Alcatel Pop 4S: výběr z rozumu [recenze]

  • Vyvážená střední třída s dobrým poměrem cena/výkon
  • Dualsim a paměťovka bez hybridního slotu
  • Zbytečné chyby v konstrukci a fotoaparátu
Kapitoly článku

1. Design

Alcatel sáhl u konstrukce k řešení, které dnes většina výrobců opouští, nebo už zcela opustila, a tím je odnímatelný zadní kryt. Na displej navazuje asi milimetrový lem, který se táhne kolem celého těla. Vše za ním (u testovaného kusu ve zlaté barvě) je plastová vanička, kterou když sundáte, odhalí se útroby zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na rubové straně zadního krytu je připevněna anténa NFC. Baterie, přestože k ní máte přístup, je v telefonu napevno a sami si ji nevyměníte. Vedle akumulátoru najdete hned trojici slotů na karty – primární miniSIM, sekundární nanoSIM a třetí určený paměťové kartě microSD. Rychlá mobilní data můžete využívat na primární i sekundární SIM.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Konstrukce telefonu je pevná, vydrží bez hnutí i poměrně silný pokus o ohnutí. Snímatelný kryt bohužel už ze své podstaty nemůže být zticha a povrzávání pracujícího plastu se ozývá při každém silnějším promačkání. Při běžném používání na to asi tak často nenarazíte, s kovovými nerozebíratelnými konstrukcemi se ale tento model srovnávat nedá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

MicroUSB konektor nenajdete uprostřed spodní strany ale u kraje obdobně jako sluchátkový konektor na straně horní. Tlačítka hlavního vypínače i regulace hlasitosti jsou obě umístěna na pravém boku v méně obvyklém pořadí, kdy hlavní vypínač je nad regulátorem. Mnohem častěji narazíte na pořadí opačné.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Zvyknete si na něj poměrně rychle, ovšem jen za předpokladu, že Alcatel bude váš jediný přístroj. Pokud vedle něj používáte i další telefon s obvyklejším rozložením, budete i po týdnech používání primárně sahat po regulátoru. Displej lze naštěstí zapnout pomocí hardwarového tlačítka pod displejem a dvojité poklepání displeje funguje nejen pro jeho zapnutí, ale i vypnutí. Dvojité poklepání se zapíná samostatně pro zapnutí a vypnutí, můžete tedy využívat jen část této funkcionality.

Klepněte pro větší obrázek

Hlasitý reproduktor je umístěn uprostřed ve spodní části zad. Zlatý plastový kryt (dostupné jsou ještě stříbrné a tmavě šedé provedení) na pohled imituje broušený kov a kromě reproduktoru nese nejen logo výrobce, ale i modelové řady Pop. V horní části pak najdete obvyklou čočku fotoaparátu společně s přisvětlovací diodou. Čočka bohužel vystupuje nad kryt a není ve svém lemu vůbec zapuštěná, snadno tak může přijít k úhoně.

Klepněte pro větší obrázek

Testovaný telefon dorazil v náhradním balení (papírová taška), přesto měl přibalený kabel i nabíječku. Ta nijak nevybočuje z obvykle dodávaného příslušenství ani velikostí ani funkcemi. Přibalené špunty možná na první pohled získají pár pozitivních bodů za plochý kabel, který se snáze rozmotává, a několik náhradních koncovek do uší, jejich výstup je ale kvalitativně hodně slabý a pokud se nebudete obtěžovat ani s jejich vybalováním, zásadní chybu neuděláte.

