Alcatel OT Idol 3: svět vzhůru nohama [recenze]

Atraktivní design, lákavá cena, podpora českého LTE a unikátní drobnost – u Idolů 3 není důležité, zda je chytnete tak nebo vzhůru nohama.
Kapitoly článku

Výdrž: jeden a dva dny

Idol 3 (4.7) i (5.5) mají unibody konstrukci, takže uživatel nemá přístup k baterii. Menší z dvojice uvnitř skrývá akumulátor o kapacitě 2 000 mAh a mohu říci, že při běžném používání se zaplou Wi-Fi/ mobilními daty, několika hovory, zprávami a občasným surfováním na webu se jedná o typický jednodenní smartphone. Při intenzivnějším používání jako sledování videí, navigaci apod. budete hledat nabíječku už odpoledne. Při hraní her jste schopni mobil vybít za pár hodin. 

Velký Idol je na tom podstatně lépe, nabízí totiž baterii s kapacitou 2 910 mAh. Při běžném používání vydrží v pohodě jeden a půl dne, pokud se trochu uskromníte a budete vypínat Wi-Fi nebo mobilní data, když je nevyužíváte, dostanete se klidně i na výdrž dvou dnů. Při intenzivním používání ale bez problému vydržíte celý jeden den. Pokud rádi hrajete hry, je to s výdrží podobné jako u menšího modelu. Nabíjení trvá u obou modelů lehce přes 2 hodiny.

S LTE na všech frekvencích

Oba telefony jsou na tom s kontektivitou velmi podobně a liší se jen v drobnostech. Větší umí Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ a zvládá frekvenční pásma 2,4 i 5 GHz, u menšího je to jen Wi-Fi stanardu 802.11 b/g/n a je podporováno pouze pásmo 2,4 GHz. Liší se také ve verzi Bluetooth, zatímco větší podporuje Bluetooth 4.1 malý Idol si musí vystačit se starším Bluetooth 4.0. Oba ale zvládají Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi Direct, FM rádio, DLNA a vlastní také anténu pro NFC. Dále mohu pochválit také rychlou fixaci polohy pomocí GPS.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Využitá data můžete snadno sledovat ve stahovací liště. V nastavení pak uvidíte kolik jaká aplikace využívá dat

Největším tahákem obou telefonů je bezesporu podpora LTE na frekvencích 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. V Česku tedy nebudete mít s LTE problém u žádného z operátorů. Naše verze obsahuje jen jednu micro SIM kartu, existuje ale i Dual SIM varianta, která se u nás prozatím neprodává. 

Mistři v odemykání

Na závěr jsem si nechal opravdovou specialitu. Telefony jsou totiž přeborníky v možnostech odemykání. Kromě úplného základu jako je odemykání heslem, gestem apod., nabídnou další vychytávky. První z nich je funkce Eye-D, která funguje na principu skenu oční duhovky předním fotoaparátem. Bohužel telefon musíte mít hodně blízko u obličeje a za špatných světelných podmínek spolehlivost rapidně klesá. Větší Idol je na tom o něco lépe jelikož má kvalitnější přední kamerku, navíc umí odemknout telefon i pomocí skenu celého obličeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ze všech možných způsobů zde chybí snad jenom odemknutí čtečkou otisku prstů.

Poté jsou tu další chytré způsoby odemknutí. Prvním je odemknutí po připojení důvěryhodného zařízení přes Bluetooth či NFC. Pokud máte k telefonu připojený chytrý náramek nebo hodinky, telefon po zhasnutí displeje zůstane odemčený. Dále tu máme odemykání hlasem, které je propojeno s hlasovým vyhledáváním Google. Jediné co musíte udělat je říci: „Okay Google“ a pokud telefon váš hlas rozpozná, odemkne se. Funguje to dokonce i při zhasnutém displeji.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechny tyto tři způsoby mě velice příjemně překvapily svojí spolehlivostí.

Dalším v pořadí je odemykání podle polohy. Jednoduše vyberete adresu místa, kde nechcete aby se telefon uzamknul a pokud se budete v této oblasti nacházet, smartphone zůstane odemčený. Poslední možnost zvanou „Detekce nošení na těle“ má pouze větší Idol. Pro zjištění, zda máte telefon u sebe využívá akcelerometru uvnitř telefonu. Princip je jednoduchý, pokud si odemčený telefon odložíte při chůzi do kapsy či tašky, zůstane odemčený dokud telefon zaznamenává váš pohyb.

