Alergie na Wi-Fi měla dohnat k sebevraždě. Lékaři: Taková nemoc neexistuje

Debra Fryo z Velké Británie viní ze sebevraždy své dcery bezdrátové internetové připojení na škole, kterou dívka navštěvovala. Žena také prohlašuje, že plánuje kampaň s cílem odstranit Wi-Fi ze škol. Podle lékařů však neexistují spolehlivé důkazy, že přecitlivělost na elektromagnetické záření, tedy údajná „alergie“ na Wi-Fi, vůbec existuje.

Školní Wi-Fi na pranýři

Patnáctiletá Jenny Fryová z britského města Chadlington spáchala sebevraždu 11. června krátce poté, kdy jednomu z přátel napsala, že už se více nevrátí do školy. 

Podle matky dívku k zoufalému činu dohnaly dlouhodobé zdravotní potíže. Měl je vyvolávat Wi-Fi signál na škole Chipping Norton School, kterou Jenny navštěvovala. Debra Fryová tvrdí, že její dceři způsoboval únavu, bolesti hlavy a problémy s močovým měchýřem.

„Jenny začínaly trápit zdravotní problémy a mě také,“ uvedla pro The Telegraph Fryová. Žena následně narazila na informace, které ji přesvědčily o údajném škodlivém vlivu Wi-Fi. Ze svého domu proto Wi-Fi odstranila, ve škole však podobný krok odmítli.

Ředitele školy výsledky její rešerší nepřesvědčily. Poukázal na množství jiných informací, podle nichž je Wi-Fi bezpečné. „Také jsem měla prudkou výměnu názorů s učiteli, kterým jsem říkala, že Jenny byla alergická na Wi-Fi,“ uvedla Britka.

Když o záření nevědí, symptomy se nedostaví

O symptomech, které se spojují s údajnou přecitlivělostí na elektromagnetické záření, lze podle výzkumníků s jistotou konstatovat jedno. Nezpůsobuje je elektromagnetické záření.

Zda lidé, kteří tvrdí, že jim toto záření způsobuje zdravotní problémy, odhalí jeho vliv, zkoumali desítky experimentů. Ukázalo se, že ne. V takzvaných slepých experimentech účastníci nevěděli, kdy byli nebo nebyli vystaveni elektromagnetickému záření. Vliv záření od jeho absence neodlišili. A když účastníci nevěděli, že byli vystaveni záření, zdravotní potíže nehlásili.

„Lidé, kteří sami o sobě tvrdí, že trpí přecitlivělostí na elektromagnetické záření, nevědí, kdy jsou mu vystaveni - elektromagnetické pole nezpůsobuje symptomy,“ konstatuje neurolog a expert na medicínu založenou na důkazech Steven Novella.

Ke stejnému závěru dospěla Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní přecitlivělost na elektromagnetické záření nepředstavuje reálnou diagnózu a neexistují spolehlivé důkazy ve prospěch příčinné souvislosti mezi symptomy a elektromagnetickým zářením.

Bohužel v očích veřejnosti způsobují zmatek ojedinělé případy, kdy soud přisoudí lidem trpícím symptomy údajné přecitlivělosti odškodné. „Někdy se taková rozhodnutí interpretují, jako kdyby soud podpořil tvrzení o příčinné souvislosti [mezi zářením a symptomy], ačkoli to tak explicitně neudělal,“ upozorňuje Novella.

Příčiny hledejte jinde

Většina lidí, kteří údajně trpí zvýšenou citlivostí na elektromagnetické záření, uvádí, že jim jeho přítomnost způsobuje bolesti hlavy, nevolnosti, únavu, nespavost či hučení v uších. „Tento seznam symptomů může znít povědomě každému s medicínskými znalostmi. Všechny se považují za běžné, subjektivní a nespecifické,“ vysvětluje neurolog.

Nocebo efekt

Zhoršení zdraví následkem neškodného úkonu nebo látky. Projevuje se mimo jiné tak, že lidé přesvědčeni, že se dotkli jedovaté rostliny, si vyvinou ekzém na místě dotyku, i když se dotkly neškodného druhu. Zažívají ho také někteří studenti medicíny, když se jim projevují symptomy nemocí, o nichž se právě učí.

U většiny lidí se podle Novella dříve či později vyskytnou, i když jsou zcela zdraví. A jelikož jsou tyto symptomy nespecifické, nepoukazují na žádnou konkrétní nemoc nebo kategorii chorob.

„Může je způsobovat množství nemocí. Rovněž mohou být následkem životního stylu a spojení s jevy jako je nedostatek spánku, nadváha, nedostatečná fyzická aktivita či nadměrný příjem kofeinu,“ uvádí neurolog. Dodává, že je mohou také způsobovat různé psychické poruchy, například úzkost či deprese.

V neposlední řadě, u sugestivních osob je podle všeho častou příčinou „špatné dvojče placebo efektu“, neboli nocebo efekt.

Zastrašování může vést k tragédiím

Psycholog a expert na médii vyvolané paniky a masové hysterie Benjamin Radford upozorňuje, že Jenny Fryová byla očividně „utrápená“. Navzdory tvrzením matky podle něj není jasné, proč vlastně její dcera spáchala sebevraždu. Podle jiných zpráv se dívka zabila kvůli tomu, že ji hluboce zasáhla sebevražda blízkého přítele. 

Navzdory všem těmto skutečnostem Debra Fryová s rodinou plánuje zahájit kampaň na šíření informací o údajných negativních vlivech bezdrátového internetu na zdraví. Žena dokonce doufá, že se iniciativě podaří Wi-Fi ve školách zcela zakázat.

Bohužel takový aktivismus může mít daleko závažnější následky než jen šíření dezinformací. Nezávislá organizace na ochranu spotřebitelů Bad Science Watch ve zprávě z roku 2013 upozornila, že „rodiny, které byly oklamány a uvěří, že jejich děti trpí přecitlivělostí na elektromagnetické záření, mohou promeškat příležitost na včasnou diagnózu skutečného a závažného onemocnění.“

Diskuze (19) Další článek: BlackBerry Priv: takhle vypadá, takhle fotí

Témata článku: , , Elektromagnetické záření, Přítel, Norton, Facts, Rostliny, Chad, Dcera, Fyzická aktivita, NIH, Sebevražda, Šíření dezinformací, EMF, Jenny, F +, Nemoc, Dívka, Lék, Zdravotní problém, Lékař, Telegraph, Podobný krok, The Telegraph, School