Alcatel One Touch Star: nafintěný dualSIM [recenze]

Alacatel úspěšně rozšiřuje svoje portfolio o další model, tentokrát o kompaktní střední třídu s podporou dualSIM a AMOLED displejem.
Kapitoly článku

Alcatel One Touch Star 6010D cílí do hodně frekventované střední třídy. Čtyřpalcová úhlopříčka znamená pořád ještě kapesní rozměry, podpora dvou SIM už není výjimečnou exotikou, ale zcela běžným a často vyžadovaným parametrem. Přestože se na Alcatel mohou někteří dívat skrz prsty, ukázal, že umí udělat solidní telefony za přijatelné peníze. Na modelu One Touch Star mohl zapracovat více, pořád je to ale zajímavý kousek, který by si mohl najít svoje příznivce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černo-stříbrný a bílo-růžový Alcatel One Touch Star. Prodává se i celočerná varianta 

Klíčové vlastnosti:

  • líbivý design, atraktivní barvy
  • dualSIM
  • AMOLED displej
  • notifikační dioda

Hlavní nedostatky:

  • pouze 512 MB RAM
  • podprůměrné video

Alcatel One Touch Star
6010D
rozměry a hmotnost: 118 × 61 × 9,7 mm, 120 g
displej: 4,0", kapacitní AMOLED, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 500 mAh
procesor: Mediatek MT6577 (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Zelený iPhone

Hlavně z displejové strany může Star trochu připomínat poslední modely iPhonu. Jakmile jej otočíte a podíváte se na zadní stranu, je veškerá podobnost ta tam. Přední krycí sklo displeje, na který navazují stříbrné boky telefonu, ale určitou inspiraci u Applu nezapře. Alcatel můžete zakoupit v několika barevných variantách, které mixují černý nebo bílý okraj displeje, stříbrné boky a černý či stříbrný kryt baterie. Výrobce připravil i variantu pro dámy, která kombinuje bílé čelo a růžový zbytek těla telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana postrádá logo výrobce i jakákoli viditelná tlačítka

Přestože roste úhlopříčka mnoha telefonů do nesmyslných velikostí, udržel si Star na dnešní dobu kompaktní čtyřpalcový displej a přiměřenou hmotnost 120 gramů. Osloví tak určitě ty uživatele, které nechávají obrovské displeje tabletofonů chladnými.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda imitují broušený kov a Alcatel se zde již logem chlubí

Na horní straně najdete hlavní vypínač a konektor sluchátek, regulátor hlasitosti je na levém boku a microUSB konektor spolu s mikrofonem uprostřed strany spodní. Pravý bok zůstal zcela nevyužit. Tlačítka jdou dobře nahmatat, možná by mohla být ještě o pár desetin milimetru vyšší. Jsou přiměřeně tuhá, odezva hlavního vypínače je o něco lepší než u regulace hlasitosti, pokaždé ale bezpečně poznáte, zda jste tlačítko stiskli.

Dvě SIM standardem

Celou zadní stranu tvoří tenoučký výlisek krytu baterie s výřezy pro čočku fotoaparátu, diodu blesku a mřížku hlasitého reproduktoru. Na svém místě drží bez hnutí, celý telefon ani při kroucení nevydal hlásku. Jediné místo, které se při silnějším stisku ozvalo slyšitelným vrzáním, byl kryt těsně nad microUSB konektorem. Mohlo se ale jednat o vadu testovaného kusu. Až na tuto drobnost nelze Alcatelu konstrukčně nic vytknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Designu prospěl stejně barevný rám jako je barva zadního krytu

Pod krytem najdete 1 500mAh baterii, po jejímž vyjmutí se zpřístupní sloty pro dvě SIM. Při volbě, kterou kartu vložit do kterého slotu, budete omezeni mobilními daty – slot primární SIM zvládne 3G, slot sekundární jenom 2G. Kartu s datovým balíčkem tedy vložte do slotu označeného jedničkou. Menší rozměry telefonu patrně neposkytly výrobci dostatek prostoru, proto budete obě SIM potřebovat v menším microSIM formátu. V telefonu se našlo místo i pro microSD paměťovku, k její výměně není potřeba vyjímat baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie se dá uživatelsky vyjmout

Balení telefonu je střídmé, kromě stručného návodu jsou v něm jen špuntová sluchátka, USB kabel a malá nabíječka. Paměťovou kartu budete muset dokoupit. Porovnání s telefonem je krabička až nezvykle velká a podle jejích rozměrů byste klidně mohli očekávat ještě nějaké bonusové příslušenství. To se však nekoná.

Displej a tlačítka

Jedním z lákadel Alcatelu je použitý displej. Rozlišení 800 × 480 na čtyřpalcové úhlopříčce není dnes nic světoborného, zajímavější je skutečnost, že se jedná o AMOLED. Můžete se tak těšit na široké pozorovací úhly a pořádnou černou. Displej je čitelný i na slunci, vadit by mohly snad až příliš saturované barvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní polovině zad najdeme blízko sebe hlasitý reproduktor a 5Mpx fotoaparát

Nad displejem najdete kromě reproduktoru čelní kamerku pro videohovory a čidla senzorů. Potěší i miniaturní informační dioda. Tlačítka pod displejem jsou senzorová, jmenovitě zleva je to Zpět, Domů a Poslední spuštěné aplikace. Tlačítko Menu je realizováno softwarově, v různých aplikacích ho tak budete hledat na různých místech v rámci layoutu aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prodejní balení a obsah krabice

Tlačítka nejsou umístěna uprostřed prostoru pod displejem, kde byste je čekali, ale ve spodní polovině. Než si na toto umístění zvyknete, budete je hledat o pár milimetrů výš, než skutečně jsou. Jejich umístění má i svoje pozitivum, nestane se vám, že byste je omylem stiskli při ovládání displeje v jeho spodní části.

Témata článku: Alcatel, , , , , Alcatel One Touch Star, Apple iPhone 4GB, Huawei Ascend Y300, Rádio On, Hlavní trh, Diodový blesk, Bonusové příslušenství, Jednotlivý kart, Solidní telefon, Rozumný rozměr, Dostupná aktualizace, Barcode Scanner, Celočerná varianta, Upravený systém, Komunikační platforma, Jediné místo, Zajímavý kousek, Jednoduchý úkol, Povedený AMOLED displej, One Touch,