Alcatel One Touch Scribe HD: flip a pero [recenze]

Pětipalcový Alcatel přichází s bonusovým příslušenstvím a atraktivní cenou jako levnější alternativa k velkým drahým supertelefonům.
Kapitoly článku

Úhlopříčka displejů mobilních telefonů stále roste a i Alcatel vyráží do boje se svým pětipalcovým modelem. Aby Scibe HD nezapadl vedle mnoha nejrůzněji vybavených velkých placek, snaží se jej výrobce odlišit příslušenstvím, které dostanete už v základním balení. S ním může telefon působit jako konkurence modelům Note od Samsungu, to ale jenom na první pohled. Tento obsah je zde spíš jenom jako zajímavý bonus, hlavním lákadlem Alcatelu je (v kontextu parametrů) příznivá cena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel One Touch Scribe HD na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • velký kvalitní displej
  • nízká cena
  • flipový kryt displeje a stylus v balení

Hlavní nedostatky:

  • absence notifikační diody
  • malé úložiště v telefonu
  • horší ergonomie
  • ostře řezané hrany
  • nedomyšlené příslušenství

Alcatel One Touch Scribe HD
8008D
rozměry a hmotnost: 144 × 75 × 8,5 mm, 135 g
displej: 5,0", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 294 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 500 mAh
procesor: Mediatek MT6589 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
29 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Tenká plácačka

Při návrhu konstrukce Alcatelu vyšel výrobce z osvědčeného designu. Čelní displejovou plochu lemuje tenký lesklý proužek a na něj navazuje jednolitá plocha tvořící boky a záda telefonu. V některých případech je tento blok snímatelný a zpřístupňuje útroby telefonu, Scribe HD je ale nerozebíratelný, a tak zde nenajdete žádný výřez k sejmutí krytu baterie. Všechny karty se zasouvají do připravených slotů na bocích telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětipalcový dotykový smartphone, z přední strany nic výjimečného

One Touch se vyrábí v několik barevných variantách. Bílá, červená, i žlutá mají záda z lesklého plastu, černá verze nese matný černý soft touch připomínající na omak gumu. Tenoučký lem mají všechny barevné varianty v lesklé černé a černé jsou i okraje displeje. Tloušťka telefonu je sice pěkných 8,5 milimetrů, čočka fotoaparátu ale nepříjemně vystupuje nad povrch a její drobné zapuštění v rámci tohoto výstupku jí před nepříznivými vlivy moc neochrání. Při položení telefonu na stůl se přímo opírá o lem čočky fotoaparátu a pochopitelně se na podložce kýve.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plastová záda jsou na omak příjemná

Po chvilce používání se nelze zbavit dojmu, že telefon navrhovali lidé, kteří snad v životě neměli chytrý telefon v ruce. Přechod z boků telefonu na záda je poměrně ostrý a nejhorší je to na spodní straně. Boky a horní strana se jenom mírně vychylují a vzdalují od pomyslného lemu kolem telefonu kolmého na displej, spodní strana zde vytváří ostrý zlom. Scribe HD nemá nijak zvlášť zakulacené rohy, a proto jste-li zvyklí telefon držet tak, že se opírá spodním rohem o vaši dlaň, velmi rychle se naučíte nový úchop. Při tomto úchopu Alcatel nepříjemně řeže do dlaně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční hrany přístroje jsou na držení poměrně ostré

S necelými 140 gramy sice není Sribe HD žádným těžkotonážním balvanem, přeci jenom ale mohl výrobce podřídit jeho design i trochu ergonomii a ne jen zajímavě řezaným linkám. Ergonomické prohřešky tím bohužel nekončí. Umístění hlavního vypínače u telefonů s menší úhlopříčkou není až tak důležité, s narůstajícími desetinami úhlopříčky displeje se toto tlačítko většinou stěhuje na jeden z boků, kde je lépe po ruce. U Alcatelu s pětipalcovým displejem zůstalo na horní straně, kde není zrovna dobře přístupné. Společnost mu dělá ještě 3,5 mm konektor sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily fotoaparátu a logo výrobce

Regulátor hlasitosti je nalepený na pravém boku úplně nahoře. Kdyby začínal tam, kde aktuálně končí, jednalo by se o ideální umístění. Stávající pozice tedy opět není úplně nejvhodnější. Pod regulací najdete slot pro paměťové karty microSD schovaný pod krytkou. Tlačítka jsou dobře hmatově odlišena a poskytují zřetelnou zpětnou vazbu.

