Amazon Fire Phone: šest kamer a dynamické 3D

Tablety od Amazonu byly levné, Fire Phone stojí jako nejlepší smartphony. Přitom má slabiny a láká na něco neznámého. Může tohle fungovat?
Kapitoly článku

Displej má úhlopříčku 4,7" a nepodléhá tak dnešní smartphonové módě „čím větší, tím lepší“. Technologii IPS chválíme, rozlišení HD 720 × 1 280 už méně – minimálně z toho důvodu, že v tabulkovém srovnání bude vůči FullHD a QHD konkurenci vypadat méněcenně. Amazon se chlubí bezkonkurenční čitelností na slunci, ale počkejme si, jak bude jejich 590 nitů vypadat v praxi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hitem jsou 3D kamery, kromě nich vidíme tvrzené sklo Gorilla Glass 3, gumou chráněné boky, nebo hliníkem anodizovaná tlačítka.

Technické parametry jsou pro Amazon vedlejší, na tiskové konferenci jim byl věnovány pouhé dva slajdy. Procesor je čtyřjádrový Snapdragon 800 s frekvencí 2,2GHz, grafika Adreno 330 a operační paměť 2 GB RAM. Úložiště má kapacitu 32 nebo 64 GB, telefon podporuje LTE, Bluetooth, NFC…

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Podrobnosti jsou ale k dohledání na webu.

Bezos se pochlubil také (údajně) špičkovým fotoaparátem. Má rozlišení 13 MPx, světelnost 2.0 a optická stabilizace. Na plátně se Amazon nebál srovnat fotky s iPhonem 5s a Samsungem Galaxy S5, ale opět, tohle srovnání si raději uděláme sami v redakci. Také Amazon se pustil do závodu o nejrychleji pořízený snímek se zamčeným displejem.

Klepněte pro větší obrázek 
…vyřešené to mají tak, že první stisknutí tlačítka pod kolébkou pro regulaci hlasitosti otevře fotoaparát, druhé stisknutí pořídí snímek. Níže se dozvíte, že se tlačítku říká Firefly button a jeho primární funkce je jiná. (obr.: Engadget.com)
Klepněte pro větší obrázek 
Nalákat by Amazon mohl i na neomezené cloudové úložiště pro fotky. (obr.: Engadget.com)
Klepněte pro větší obrázek 
K telefonu bude Amazon balit nezauzlovatelná sluchátka s plochým kabelem a údajně špičkovou kvalitou zvuku. (obr.: Engadget.com)

Android k nepoznání

Velký důraz klade Amazon na video. A není divu, vždyť jeho vlastní obchod s filmy a seriály znamená významný zdroj příjmů firmy. Fire Phone zvládá třeba funkci ASAP, kterou Amazon představil už v Amazon TV – je to funkce, která předvídá, co byste asi mohli chtít vidět a video stáhne dopředu, takže až si sednete před obrazovku, máte (typicky nově odvysílaný díl seriálu) kamžitě k dispozici. To samé platí o hudbě (Amazon Music), knihách (Kindle Store) a časopisech.

Klepněte pro větší obrázek 
Zmínka padla také o službě Second Screen, která k videu na Amazon TV přidá doplňkové informace. Fire Phone také umí poslat obraz z telefonu na jakoukoliv dostupnou obrazovku s technologií Miracast.

Telefon běží na Androidu, ale Amazon jej změnil k nepoznání a říká mu Fire OS 3.5. Služby od Googlu prakticky nepotkáte. Hezkým příkladem vlastního vývoje je třeba funkce Mayday, což je nonstop dostupná nápověda, kterou mají uživatelé Fire Phonu zdarma.

Nebo Firefly. To je funkce, která rozpozná etikety, přebaly knih nebo DVD, QR kódy, přečte URL adresy, mailové adresy, telefonní čísla a podobně. Kromě obrazových vstupů umí Firefly i poslouchat, rozezná písničky, nebo televizní seriály. Takže bychom tuhle službu mohli označit za kombinaci Google Goggles a takový dokonalejší video-Shazam. Rozeznanou písničku či video vám pochopitelně systém hned nabídne ke koupi…

Firefly je pro Amazon stěžejní služba a můžeme předpokládat, že se bude učit další a další věci. Pomůže k tomu i SDK pro vývojáře. Budou mít zájem? Povede se Amazonu další krok mezi giganty oboru, jako jsou Apple, Google, nebo Samsung?

Klepněte pro větší obrázek 
Firefly má dokonce vlastní hardwarové tlačítko. (obr.: Engadget.com)

Bezos se pochlubil také řadou drobných funkcí. Třeba když zeslabujete hlasitost vyzvánění, dostanete možnost telefon ztlumit po určitý časový úsek, pak se vyzvánění samo zapne. Události v kalendáři mají na jedno zatažení dostupné menu, ze kterého uživatel může účastníkům jedním dotykem poslat připravený vzkazy typu „Začněte beze mě, dorazím během pár minut“.

Především pro Ameriku

Fire Phone má haldu nových technologií, což je na jednu stranu působivé, na stranu druhou je otázkou funkčnost. Amazon nám dává něco nového, ale je to právě to, co chceme? A co dynamická perspektiva udělá s výdrží baterie?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
První telefony se k zákazníkům dostanou 25. července. K telefonu je zdarma roční předplatné Amazon Prime, Jeff Bezos evidentně doufá, že si lidé na službu tak zvyknou, že další rok už zaplatí. (obr.: Engadget.com)

Asi tušíte, že se Fire Phone nezačne od zítřka prodávat v českých supermarketech. Tohle je primárně americká záležitost. Exkluzivita pro operátora AT&T možná vypadá překvapivě, ale jen na první pohled, od Amazonu je to zřejmě poděkování za vzornou spolupráci na tabletech Kindle Fire. Telefon je možné objednat už dnes, s dvouletým kontraktem stojí 199 dolarů, bez něj 649 dolarů. To je přibližně 17 000 Kč, Amazon tak s Fire Phonem netroškaří a i cenou se chce postavit špičkové konkurenci. Mít můžete také 64GB variantu, je vždy o sto dolarů dražší.

Odkazy:

Témata článku: Amazon, , , , Amazon Fire Phone, Amazon Kindle Fire, Amazon Kindle Fire HD 7, Samsung Galaxy S5, Phone, Amazon Fire, Jeff Bezos, Čtečka knih, Primární funkce, Amazon Jeff Bezos, První stisknutí, Exkluzivita, Určitý čas, Zamčený displej, Pořízený snímek, Špatné osvětlení, Amazon AppStore, Dynamic, F +, SMART mode, Časový úsek