyzvánění je ve své podstatě polyfonní, dokáže vám pěkně zahrát až dvaatřiceti hlasy. Kromě toho si můžete do telefonu stáhnout prakticky jakoukoli melodii ve formátu MP3 a nechat vyzvánět ji. Jediným omezením, kromě volné paměti, je maximální délka skladby. Vyhrávat může maximálně třicet sekund, což je pro účely vyzvánění více než dost. Přehrávač MP3 v klasickém slova smyslu telefon nenabízí. Vedle souborů ve formátu MP3 můžete stahovat vyzvánění také ve formátech MIDI, AMR, PCM a i-Melody, případně si v jednoduchém editoru složit nějaké vlastní melodie.



O volné paměti budete mít s Alcatelem dokonalý přehled


Předposlední kapitola si vezme na mušku funkce pro organizaci času, datové funkce, propojení s počítačem a samozřejmě také hry.

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 735i, Alcatel One Touch 756, Milé překvapení, Velká skupina, Pór, Test, Nejoblíbenější funkce, Vtipné video, Barevné ladění, Video umístěný, Natočený záznam, Devils, První úroveň