Alcatel OT S853: exkluzivně z lahůdkářství (test)

Díky slovenské MobilManii vás dnes můžeme seznámit s jedním z nejočekávanějších mobilních telefonů tohoto roku: hudebním Alcatelem OT S853. Má stereoreproduktory, lze do něj připojit běžná sluchátka, podporuje Bluetooth a připojuje se přes EDGE. A je to Alcatel, takže lze očekávat velmi výhodný poměr cena/výkon.

Klávesnici můžeme zařadit mezi „ty zvláštní“. Blok s číslicovými tlačítky sice tvoří pravoúhlá matice, sekci s funkčními tlačítky ale budete muset napřed prozkoumat, než ji pochopíte. Hlavní ovládací prvek, čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem, je umístěn mimo osu telefonu do levé části. Vlevo a vpravo tohoto bloku najdeme funkční klávesy s tlačítky pro ovládání hovoru. Do volného prostoru se opět excentricky vešlo mazací tlačítko C. Právě s ním jsem často bojoval, když jsem ho tiskl místo funkční klávesy v pravém horním rohu. Ovládání je jinak příjemné, hlavně pro praváky, protože palec jim přesně sáhne na hlavní tlačítko. Ale ani levá ruka nebude s Alcatelem příliš bojovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je zvláštní, ale pohodlná (spodní tlačítka jsou ale možná příliš u sebe)

Samotná tlačítka jsou vyrobena z pevného plastu. Mají přesný, jistý a dostatečně tichý stisk; trochu jen vadí, jak do klávesy 2 zasahuje kruhové tlačítko. Klávesnice je trochu nerovnoměrně podsvětlena modrými diodami, dá se zamknout podržením hvězdičky. Stejným způsobem se i odemkne, funkční je ale také tradiční zkratka 159.

 Při zamknuté klávesnici se displej nikdy úplně nerozsvítí

Když stereo, tak ať je to vidět

Dalších šest stříbrných tlačítek Alcatel nasadil na levý bok telefonu. Jsou určena pro ovládání vestavěného přehrávače hudby a pro fotoaparát. Uživatel se tak nemusí prodírat nabídkou, z pohotovostního stavu stisknutím tlačítka spustí nebo ukončí přehrávání, přeskočí mezi skladbami, lze také regulovat hlasitost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sada hudebních tlačítek na boku telefonu

V levém spodním rohu je pod pryžovou záslepkou konektor pro připevnění sluchátek – přesněji krátkého kabelu ukončeného dálkovým ovládáním a zdířkou pro jack 3,5 mm samotných sluchátek. Na ně ještě přijde řeč. Konektor na těle telefonu je jiný než u předchozích modelů, s Alcatelem OT S853 tak není možné použít například starší externí klávesničku pro rychlejší psaní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka pro handsfree a konektor

Na pravém boku je stejným způsobem chráněný slot pro paměťovou kartu formátu miniSD. Nemáme informace, jestli karta bude ve standardním balení a případně v jaké kapacitě. Vpravo je ještě zvláštní výstupek s nápisem Open a každý, komu se telefon dostal do ruky, zkoumal, k čemu slouží. Je to ale jen místo, odkud se snímá zadní kryt.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot pro paměťovou kartu • sem strčit nehet a zabrat

Více pozornosti než u jiných mobilů si zaslouží čelní a spodní ploška. V obou jsou totiž pod efektní mřížkou umístěny reproduktory, díky kterým Alcatel dokáže vyhrávat stereofonně. Nahoře je ještě infraport a dole pod krytkou konektor miniUSB pro spojení telefonu s počítačem. Přes něj se OT S853 také nabíjí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na každé čelní plošce je jeden reproduktor

Na zadní straně telefonu najdeme objektiv fotoaparátu a zrcátko pro autoportréty. Pod krytem je baterie Li-Ion s kapacitou 810 mAh a udávanou výdrží 330 h v pohotovosti nebo 480 min hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv fotoaparátu • logo • baterie • pod baterií

Přesvědčila grafická témata

Alcatel se při tvorbě grafického uživatelského prostředí držel vždycky trochu vzadu a nevyužíval potenciál jinak velmi dobrých displejů. U modelu OT 853 je to trochu lepší, plné rozlišení a 262 tisíc barev ale uživatel ocení jen na obrázku v pozadí. Prostředí plně vychází ze starších modelů a opět se setkáme s velkým hranatým (ale dobře čitelným) písmem, velkými a hranatými ikonkami.

 
Hlavní displej a hlavní nabídka – ve dvou grafických tématech

Pocit zklamání ale trvá jen do doby, než prozkoumáte nabídku grafických témat. U Alcatelu se tradičně jmenují Atmosféry a kromě obrázku na displeji mohou změnit ještě sedm dalších parametrů. Z nabídky se dá vybrat a některá témata posunou grafické prostředí o třídu výš.


Různá grafická témata

Na hlavním displeji jsou všechny tradiční údaje. Funkce přiřazené levému a pravému funkčnímu tlačítku lze uživatelsky vybírat ze seznamu. Podobně je možné funkce (ale také telefonní čísla) přiřadit delšímu stisknutí vybrané klávesy s číslem. Tři funkce jsou – tentokrát bez možnosti změny – přiřazeny jednotlivým směrům hlavního tlačítka: adresář, media album a editor SMS/MMS.

Další možnosti personalizace je využít vlastní menu My shortcuts. Do žebříčku dvaceti položek uživatel může seřadit často používané funkce.

Nastavení uživatelské nabídky

Hlavní nabídka je standardně maticová, má čtyři řádky a tři sloupce. V nastavení se dá přepnout do jedné ikony přes celou plochu, toto zobrazení však není příliš praktické; mřížka ikonek je přehlednější. V dalších úrovních nabídky Alcatel rád využívá své proslulé horizontální záložky. Můžete si také vybrat ze dvou velikostí písma – i ta menší je dostatečně zřetelná.


Nabídka v podobě velkých ikon (matici jste už viděli) 

 
Malé a větší písmo v nabídkách druhé a další úrovně

Po prvním zapnutí bych ale doporučil vypnout tzv. Sound interface. Jinak bude telefon vydávat zvuky i při pohybu nabídkou.


V další kapitole najdete popis hudebních funkcí telefonu: rádia a MP3 přehrávače. Zmíníme i fotoaparát a přijde čas na zhodnocení vestavěného adresáře

Témata článku: Alcatel, , Siemens ME45, Nejvyšší kategorie, Původní termín, Test, Běžný úkol, Dlouhá zpráva, Zajímavá vlastnost, Shortcuts