Alcatel 756: s videem si poradí (test)

Alcatel vždy vyráběl telefony s dobrým poměrem ceny a výkonu. Modelem One Touch 756 ale překonal sám sebe – displej s dvě stě šedesáti tisíci barvami, MP3 vyzvánění a vestavěná kamera. K tomu navíc poměrně povedené organizační funkce, GPRS třídy deset a vestavěný infraport. A cena nepřekročí sedm tisíc korun.
Alcatel One Touch 756 bude nejméně do Vánoc vlajkovou lodí francouzského výrobce. Nabídkou funkcí i provedením displeje překonává všechny dosud představené Alcately. Podobně jako u modelu OT 735i se můžete těšit na Javu (samozřejmě ve verzi 2.0, jinou Alcatel neuznává). Vestavěný fotoaparát dokáže natáčet krátké videoklipy, se kterými telefon perfektně pracuje.

Design: je to prostě kvádr

Jedná se o telefon klasické konstrukce, véčkový model Alcatelu One Touch 856 se v Česku prodávat nebude. Na trhu se objeví celkem čtyři barevné varianty – námi testovaná stříbrná, modrá, vínová a zelenožlutá. Barva se ale týká jen zadní strany telefonu a malého lemování okolo klávesnice. Klávesnice a lemování okolo displeje jsou vždy stříbrné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasické tvary, elegance, zajímavé detaily - takový je nový Alcatel 756

Telefon je na první pohled poměrně velký, jeho rozměry jsou totiž 106 × 46 × 19 mm. Tvarově jde o kvádr bez designérských výstřelků. Ve spodní části je telefon nepatrně zúžený, hrany jsou sražené a rohy zaoblené. Celkově působí poměrně masivně, tento pocit vás ale opustí v okamžiku, kdy ho vezmete do ruky. Na své své rozměry je totiž překvapivě lehký, váží pouhých 92 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se v ruce neztratí 

Na zadní straně přístroje najdete kromě loga Alcatelu jen čočku vestavěného fotoaparátu a velké zrcátko pro vytváření autoportrétů. Boky přístroje jsou dočista holé, což si výrobce vynahradil na horní a spodní straně přístroje. Dole naleznete konektory pro připojení nabíječky a lehké handsfree sady. Je to změna, starší Alcately měly tyto konektory vždy na bocích. Na horní straně zase po chvilce pátrání identifikujete infraport. Kromě toho můžete telefon zavěsit na šňůrku, vedle infraportu najdete příslušný otvor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zrcátko je nezvykle velké • maskovaný infraport a poutko na šňůrku • konektory ve spodní části

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt a pár zajímavých detailů

Displej: vážně dobrý

Téměř polovinu přední strany telefonu zaujímá displej. Aby taky ne, jeho rozměry jsou 31 × 38 mm. Velký displej je dobře čitelný i při naklonění do různých úhlů, dostatečně jasný a kontrastní. Po této stránce mu tedy nelze vůbec nic vytknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plocha displeje je veliká • nápis na horní straně rámečku dává tušit, co telefon umí

Jako historicky druhý telefon na českém trhu (po Samsungu SGH-D410) dokáže Alcatel OT 756 zobrazit 262 tisíc barev. Ve srovnání se Samsungem má ale displej podstatně menší rozlišení – 128 × 160 bodů oproti 146 × 220 bodů jihokorejského mobilu. V rámci objektivity ale musím přiznat, že cena Samsungu se pohybuje v úplně jiných kategoriích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nízké rozlišení při velké ploše displeje má za následek hrubý rastr

S nízkým rozlišením a velkou plochou souvisí také docela hrubý rastr displeje. Při bližším zkoumání snadno odhalíte temné pruhy mezi jednotlivými body. Při běžném pozorování ale tento nedostatek téměř nezaznamenáte. V každém případě bych se u dalších modelů s tak barevně kvalitním displejem přimlouval za vyšší rozlišení, displej to zbytečně degraduje.


V další kapitole se mimo jiné dozvíte, proč displej vypadá mnohem hůř, než by podle parametrů měl.

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 735i, Alcatel One Touch 756, Test, Nejoblíbenější funkce, Natočený záznam, Velká skupina, Video umístěný, Devils, Vtipné video, Milé překvapení, Pór, První úroveň, Barevné ladění