Alcatel One Touch 303 – hrající barvy v dlani

Začátkem října se na trhu objevila sada nových telefonů Alcatel One Touch s čísly 301, 302 a 303 – krátce jsme se jim věnovali už v článku „Alcatel nabízí nové mobily, jen si vybrat.“ V tomto článku si můžete prohlédnout desítku exkluzivní fotografií mobilu One Touch 303 a navíc se dozvíte, proč má tento telefon šanci být úspěšný.
Začátkem října se na trhu objevila sada nových telefonů Alcatel One Touch s čísly 301, 302 a 303 – krátce jsme se jim věnovali už v článku Alcatel nabízí nové mobily, jen si vybrat. V tomto článku si můžete prohlédnout desítku exkluzivní fotografií mobilu One Touch 303 a dozvíte se, proč má tento telefon šanci být úspěšný.

„Malej špicovej mobil“

Tak ohodnotila Alcatel One Touch 303 moje maminka. Určitě ji dáte za pravdu – OT 303 je nejmenší a nejlehčí telefon ve své třídě. Velikost ostatně můžete porovnat s Benefonem Q, který je o dvě třídy výš a patří mezi nejmenší současné telefony. Právě díky své velikosti se OT 303 perfektně schová v kapse, což v této kategorii dosud nebylo zvykem.

AOTC 303 naležato   Detail na displej   AOTC 303 nastojato   Porovnání velikosti s Benefonem Q

Jak už jsem na Mobilmanii psal, OT 302 a 303 mají přední výměnné kryty. Oba telefony jsou totiž určené pro mladou generaci, která se chce lišit. V zásadě se oba typy liší jen jinými kryty a klávesnicí. OT 303 je pestřejší a nabízí jasnější barvy, OT 302 se drží u země barvami metalickými. Každému co jeho jest.

Nadupaný funkcemi

Samozřejmě telefon nedělají jen barevné kryty, i když pro někoho mají mimořádný význam; znám uživatele, kteří si koupí jen telefon hrající pastelovými barvami. Ostatně, sám patřím mezi ně, i když mě tento „koníček“ pomalu opouští a zajímám se spíše o funkce. Ty však mobilu OT 303 nechybí; i když je určen pro méně majetné a tedy spadá do nižší kategorie, nabízí WAP, jednoduchý organizér pro zapisování schůzek, vibrační zvonění, kalkulačku, grafický pětiřádkový displej a integrované hlasité hands free.

AOTC 303 zezadu   Bez baterie   Bez předního krytu a membrány klávesnice

Malý joystick a vše je „one touch“

Telefon má velmi zvláštní a unikátní ovládání – jednu klávesu pro ovládání menu, která trošku připomíná malý joystick; je to celé prostě „one touch“. Kromě tohoto joysticku už na telefonu mnoho dalších funkčních kláves není. Seznam i textové zprávy ovládáte jedním tlačítkem – po krátkém stisknutí se ukáže telefonní seznam, po delším pak menu pro práci s textovými zprávami. Do jedné klávesy je sjednoceno zvednutí i položení hovoru. Do menu se pak dostanete stisknutím joysticku. Poslední funkční klávesou je „C“, která slouží pro pohyb v menu o úroveň zpět, pro mazání textu a odmítnutí hovoru.

Tip: Pokud vám někdo volá, můžete klávesou „C“ nejprve vypnout vyzvánění. Teprve druhý stisk hovor odmítne. Tato funkce však není novinkou, mají ji i starší modely Alcatel.

Velmi dobře se na telefonu píší textové zprávy; klávesy jsou sice malé, ale perfektně se mačkají. Máte na výběr pět předpřipravených šablon, které lze samozřejmě upravit. Pokud používáte prediktivní vkládání textu, můžete si do slovníku přidat svoje česká slova. Pro prediktivní vkládání není použita technologie T9, ale nová Zi – ta umí vložit slovo do zprávy, i když jej nenapíšete celé. Je to značně rychlejší a pohodlnější. Kapacita slovníku je okolo 20 tisíc slov. Velmi pohodlné je také ovládání menu, občas se vám však stane, že se „uklepnete“ a místo potvrzení volby se posunete o položku níž nebo výš. Je to prostě jiné a netradiční, ale funguje to.

Konečně umí malá písmena!

OT 303 je prvním telefonem Alcatelu, který umí psát malá písmena v textových zprávách a zadávání jmen do seznamu. U textovek také můžete zapnout režim vkládání číslic – od posledních modelů Club/Max/Easy se prostě změnilo téměř vše. Snad jen displej mohl být fyzicky větší; sice je grafický a zobrazíte na něm pět řádků, ovšem zejména při psaní a čtení textovek jsou písmenka hodně mrňavá.

Displej v pohotovostním stavu   Základní menu   Přečtěte si WAP!

Pro zkrácení dlouhé chvíle ve frontě nebo v autobusu přidává OT303 tři zajímavé hry: Puzzle, hra podobná Rotation na Nokii 3210, Music, kdy musíte pomocí klávesnice složit písničku, kterou vám telefon předtím přehraje a Logics, obdoba Logika na starších Nokiích.

Dá konkurenci pořádně zabrat

Telefon Alcatel One Touch 303 bude minimálně tak úspěšný, jak jsou dodnes kousky One Touch Club db a jemu podobné. Je malý, lehký, má WAP (což ale nepovažuji za jediný důvod ke koupi, je to však konkurenční výhoda), organizér, vibrace a další funkce, které pořadně zatopí současnému hitu, telefonu Siemens C35i. A navíc si můžete každé ráno dát nový kryt – potřebujete snad víc?

Parametry telefonu

  • Rozměry: 110 x 48 x 25 mm
  • Hmotnost : 112 g
  • Maximální pohotovostní doba: 165 hodin
  • Maximální doba hovoru: 280 minut (necelých 5 hodin)
  • Displej: grafický, pět řádků
  • Zvonění: 15 melodií + 2 vlastní, vibrace
  • Další funkce: WAP, integrované hands free, výměnné barvené kryty (přes deset různých barev), prediktivní vkládání textu, schůzky, kalkulačka, 5 šablon pro SMS, automatické zamknutí kláves, vypnutí telefonu po určitém čase
Diskuze (34) Další článek: Jak rozchodit textové zprávy u EuroTelu

Témata článku: Alcatel, , Siemens C35i, Bar, One Touch, Koníček, Hra