Aligator A300: senioři, nebojte se (test)

Výrobci si začali všímat českých důchodců, po Emporii Life tu máme další seniorský mobil. Povedl se na výbornou a není drahý!
Kapitoly článku

Mobilní telefon už mají v dnešní době v podstatě všichni. Jediná skupina, která prozatím alespoň částečně odolává, jsou důchodci. Ti neústupně setrvávají u pevných linek a s mobilními telefony toho chtějí mít společného co nejméně. Špatně na ně vidí, ještě hůře se jim ovládají a nabízejí funkce, o které vůbec nestojí. K čemu foťák a MP3 přehrávač? Telefon je přeci na telefonování! Proti takovému argumentu se bojuje jen těžce a tak se velcí výrobci rozhodli jej ignorovat. A mobil pro důchodce prostě nebyl. Před časem se objevil snad jen Motofone, který požadavky splňoval jen částečně, a celkem nedávno také Emporia Life, kterou má v nabídce O2. Těmto přístrojům nyní přibyla zdatná konkurence v podobě Aligatoru A300.

Aligator A300
Aligator A300Jednoduchý telefon, který je přizpůsoben především pro starší uživatele. Speciálně pro ně nabídne mimořádně pohodlnou klávesnici, displej se zřetelnými písmeny a pouze základní funkce.rozměry a hmotnost: 103 × 49 × 15 mm, 79 g
displej: 0,9'', monochromatický LCD, 48 × 128
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
baterie: Li-Ion 1 000 mAh
hudba: FM rádio, 3,5mm jack
9 %
(937. místo z 1077)
kataloginfo výrobce
cena: 1 980 Kč (koupit)

Otec neznámý

Aligator je další značkou, se kterou jsme se u mobilních telefonů zatím nemohli setkat. Kdo se na mobilním trhu orientuje, asi ví, že tato firma se doposud zaměřovala na prodej nejrůznějšího mobilního příslušenství. Nyní se ale Aligator rozhodl využít mezery na trhu a nabídnout mobil pro konkrétní skupinu uživatelů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aligator A300 na oficiálních fotografiích

Vzhled modelu A300 odkazuje na rakouského výrobce Emporia. Telefon má podobná tlačítka, displej má stejné poosvětlení a také struktura menu a font se podobá těmto telefonům. Mám dojem, že jsem hodně podobný model kdysi dávno viděl na stránkách Emporie, je možné, že se jedná o licencovanou výrobu. A ono vlastně tolik nezáleží na tom, kdo původně telefon vyrobil, pro koncového uživatele je důležitější samotný produkt.

Vzhled telefonu patří k těm jednodušším. Na první pohled mě potěšila nízká hmotnost i malé rozměry telefonu, v tomto se Aligator 300 vyrovnává jakémukoliv současnému mobilu. Obrovský rozdíl je ovšem v rozdělení plochy telefonu mezi klávesnici a displej. Z toho zůstal pouze úzký proužek, většinu místa si pro sebe utrhla klávesnice. A tlačítka jsou opravdu povedená – mají dostatečnou velikost i jistý stisk. Protože jsou všechna tlačítka v jednom bloku, použil Aligator pro jejich odlišení malý trik. Každá z kláves má ve svém levém horním rohu malou výseč s lehce vyvýšenou plochou. Na orientaci pouze po hmatu to sice nestačí, pomáhá to ale aspoň trochu tlačítka odlišit. Vzhledem k jejich ploše 13 × 14 mm to možná ale byla i zbytečná práce. Pokud se vám nepodaří trefit prstem do takto velkých tlačítek, mobilní telefon se pro vás asi opravdu nehodí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Klávesnici doprovází oranžové podsvětlení. Důležité jsou i zřetelné popisky; čísla jsou vidět bez problémů, jednotlivá písmena jsou zase rozhodně větší než na jiných mobilních telefonech (s výjimkou Emporie Life).

Rozumí rádiu

I když Aligator A300 patří svou nabídkou funkcí k nejhůře vybaveným telefonům na trhu, po bocích přístroje naleznete překvapivě velké množství ovládacích prvků. Na pravém boku jsou to dvě posuvná tlačítka, jedno pro zamčení klávesnice, druhé pro rozsvícení malého světla umístěného na horní hraně. Světlo vám mimochodem poslouží i při vypnutém telefonu, stačí mít alespoň trochu nabitou baterku. Vedla světla je otvor pro provlečení poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Ovládací tlačítka hledejte i na levé straně. Pomocí plus a mínus upravujete hlasitost, klávesy snad mohly být o malý kousek výraznější. Jsou dost slité s povrchem telefonu. Nejvýraznějším překvapením se ale stane další posuvné tlačítko, které slouží pro spuštění rádia. A světe div se, nemusíte mít připojená žádná sluchátka jako anténu, vše je integrováno už přímo v mobilu. Jednoduchý Aligator 300 tak nabízí funkci, kterou postrádá 99% všech současných mobilů. Pokud chcete rádio poslouchat do sluchátek, připojíte si je do 3,5 mm jacku. Vedle něj ještě hledejte otvor pro nabíječku. K té bych měl drobnou výhradu, kabel mi totiž připadá dost krátký.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní stana nabízí pouze výrazné červené tlačítko s nápisem SOS. Slouží k uskutečnění nouzového hovoru nebo poslání předdefinované textové zprávy. O této funkci ještě budu psát

Témata článku: Aligator, , Aligator A300, Emporia Life, Emporia Life Plus, Malý trik, Obrovský rozdíl, Ochoz, Ali, Uložení oblíbených, Aligátor, Test, Zdatná konkurence, Sen, Aligatoru