2. Displej

Displej se nese přesně v tom duchu, co od něj v kontextu ceny očekáváte. Na 5,5 palcích úhlopříčky nabídne postačující rozlišení full HD, široké pozorovací úhly, pěkné barvy a dobrou čitelnost na slunci. Co se nevidí už tak často, jsou možnosti úprav zobrazení, kterých není vůbec málo.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení displeje

Zvolit můžete kromě standardního režimu ještě přednastavené živé podání, případně pak plně uživatelský režim a tam už si můžete zobrazení upravovat přesně podle svých požadavků. Měnit lze kontrast, sytost, jas, ostrost i teplotu barev. Pokud by se vám podařilo displej rozladit, nechybí ani záchranná volba vracející všechna nastavení na výchozí hodnoty.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,92
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Alcatel Pop 4s má dobré podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 7,69
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Alcatel Pop 4s je to modrá.)
  • gamma: 2,30
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Alcatel Pop 4s má dobré podání odstínů šedé, i když některé světlejší odstíny šedé se mohou mírně slévat.)
  • maximální jas: 426 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Alcatel Pop 4s má průměrné podsvícení.)
  • minimální jas: 16 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník jen lehce vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). Displej jen mírně zkresluje odstíny modré barvy. Celkově ale v dané cenové třídě Alcatel Pop 4s zobrazuje dostatečně věrně.

Nad displejem najdete obvyklé seskupení čelní kamerky, senzorů a reproduktoru. Ten kryje lesklá mřížka imitující chrom, černé provedení by sem sedlo mnohem lépe, nevypadalo by tak zbytečně lacině. Alcatel nabídne i notifikační diodu – má přiměřenou velikost a jasný svit, který zbytečně neoslňuje. Vytknout bychom mohli snad jen nulové možnosti konfigurace.

Tlačítka pod displejem jsou řešena podobně jako u například u Samsungu. Prostřední fyzické má obvyklou funkci tlačítka Domů, zde navíc integruje čtečku otisků prstů. Nalevo vedle něj je pak senzorové tlačítko Zpět a napravo Poslední spuštěné aplikace. Krajní tlačítka jsou podsvícená bíle, prostřednímu podsvícení chybí.

Stisknutím prostředního tlačítka se zapíná displej, společně s dvojitým poklepáním a hlavním vypínačem tak máte tři možnosti jak telefon probrat. Pokud nastavíte zabezpečení pomocí otisku prstů, můžete uložit až pět otisků. Telefon nereaguje pouze na přiložení, je potřeba nejprve zapnout displej. Nejsnazší je tedy stisknout tlačítko se čtečkou – aktivuje displej a zhruba se sekundovým zpožděním jej i odemkne.

3. Hardware

V oblasti hardwaru vsadil výrobce na osmijádro od MediaTeku spolupracující se dvěma gigabajty paměti. Na běžné nasazení tato kombinace postačuje, gigabajt paměti navíc by však k zahození rozhodně nebyl. Telefon má běžně volných zhruba 600 MB – není to málo, ale ani nijak závratně hodně.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Z 16GB úložiště je přístupných 10,38 GB, ze kterých si systém ukousne ještě 1,2 GB. Jakmile provedete prvotní aktualizaci, rozlučte se dalším zhruba gigabajtem. Pokud odinstalujete vše, co vám Alcatel odinstalovat dovolí (několik her, antivir, Twitter a WhatsApp), můžete ušetřit cca 200 MB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupná paměť RAM • Dostupné úložiště • Úložiště po prvotní aktualizaci

Výkonově sice telefon není žádný rekordman, s běžnou náloží úkolů si ale poradí a ani s hraním her na tom není špatně. Spustíte prakticky cokoliv, počítejte však s tím, že u náročnějších her budete možná muset sáhnout po nižších detailech. Hry ale pojedou plynule. S videem ve full HD nemá Alcatel problém, u vyšších rozlišení už většinou narazíte na zasekávání. Při vyšší zátěži se telefon zahřívá zhruba uprostřed pravého boku – vyšší teplota je znát, uživatelský komfort ale výrazně nenarušuje.