Menší nebo větší? 

Ve výsledku mohu oba telefony doporučit, za ceny se kterými přichází na trh (6 200 Kč respektive 7 990 Kč) nabízí velmi slušnou výbavu, kterou mohou konkurenci slušně zatopit. Možnost telefony používat vzhůru nohama je plus, ale ne až tak velké, jak nám bude Alcatel tvrdit v reklamní kampani.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud toužíte po telefonu se zajímavým designem, slušným výkonem, kvalitním fotoaparátem a plnou podporou všech LTE pásem, ale máte hlouběji do kapsy, doporučil bych vám spíše menší model. Navíc si vás získá vynikajícími stereo reproduktory. Velký Idol 3 zase potěší náročnější uživatele, toužící po vyšším výkonu za rozumné peníze. Oproti menšímu modelu navíc nabídne kvalitnější displej, dvojnásobné vnitřní úložiště a delší výdrž na baterii. Kvůli těmto přednostem jsem si osobně oblíbil právě větší Idol, zejména právě kvůli většímu úložišti, které je u menšího modelu omezující.

Idol 3 (4.7)

Alcatel One Touch Idol 3 (4.7)
rozměry a hmotnost: 135 × 66 × 7,6 mm
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 720 × 1 280, 312 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 410 (4× Cortex-A53, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Mám-li hledat srovnatelnou konkurenci k menšímu modelu, může to být levnější Sony Xperia E4g, s podobnou výbavou, silnější baterií, ale horším rozlišením displeje, případně Xiaomi Redmi 2, to ale bohužel neumí nejpoužívanější frekvence LTE. Pokud zahrneme i 5" telefony může být zajímavou alternativou trochu dražší Huawei P8 Lite s vyšší pamětí nebo Lenovo P70 s dvojnásobnou kapacitou baterie. Z levnějších variant je to například Acer Liquid Jade Z s menší pamětí. 

Plusy:

  • Kompaktní rozměry
  • Podpora LTE na všech tuzemských frekvencích
  • Odladěné prostředí Androidu 5.0.2
  • Kvalitní 13Mpx fotoaparát
  • Špičkové stereo reproduktory
  • Možnost použití vzhůru nohama

Minusy:

  • Malé vnitřní úložiště
  • Zapínací tlačítko na levé straně
  • Přehřívání při větším používání
  • Plastové tělo

Idol 3 (5.5)

Alcatel One Touch Idol 3 (5.5)
rozměry a hmotnost: 153 × 75 × 7,4 mm
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS
paměť: 16 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 2 GB, baterie: 2 910 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 615 (8× Cortex-A53, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 5 (Lollipop)
fotoaparát: 13MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
35 %
vybavenost
cena: už se neprodává

K většímu modelu už se dá najít zajímavější konkurence. Například nový Vodafone Smart Ultra 6, který nabízí podobnou výbavu dokonce o 3 000 Kč levněji, dále levnější Honor 4X, nebo třeba Lenovo P90 se silnější 4 000 mAh baterií.

Plusy:

  • Podpora LTE na všech tuzemských frekvencích
  • Kvalitní IPS Full HD displej s vynikající černou
  • Odladěné prostředí Androidu 5.0.2
  • 13MPx hlavní a 8MPx přední fotoaparát
  • Špičkové stereo reproduktory od JBL
  • Možnost použití vzhůru nohama

Minusy:

  • Cena
  • Zapínací tlačítko na levé straně
  • Přehřívání při větším používání
  • Plastové tělo

Témata článku: Alcatel, , , , Acer Liquid, Acer Liquid Jade, Acer Liquid Jade Z, Alcatel One Touch Idol, Alcatel One Touch Idol 3 (4.7), Alcatel One Touch Idol 3 (5.5), Honor 4X, Huawei P8, Huawei P8 64GB, Huawei P8 Lite, Huawei P8 Max, Lenovo P70, Lenovo P90, Lenovo P90 Pro, Vodafone Smart, Vodafone Smart Ultra 6, Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, Integrovaný mikrofon, Symetrický design, Studený odstín