Alcatel OT 556: všechno hezky zaoblíme (test)

Chcete „obyčejný“ telefon, který bude mít velký barevný displej, pohodlnou klávesnici, fotoaparát, kvalitní adresář, poradí si s textovkami, MMS a nabídne i organizační funkce? Alcatel OT 556 může být ten pravý, pokud nechcete utratit příliš peněz a přitom se rádi odlišujete.
Kapitoly článku

Alcatel One Touch 556 není žádná novinka, byl představen již na jaře minulého roku. Na trh se začal drát koncem minulého léta, ale na ten náš se kvůli zrušení dostal se značným zpožděním kvůli zrušení oficiálnímu zastoupení mobilní divize značky Alcatel v České republice. Také proto jsme neměli možnost telefon zapůjčit k recenzi. Do prodeje se však nakonec díky distributorům dostal a v redakci se nám začaly množit dotazy, proč o něm nic nepíšeme. Telefon jsme si proto půjčili od jednoho z prodejců a recenzi vám přinášíme nyní.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Přestože je Alcatel OT 556 již starší model, je stále atraktivní nejen svým designem a dobrým funkčním základem, ale především i svojí sníženou cenou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alcatel One Touch 556

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design
  • pohodlná klávesnice
  • VGA fotoaparát
  • velký barevný displej

Hlavní nedostatky

  • špatná čitelnost displeje za světla
  • archaická grafika nabídky
  • méně pohodlný slovník Zi
  • zadní kryt vrže


Zapomeňte na ostré hrany

Alcatel One Touch 556 je odvozený od modelu 756, ale má odlišný design a trochu chudší výbavu. Zásadní designérské pojetí však zůstalo zachováno – všechno je pěkně zaobleno a na přední straně zaujme velký displej a vyboulená tlačítka klávesnice.


Prohlédněte si telefon ze všech stran (AVI, kodek DivX 5.2, 1,5 MB)

Design se mi zalíbil na první pohled. Telefon působí originálně a přitom kompaktně a vkusně. Za svůj decentnější vzhled vděčí i šedému odstínu, telefon se však vyrábí i ve výrazných barvách – červené a modré. Nejvýraznějším prvkem je blok klávesnice s výrazně vyboulenými tlačítky, včetně podobně plasticky ztvárněné funkční části klávesnice. Zaujme také velký displej v černém rámečku, který displej ještě dále opticky zvětšuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon se zdá na první polhed větší, než ve skutečnosti je

Telefon je jakoby rozdělen na dvě části. Spodní část s klávesnicí je po celém obvodu vyvedena v tmavém odstínu šedé/stříbrné, zbytek telefonu je světle stříbrný. Také kolem černého rámečku displeje je proto ještě masivní stříbrný rám. Přístroj se zdá docela velký, ale rozměry 109 × 48 × 22 mm jej řadí do průměru. Ani hmotnost 90 g nijak nepřekvapí.

Na zadní straně zaujmou výrazné ornamenty na krytu baterie, který tvoří celou spodní polovinu zad. V horní části je pak umístěn fotoaparát doplněný o poměrně velké zrcátko pro tvorbu autoportrétů. Úplně nahoře pak nechybí nezbytné logo výrobce a masivní poutko pro přichycení šňůrky, které výrazně vystupuje z obrysu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní stranu zdobí fotoaparát a zrcátko • poutko pro přichycení šňůrky je vskutku masivní

Hrany telefonu jsou úplně zaobleny. Na bocích se po celém obvodu táhne černý pryžový pás, který může plnit funkci „nárazníku“ při pádu telefonu. Jeho hlavním účelem je ale estetická stránka. Na levé straně je do něj nasazeno kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, které slouží také jako spoušť fotoaparátu. Nahoře pryžový pásek míjí okénko infraportu a dole se vyhýbá konektorům pro handsfree a nabíječku schovanými pod krytkou. Ta je k telefonu připevněna, takže se není třeba obávat o její ztrátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po obvodu telefonu se táhne pryžový pás • kolébkové tlačítko pro zesilování na levé straně • infraport na horní hraně

Telefon nemá klasický systémový konektor pro připojení kabelu. Servisní datový kabel lze připojit ke kontaktní destičce, která je přístupná po sejmutí krytu. Pod zadním krytem ale více zaujme baterie. Má kapacitu 800 mAh a výrobce slibuje, že telefon udrží až 285 hodin v pohotovostním režimu a až 455 minut při hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Konektory pro připojení nabíječky a handsfree jsou schované pod krytkou • zadní kryt a co je pod ním

S displejem raději do tmy

Displej je oproti modelu 756 citelně horší. Předně je o tři milimetry v každém směru menší. Nabízí ovšem stejné rozlišení 128 × 160 bodů, takže je jemnější. Hlavním nedostatkem je velmi špatná čitelnost na slunci a za zvýšeného jasu okolního prostředí vůbec. Displej je totiž pasivní a v tomto případě je to docela znát. Zobrazení a barevné podání je však výborné a překreslování velmi rychlé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej nabízí docela velký a kvalitní obraz, na slunci si ho však moc neprohlédnete

Po určitém časovém intervalu se zobrazení na displeji přepne do úsporného režimu. Pak se zobrazují velkými inverzními číslicemi hodiny a také stavové ikony. Opět se však projevuje hlavní neduh displeje a ani v tomto zobrazení si toho příliš nepřečtete.

Klepněte pro větší obrázek 
Vidíte něco na tomto displeji?

Netradiční, ale účelné

Klávesnice Alcatelu OT 556 mě příjemně překvapila. Pokud se některý z výrobců pustí do nějakých designérských kreací v této choulostivé oblasti, dopadne to většinou špatně pro ergonomii a pohodlí při ovládání. U Alcatelu tvoří klávesnice část jeho image a přesto se v mém pomyslném žebříčku zařadila mezi ty nejlepší.

Numerická část je uspořádána do bloku s velkými obdélníkovými tlačítky, která jsou výrazně vyboulena. Tím se dají dokonale rozeznat po hmatu a také jejich stisk je stoprocentně jistý. Samozřejmostí je typické tlumené cvaknutí potvrzující úspěšný stisk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boule sem, boule tam... ale zorientujete se velmi rychle

Hlavním ovládacím prvkem je obdélníkový prstenec, coby čtyřsměrná navigační klávesa. Uprostřed je velké potvrzovací tlačítko – samozřejmě vyboulené. Ovládání je opět příkladně jisté a to i s většími prsty. Funkční klávesy jsou seskupeny po třech a našly místo po stranách. Vyboulení nahradil vystouplý pás. Jediná výtka zde směřuje k poměrně malým kontextovým klávesám, které se musely uskromnit kvůli korekční klávese C na pravé straně a celkem zbytečnému tlačítku pro spuštění fotoaparátu na straně druhé. Třetími v řadách jsou obligátní tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontextová tlačítka by mohla být větší

Podsvícení klávesnice je efektní, ale nezalíbí se každému. Modré diody silně září ve čtyřech bodech, odkud se světlo rozprostírá pod okolní tlačítka. Do oblasti funkční části klávesnice se však vůbec nedostane. Podsvětlení je z praktického hlediska zbytečně silné, nerovnoměrné a rušivé. Ale když ono je to tak pěkné...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice je spíše pro parádu


V další kapitole si ukážeme, co všechno telefon umí. Začneme fotoaparátem a přes telefonování a zprávy se dostaneme k doplňkovým funkcím

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 556, Siemens CX65, Pryžový pásek, Devils, Test, Jediná výtka