Levé strana hned nahoře nese krytku dvojice slotů pro SIM Karty. Ty jsou vyžadovány v micro formátu, v ideálním případě je nainstalujte a už k nim nepřistupujte. Krytka drží na svém místě poměrně dobře, je však z relativně měkkého materiálu a při častější výměně hrozí, že ji nehtem mírně zdeformujete a nebude už vypadat tak hezky jako u nového telefonu.

Nadstandardní příslušenství

Při vkládání karet se dívejte na označení slotů (sekundární nahoře, primární dole), protože s 3G si poradí pouze ta hlavní. Nyní přichází na řadu další problematické místo – microUSB konektor. Ten je umístěn kousek pod polovinou levého boku, kde připojený kabel překáží zejména pravákům. Malý telefon zvládnete obsloužit jednou rukou (praváci pravou) a toto umístění kabelu by až tak nevadilo. U větších úhlopříček je častější držení druhou rukou (levou) a práci na displeji zastává ruka pravá – u Alcatelu narazíte na problém, kabel je na tom nejhorším místě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přímo v balení naleznete ochranný flip s magnetickou klipsnou

Přímo v krabičce najdete netradiční příslušenství, které u jiných modelů musíte dokupovat. Přítomen je kryt displeje společně s dotykovým perem a i výrobce Scribe HD cílí do podobných scénářů použití jako konkurenční řada Note od Samsungu. Na rozdíl od Samsungu bohužel nemá stylus připravené místo v těle telefonu a musíte ho nosit samostatně. Můžete jej zaháknout za kryt displeje, pak je ale jen otázkou času, kdy jej ztratíte nebo alespoň ohnete příslušnou sponu. Zpracováním se jedná o obyčejný stylus s gumovou čepičkou, podobný pořídíte v čínských e-shopech za maximálně jednotky dolarů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Magnetický flip připevníte na záda smartphonu

Flipový kryt displeje má tenký kovový pásek, kterým jej magneticky připnete k zádům telefonu. Na displeji drží i po otočení telefonu displejem dolů (magneticky) stejně tak i po přetočení na záda (například při hovoru). Krycí strana má výřez, pro reproduktor, je poměrně pevná a z rubové strany má příjemný povrch leštící displej. Po položení telefonu s připojeným flipem na stůl bude mít Alcatel kvůli připínacímu kovovému pásku flipu pravou stranu níž než levou – bude ležet trochu „z kopce“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kapacitní stylus funguje stejně jako bříško vašeho prstu, jen trochu přesněji

Magnetické připevnění flipu by mohlo do budoucna představovat možné riziko poškrábání zad telefonu. Magnetický plíšek sice kryje plastová přelepka a během testu se na těle telefonu neobjevily žádné náznaky poškození od flipu, těžko však odhadnout, co udělá občasné sundávání flipu a drobný pohyb na těle telefonu při běžném používání v delším časovém intervalu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prodejní balení, obsah krabičky

Asi největší designovou chybou je kombinace umístění USB konektoru a řešení flipu – nasazený flip totiž zakrývá konektor. Chcete-li telefon nabít, musíte flip sejmout nebo alespoň odklopit. Příslušenství je potřeba ocenit, Alcatel dokonce nabízí i aplikace využívající stylus (popsány jsou níže), celkově však působí koncepce Scribu HD spíše jako experiment nebo prototyp. Nově představený model Hero již má stylus ukrytý přímo v těle a USB konektor na spodní straně, minimálně v těchto dvou parametrech se jedná o rapidní zlepšení.

Témata článku: Alcatel, , , , , , Alcatel One Touch Scribe Easy, Alcatel One Touch Scribe HD, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Malé úložiště, Dostatečný detail, Netradiční příslušenství, Pero, MX Player, Podobný scénář, Papírová hodnota, Plácačka, HD kvalita, F +, Případný nákup, Klíčový parametr, Malý telefon, Příznivá cena,