Apple iPhone 3G: jablečná superstar (test)

O iPhonu si toho můžete přečíst spousty. Jaký je? Jak se s ním žije každý den? Přečtěte si pojednání o životě s legendou.

V USA se textovky nepíšou

Editor pro psaní SMS mi je vyloženě odbytý. Je vidět, že za velkou louží není psaní zpráv zdaleka tak oblíbené jako u nás. Řazení zpráv ve stylu chatové konverzace je sice trochu neobvyklé, ale zvyknout se na něj dá. Překousnete i to, že u SMS kontaktů je na prvním místě vždy ten, který vám (nebo vy jemu) napsal jako poslední. Rozhodně mi ale vadilo, že některé zprávy nemohu smazat a musím uchovávat kompletní historii. Po dobu používání iPhonu totiž seznamy zpráv narůstají – a zatímco některé zprávy už nikdy potřebovat nebudete, jiné byste si rádi nechali. V rozsáhlém seznamu je pak složité se orientovat.

Nijak zvlášť vydařené není ani samotné psaní. Na virtuální klávesnici sice po troše tréninku datlujete rychle, ale proč se displej nedá přetočit, aby se virtuální klávesy ještě o trochu zvětšily? Alespoň že se u novějších verzí dá vypnout slovník, který při psaní „radí“ dokončování slov?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní SMS a různé klávesnice. Českou diakritiku však nenajdete. Rozložení softwarových kláves je QWERTY, škoda, že spodní řádek s mezerníkem nabízí prostor jen pro tři tlačítka. A když už jsem u toho psaní, editor SMS bez odpočítávání znaků je špatný editor

Snad jedinou lepší vlastností psaní zpráv je takřka úplná absence překlepů. Vždy se totiž napíše znak, nad kterým zvednete prst. Pokud jste tedy vybrali špatné písmenko, stačí prstem doklouzat k tomu správnému a pak teprve prst zvednout. Jedna z vlastností, kterou jistě ohromíte všechny, kdo iPhone neznají.

Protože se na multimediální zprávy vykašlal iPhone úplně, plynule přejdu k e-mailu. Alespoň něco se totiž v textové komunikaci povedlo. Můžete používat neomezený počet účtů, pro velké světové poskytovatele je nastavení připraveno. Aplikace dokáže sama zjišťovat zprávy v přednastavených intervalech, omezit můžete také množství zpráv stahovaných a zobrazovaných na jedné stránce, nastavení výchozí velikosti písma, počet řádků u náhledu i potvrzení před odstraněním pošty. Užitečné je také automatické přeposílání kopií veškeré odesílané pošty na vlastní účet.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPhone je skvělý e-mailový terminál do kapsy

Pokud je v těle e-mailu internetový odkaz, spustí se automaticky internetový prohlížeč Safari. iPhone si také poradí s přílohami. Trochu mi ale vadil způsob. Když chci poslat obrázek, musím jít do galerie, fotku vybrat a pak zvolit, že ji odesílám jako e-mail. Když už mám zprávu rozepsanou a vzpomenu si, že bych ji chtěl doplnit fotkou, mám smůlu. S přijatými přílohami jsem problém neměl. Za celou dobu jsem narazil jen na několik obrázků nebo dokumentů Microsoft Word a Excel. Se všemi si iPhone poradil.

Safari: špičkové ale prodraží se

Safari je zatím nejlepší internetový prohlížeč, se kterým jsem měl možnost na mobilních telefonech pracovat. Zásadním předpokladem pro výsledný dojem je pochopitelně také špičkový displej, ale to nic nemění na tom, že se Safari dobře ovládá. O rychlosti načítání, datové náročnosti a srovnání s konkurenčními prohlížeči si přečtěte zde. Tady uvedu pouze, že Safari stahuje o poznání větší objemy dat, než jiné prohlížeče, bez nějaké formy datového tarifu tedy brzo zapláčete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Při zadávání stránky iPhone automaticky filtruje mezi těmi, které už zná; postupem času se vám tedy málokdy stane, že byste adresu museli vypisovat celou

Načtenou internetovou stránku si tahem prstů zvětšíte jak chcete, pokud chcete zvětšit blok textu na šířku displeje, stačí poklepat. V praxi jsem jen málokdy musel nadávat na chybějící podporu flashe, také zapomínání hesel mi až tak nevadilo. Přeci jenom, nikdy nevíte, kdo by vám mohl telefon sebrat a kam se pak všude dostane.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stránky se dají prohlížet s displejem natočeným vertikálně i horizontálně. Druhá varianta mi připadala o malý kousek výhodnější
Klepněte pro větší obrázek 
Naprosto perfektní je práce s vícero naráz otevřenými okny
Klepněte pro větší obrázek 
Díky synchronizaci záložek máte uložené stejné internetové stránky v počítači i iPhonu. Oblíbené si samozřejmě uložíte i v iPhonu. Prohlíženou stránku také pošlete jako link přes e-mail nebo ji nastavíte jako obrázek pozadí

Pro připojení jsem co nejvíce využíval sítě Wi-Fi, iPhone se přes ně připojí automaticky. Nikdy jsem ale přesně nepochopil podle čeho si iPhone Wi-Fi síť vybere v případě, že jich má na výběr několik. Občas to vypadalo, že se prostě připojuje k té nejsilnější i když byla chráněna heslem (které jsem neznal a musel pak ručně volit jinou Wi-Fi). Jindy to ale zase vypadalo, že iPhone si pamatuje síť, kterou jsem na daném místě použil posledně a připojuje se přes ni. Když Wi-Fi není, telefon automaticky použije nejrychlejší možnou dostupnou alternativu z řady GPRS až 3G. Použitou technologii snadno rozpoznáte, v horní části displeje nechybí informační ikona.

Klepněte pro větší obrázek 
Tak trochu záhadně se chovající Wi-Fi manažer

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Nokia N-Gage, T-Mobile G1, Superstar, #Apple, Jediný škrábanec, Všudypřítomný otisk, Super +, Artwork, Případ poškození, Špatný fotoaparát, Apple Zkratka, Super, Univerzální usb,