Alcatel OT 525: do třetice všeho dobrého (test)

Mezi modely s označením 511 a 512 nebyl takový rozdíl jako rozestup, který si od obou jmenovaných drží jejich nástupce s označením OT525. Uspokojí začínající uživatele tento lowendový model od Alcatelu?

Alcatel s typovým označením One Touch 525 je nástupcem oblíbené řady, kterou začal model OT 511 a jeho vyspělejší kolega OT 512. Z obou si vzal jen ty lepší vlastnosti a navrch přidal pár vylepšení. Jestliže se oba posledně jmenovaní lišili jen v maličkostech, novinka nabízí více vylepšení, zejména GPRS.

    
Nabídka krytů i podsvětlení je ucházející


Protože je článek příliš dlouhý, rozdělili jsme ho na kapitoly. Nerozdělený celý článek si můžete přečíst v textové verzi.

Vzhled a výměnné kryty

Vzhledově nenápadný předchůdce, kterému však nelze odepřít jistou dávku originality, je od novinky na první pohled k nerozeznání. Téměř shodné zůstaly nejen rozměry, ale i vzhled. Na druhý pohled se však začínají vkrádat pochybnosti – Alcatel OT 525 je nějak barevnější. A je to tak. Jedná se o jednu z novinek a tou jsou výměnné kryty. V nedohlednu jsou doby, kdy kolibříci ze stáje Alcatel ukazovali světu své hliníkové oděvy. Přidáním výměnných krytů chce Alcatel dostát sloganu – mobil pro zábavu a v neposlední řadě také zredukovat výrobní náklady. Nutno podotknout, že se jedná o změnu k lepšímu. Mobil je veselejší a budoucí uživatel má více volnosti k přetvoření mobilu k obrazu svému. Nabídka krytů je bohatá a vybere se i největší skeptik.

   
Kolibří rozměry zůstaly zachovány.

Hned v balení naleznete dvě varianty krytů – první je umírněná až konzervativní na rozdíl od druhé, která vyznává pestré barvy. Výměnný je pouze přední kryt, přesněji jeho středová část, zbytek telefonu se opět nese v kovových barvách. Zadní strana mobilu je oproti svým předchůdcům pozměněna a k přístupu k baterii, či kartě SIM již nemusíte odejmout celý zadní kryt, ale pouze část nad baterií. S příchodem výměnných platových krytů se na scéně objevuje nežádané vrzání při „promačkání“ telefonu. Hold za parádu se platí. Premiérově najdete v zadní části telefonu také očko pro provlečení poutka. Výrobce vtipně využil otvor vedoucí ke konektoru externí antény a prorazil je směrem do boku.

    
Kromě výměnných krytů a dalších maličkostí není mezi předchůdci žádný rozdíl

Ovládání po staru

Rozměry nového Alcatelu OT525 jsou téměř totožné se jeho předchůdci. Také hmotnost zůstala nezměněna a tak si novinka stále zachovává pozici jednoho z nejlehčích a nejmenších mobilů určeného pro začínající uživatele. Problémem malých telefonů bývá obvykle jejich displej. Ten musí respektovat rozměry telefonu a nemůže být proto dostatečně veliký. Rovněž ten v Alcatelu vypadá zdánlivě příliš malý, ale po chvíli každého přesvědčí, že nabízí více než se od něj očekávalo. Jeho sytě modré podsvětlení je líbivé a moderní. Stejnou barvou září do tmy i tlačítka numerické klávesnice. Klávesy jsou drobné a rozestupy mezi nimi dostatečné. Jejich používání je příjemné, neboť disponují optimálním zdvihem, ale při psaní delší textovky již začínají bolet prstíky. Zmáčknout jdou totiž celkem ztuha.

   
Klávesnice je dobrá, i když trochu tvrdá

Hlavním ovládacím prvkem mobilu je již tradičně třísměrný joystick. Ten je úplně stejný jako u předchozích modelů pětkové řady. Musíme uznat, že práce s ním jde opravdu od ruky a nelze proti jeho přítomnosti říct ani jedno křivé slovo. Jeho pohyby jsou jisté a k přehmatům jako u modelu OT715 nedochází. Po stranách naleznete zbývající dvě funkční klávesy, které jako u předešlých modelu suplují funkce „C“ mazání znaku a přechod na předešlou položku v menu, či pokládání hovoru respektive jeho aktivaci. 

    
Výměnný je pouze přední kryt - pod baterií se ukrývá pozice pro kartu SIM

Displej dělá co může

Relativně malý displej se může pochlubit detailním rozlišením 96 x 65 pixelů a schopností zobrazit až 6 řádků. Ovšem na úkor čitelnosti, neboť použitý font je opravdu drobný. V této fázi většina ocení funkci „Zoom“, která sice počet zobrazitelných řádku zredukuje na čtyři, ale nabízí kvalitnější čitelnost. Displej je sice monochromatický, avšak plně grafický – nebrání se proto, aby jste jej využili k zobrazení obrázku na pozadí. V připravené nabídce jich naleznete něco přes čtyřicet. Podle velikosti použitého obrázku se na displeji zobrazuje určitý počet stavových informací.

  
Otvor pro provlečení poutka - konektory pro nabíjení a handsfree

Sklíčko chránící displej není bůhvíjak zapuštěné a obavy z možného poškrábání jsou zde na místě. Ještě jedna zajímavost se váže k displeji a tou je inverzní režim. Co bylo tmavé je světlé a naopak. Je to zajímavé, ale osobně jsem raději používal staré dobré klasické, neboť inverzní pohotovostní displej vypadá jako po nehodě.

 
Novinkou je inverzní režim


Článek ještě nekončí. V další kapitole se dozvíte, jak se mobil ovládá, jak se pracuje se seznamem, že OT 525 nemá paměť na textovky a že wapovat můžete i přes GPRS.

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 525, Třetice, Cílový uživatel, Test, Největší novinka