Alcatel OT 535: francouzský šarm za dva tisíce! (test)

Alcatel OT 535 je označován za jeden z nejlepších Alcatelů současnosti. To vše díky povedenému designu, odolné konstrukci, barevnému displeji, kvalitní klávesnici, jednoduchému ovládání a příjemné ceně.

Ovládání jedná báseň 

K čemu by byl telefonu výborný displej, kdyby za ním pokulhávalo ovládání. Alcatel si tento fakt evidentně uvědomil, a tak věnoval novince kvalitnější joystick než u předchozích modelů. Nad joystickem se hřeje dvojice kontextových kláves, po jeho levé straně nalezneme korekční klávesu „C“ (zároveň tlačítko pro zapnutí a vypnutí telefonu a pohyb o úroveň zpět), po pravé straně se nachází obligátní tlačítko pro příjem a ukončení hovoru.

    

Joystick reaguje na sebemenší dotyk. Těžko říci, zda to lze považovat za výhodu či nevýhodu. Záleží na jednotlivci. Osobně jsem si musel na joystick trochu zvykat, neboť mám raději, když klade mírný (podotýkám mírný) odpor. Na druhé straně je pravda, že jsem si po chvíli na jemnost joysticku zvyknul, takže ani zde není důvod Alcatel nijak kárat.

Z ovládacích prvků si jistě zaslouží pozornost kulaté tlačítko nad displejem, které jsem v průběhu testovací procedury interně označil za „kill buton“. Toto tlačítko je významným způsobem spojeno s hrami, o nichž bude ještě řeč. Mimo hry však poslouží jako osobní tlačítko, na něž si můžete naprogramovat dvě libovolné funkce. Já jsem ho používal pro vytvoření SMS zprávy (krátký stisk) a přístup na wap (dlouhý stisk).

   

Stran hlasového ovládání mobilního telefonu uvedu, že funguje bez problémů, hlasové vytáčení stejně tak.

Kvalitní klávesnice

V detailním preview, které předcházelo této recenzi, se Marek Turoň zmiňoval o klávesnici OT 535 jako o nejlepší, kterou kdy Alcatel vyrobil. Po týdenních zkušenostech s telefonem lze jeho slova pouze potvrdit. Zdvih kláves je optimální, rozestupy vyhovující, stisk jistý. Na rozdíl od mé běžné praxe (se Siemensem S55), jsem po chvíli používání psal rychle a bez překlepů. Tlačítka jsou vyrobena z pevného plastu, mají šedostříbrnou barvu. Bílé podsvícení se týká celého tlačítka, nikoli pouze písmenek. Z tohoto důvodu jsou jednotlivé klávesy dobře čitelné i za tmy (mohlo by to být ale ještě lepší). Podsvícení je rovnoměrné. 

Psaní se nebojte

Při psaní textovek jsou k dispozici tři řádky textu, při čtení řádků pět nebo šest. Pět řádků na vás čeká při zvoleném větším fontu, šest řádků textu zobrazí mobil s nastaveným menším fontem. V horní části displeje se zobrazuje aktuální počet napsaných SMS zpráv, což považuji za nutnost. S psaním textovek pomáhá prediktivní slovník Zi (v češtině).

Používání slovníku Zi s sebou přináší jednu základní výhodu. Oproti slavnějšímu konkurentovi T9, slovník Zi vyhledává slovo již podle několika prvních písmen. U delších slov tento způsob výrazně urychlí psaní. Bohužel slovník obsahuje pouze základní české výrazy, takže bude chvíli trvat, než ho naučíte alespoň průměrné slovní zásobě.

  

Zklamáním, co se týče textových zpráv, pro mě bylo zjištění, že Alcatel OT 535 nedisponuje klasickou pamětí na textové zprávy. Tento nedostatek posléze trochu vykompenzovala přítomnost SMS archivu (na 90 textovek), což ale není totéž jako paměť na zprávy. Pro majitele mobilu to znamená, že si bude muset zvyknout pravidelně svoji poštu třídit. Někomu to může vyhovovat, někoho to možná naučí pořádku, někomu to bude vadit.

Textovku lze díky podpoře EMS vyšperkovat krátkou animací, obrázkem či melodií. Před odesláním si můžete vytvořenou zprávu prohlédnout. Textové zprávy je možné hromadně mazat jak ze SIM karty, tak i z archivu telefonu.

Témata článku: Alcatel, , , Carbon Grey, Tisíc, Tis, Čarodějnice, Dobrá rada, Mladá generace, První úroveň, Krátká procházka, F +, Francouz, Trapas, Witch, Test