Výsledky benchmarku AnTuTu:

  • celkové skóre: 43 236
  • 3D: 6 106
  • UX: 17 750
  • CPU: 15 028
  • RAM: 4 352

Konektivita potěší nejen v oblasti LTE (včetně 800 a 900 MHz), ale i u Wi-Fi, kde můžete počítat s podporou 5GHz pásma. Telefon umí NFC i USB OTG. Velké plus zaslouží za trojici slotů na karty, nemusíte tedy volit mezi dualsim a paměťovkou, nasadit můžete všechny tři najednou. LTE funguje na primární i sekundární SIM, není tedy zapotřebí řešit správnou velikost SIM pro specifický slot, prostě jen data aktivujete na příslušné kartě v nastavení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
USB OTG • LTE na primární SIM • LTE Na sekundární SIM

Čtečka otisků prstů může mít nastavených až pět otisků. Konkurence je v rozpoznávání lepší, Alcatel je na tom s úspěšností rozpoznání ale pořád ještě dobře. Nemusíte se obávat, že by vás opakované pokusy dohnaly k tomu, že rozpoznávání vypnete, počítejte ale s tím, že občas zareaguje čtečka až na druhé nebo třetí přiložení prstu. Huawei/Honor to není, použitelnost je však stále více než akceptovatelná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení otisků prstů

AnTuTu Battery Test:

  • 9 233

Nevyměnitelná baterie (přestože se k ní dostanete sejmutím zadního krytu) má kapacitu 2 960 mAh. Telefon zvládne pohánět více než jeden den – umírněnější uživatelé se bez výrazného omezování dostanou na dva dny, v případě intenzivního využívání se můžete spolehnout, že telefon vydrží do večera.

4. Software

V telefonu najdete systém Android ve verzi 6. Alcatel se nepouštěl do žádných velkých úprav, systém je z velké části bez původní, nejmarkantnější jsou přebarvené ikony, zásahy jsou spíše kosmetické.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Informace o systému

Ploch můžete mít maximálně pět, nelze jimi procházet cyklicky a hlavní je vždy ta nejvíce vlevo. Vedle ní můžete zapnout plochu Onetouch Stream, která sdružuje informace o počasí, nejbližších událostech v kalendáři, zprávy atd. Plochy nelze mít prázdné – novou přidáte tak, že na ni umístíte zástupce nebo widget. Jakmile plochu uvolníte (odstraníte z ní poslední položku), sama automaticky zmizí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení ploch • Onetouch Stream • Poslední spuštěné aplikace • Hlavní nabídka

Oznamovací panel zobrazuje standardně oznámení, dalším stažením se dostanete k přepínačům bezdrátových modulů. Jejich pořadí ani výběr bohužel neupravíte. Chcete-li zobrazit přímo přepínače, funguje gesto stažení panelu dvěma prsty.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oznamovací panel

Veškeré aplikace najdete v hlavní nabídce, na plochách tak můžete mít jen ty nejpoužívanější, respektive odpadá zde nutnost „úklidu“ na plochách jako u telefonů, které hlavní nabídku postrádají. Hlavní nabídka je řazena abecedně a orientována svisle bez stránkování, čtveřice nejpoužívanějších aplikací je k dispozici úplně nahoře.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Gesta • Nastavení SIM • Číselník • Zprávy

Téměř čistý systém je jen jedna strana mince. Kromě výše zmíněných minimálních možností konfigurace ploch najdete v telefonu také minimum přidaných funkcí, které u konkurence mnohdy značně rozšiřují použitelnost zařízení. Upravit můžete nastavení displeje, aktivovat jeho zapínání a vypínání poklepáním, upravit chování dvojice SIM a tím možnosti nadstandardního přizpůsobení víceméně končí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka motivů • Detail motivu • Kompas • Správce souborů

Mezi aplikacemi najdete obvyklou dávku her a klientů sociálních sítí. Některých se zbavíte, jiných bohužel ne. Zatímco Twitter bez problému odinstalujete, Facebooku či Instagramu už se nezbavíte. Aplikací naštěstí není extrémně mnoho a většina uživatelů by je nejspíš stejně doinstalovala sama.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hudba • Rádio • Optimalizace • Zvýšení výkonu

V telefonu je připraven Color Captcher, kterým změníte motiv (tapetu a ikony), upravená Hudba s možnostmi mixování, klávesnice Swiftkey, Kompas, Správce souborů a FM Rádio. Obdobně jako u řady jiných výrobců nasadil i Alcatel aplikaci Zvýšit výkon, která najde a odstraní nepotřebné soubory, uvolní paměť RAM nebo prozradí, které aplikace nepoužíváte.

