Aplikace z Androidu na Windows 10? Vize se komplikuje

Dostanou (mobilní) Windows 10 aplikace z Androidu nebo dokonce Apple iOS? Microsoft pracuje na několika konceptech, ale situace se značně komplikuje...

Microsoft se na jarní vývojářské konferenci Build pochlubil několika migračními technologiemi, pomocí kterých chtěl dostat na (mobilní) Windows 10 aplikace z iOS a Androidu. O jednoduchý převod těch z mobilního světa Googlu se měl postarat projekt s kódovým označením Astoria.

Klepněte pro větší obrázek
Astoria: Vize emulace některých androidích subsystémů na mobilních Windows 10

Astoria podle letních zpráv slibovala, že přímo mobilní Windows 10 budou emulovat některé subsystémy Androidu takovým způsobem, aby mohl vývojář převést aplikaci z Androidu na Windows téměř bez zásahu.

Podle zdrojů Windows Central se však tato vize začíná komplikovat a osud Astorie je údajně krajně nejistý.  Její programový kód zmizel z testovacích verzí Windows 10, a přestože Microsoft nevydal žádné oficiální zdůvodnění, podle Windows Central je na vině pokles výkonu celé platformy. Emulátor androidích subsystémů byl jednoduše příliš náročný a Microsoft by musel obětovat to,  pro co si ho mnozí mobilní uživatelé cení – jeho platforma má možná velmi malý globální tržní podíl, ale je mnohem úspornější než konkurence. K plynulému používání jednoduše nepotřebuje mnohojádrový čipset.

Klepněte pro větší obrázek
Aleš Hoeček se koncem října objevil v Praze.

Ostatně podobně o takzvaných bridges nedávno v Praze mluvil také Aleš Holeček, nejvýše postavený Čech v Microsoftu, který v Redmondu pracuje na vývoji platformy Windows 10. „Vývoj na integraci iOS aplikací do Windows Phone pokračuje. Stejně tak pracujeme na implementaci aplikací z Androidu, ale narážíme na problémy s výkonem, emulace Androidu je velmi náročná.”

Diskuze (30) Další článek: Týden mobilně 309: Honzovy zápisky z Číny

Témata článku: Microsoft, , , Komp, Windows!, Aplikace, Oficiální zdůvodnění, #Android, Wind, Plynulé používání, Vize, Mobilní uživatel, Win, Windows Central, Astoria,