5. Fotoaparát

Fotoaparát nabízí maximální rozlišení 13 megapixelů. To dostanete ale jen v případě, že zvolíte poměr stran 4:3, u širokoúhlého formátu se budete muset spokojit s 10 megapixely. V obou případech je záběr na displeji vycentrován – buď vyplňuje celý displej, nebo má po stranách černé pruhy. Nemusíte tak mezi točením a focením telefon nikam posouvat, střed záběru je pořád uprostřed displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu • Nastavení fotoaparátu

Jednotlivé ovladače se natáčejí podle orientace telefonu. Na levé straně je to přepínač čoček (přední/zadní), noční režim, HDR, blesk a přístup k dalším nastavením. Mezi režimy se přepínáte přejetím prstem přes displej a napravo najdete už jen dvojici spouští pro fotky i video.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Fotoaparát má místy problém s ostřením. Abyste měli jistotu, že se na něj telefon nevykašlal, raději ho k tomu manuálně dotlačte klepnutím na displej. Pokud jsou snímky ostré, mají i poměrně prokreslené detaily, barevné podání je však nevýrazné a často se setkáte s přepaly.

Ukázkové video (1 080p, 30 fps):

S videem je na tom telefon ještě hůř. K problémům s ostřením a mdlým barvám přidejte ještě nevýrazné detaily a v neposlední řadě i formát 3GP. Fotoaparát v tomto zařízení určitě neosloví fotografy, plní zde spíše doplňkovou funkci pro ty, kteří telefonem jednou za čas potřebují něco vyfotit a video je míjí obloukem.

Hodnocení: 66 %

Alcatel Pop 4S pořídíte už za necelých pět tisíc, většinou však počítejte s cenovkou ještě o pětistovku vyšší. Jeho hlavním lákadlem bude kombinace dualsim a paměťové karty, většina konkurentů totiž sází na hybridní slot. Alcatel toho ale umí víc – má bohaté možnosti konektivity, Android 6 pořád ještě není pravidlem a čtečka otisků prstů taky ne. To, že ji některý telefon má, ještě nemusí znamenat, že se dá rozumně používat, což však není případ Pop 4S, kde pracuje obstojně.

Klepněte pro větší obrázek

U telefonu zamrzí povrzávající plastový kryt, který navíc vizuálně imituje kov. Vypadá pěkně, jeho akusticky projev však celý dojem hned vzápětí pokazí. Největším minusem telefonu je pokulhávající fotoaparát, najdete i levnější telefony, které fotí o dost lépe.

Za svoje peníze dostanete u Alcatelu dost, z hlediska poměru cena/výkon je to určitě zajímavá volba. Více příznivců by tomuto modelu přivedla ještě o něco nižší cena. Srovnatelná konkurence v podobě Honoru 5X sice stojí minimálně o tisícovku víc, řada uživatelů si však za kovovou konstrukci a funkcemi vybavenější systém ráda připlatí. Najde se však dost i těch, kterým levnější provedení Alcatelu bude bohatě stačit.

Verdikt: Odladěná nižší střední třída s podpodou dualsim a paměťové karty, která nabídne čtečku otisků prstů, téměř čistý systém s Androidem 6 a solidní konektivitu. Dobrý dojem kazí vrzající kryt baterie a slabý fotoaparát.

Plusy:

  • Dualsim + paměťová karta
  • Bohatá konektivita
  • Nadprůměrná výdrž
  • Čtečka otisků prstů
  • Relativně čistý systém

Minusy:

  • Vrzající zadní kryt
  • Nevyměnitelná baterie
  • Průměrný fotoaparát

Témata článku: Alcatel, , , , , , Alcatel Pop 4S, Huawei Honor, Zásadní způsob, Vrzající kryt, Útroby, Zajímavá volba, Dobrý dojem, Špičkový parametr, Slabý fotoaparát, Plochý kabel, Dobré podání, Plastový kryt, Běžné nasazení, Bohatá konektivita, Čistý systém, Zvýšení výkonu, Povedený model, Dostupné úložiště, Pop,