Apple iPhone 5s: silák s citem pro dotyk [recenze]

iPhone 5s je prvním telefonem s 64bitovým procesorem a čtečkou otisků prstů. Předinstalovaný má nový systém iOS 7.

Letos se mělo jednat znovu pouze o jakýsi mezistupeň, který měl na rok vyplnit trh. To vše předtím než bude hotova šestá generace velepopulárního iPhonu. Místo toho jsme se dočkali zřejmě větší změny, než přinesl „pouze prodloužený“ iPhone 5. Jeho nástupce, iPhone 5s, totiž uzmul nejméně dvě mobilní prvenství. Jde o první telefon, který je poháněn ARM procesorem s 64bitovou architekturou a současně první telefon, který je vybaven čtečkou otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPhone 5s se vyrábí v bílé, zlaté a vesmírně šedé barvě. Zejména o tu zlatou je nyní obrovský zájem.

Jak se stalo v posledních letech zvykem, ještě před samotným představením vzniklo mnoho videí o tom, jak bude nový iPhone vypadat. Minimálně v jednom ohledu měla tato videa pravdu. Pokud byste totiž vedle sebe položili iPhone 5 a iPhone 5s, těžce byste rozeznávali který je který. Několik malých odlišností však mezi nimi přeci jen najdeme. Apple totiž pro letošek změnil barevné odstíny jednotlivých variant a přidal dokonce jednu novou. Proměnou z technických důvodů prošel také „homebutton“.

Po prvních minutách testování:

  • „Tohle balení je z jiné ligy.“
  • „Jony Ive umí navrhnout krásné telefony.“
  • „Čtyřpalcový displej přestává stačit.“
  • „TouchID vypadá pohodlně.“
  • „Já vím, není to Android, ale hodila by se šipka zpět.“
  • „Vážně mi teď iPhone zamrznul a restartoval se?“
  • „Kolik že je cena?“

Apple iPhone 5s 64GB
A1533
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 7,6 mm, 112 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 64 GB, RAM: 1 GB, baterie: 1 560 mAh
procesor: Apple A7 (2× Cyclone, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Apple iOS 7
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Vše má své místo

Oblastí, ve které Apple zůstává zcela jednoznačně neporažen, je zpracování prodejního balení. Na hranaté bílé krabičce je vyobrazen pouze samotný telefon a po bocích jsou vytištěny loga Apple a nadpis iPhone 5s, nic víc. Jednoduché, stručné, úderné. Také uvnitř má vše své pevné místo. Psaníčko s klíčkem pro nanoSIM slot, záručním listem a základní příručkou. Pod ním adaptér cestovní nabíječky a kabel s USB koncovkou na jedné a konektorem Lightning na druhé straně. Poslední součástí jsou sluchátka, která jsou uložena v samostatné plastové krabičce, aby snad vyniknul jejich význam. V tomto směru se má konkurence opravdu co učit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení je jedním slovem precizní.

Pětka nebo esko?

Podobně precizní je i zpracování telefonu. Avšak kdybych vám tu teď způsobem CTRL+C a CTRL+V zkopíroval loňský popis iPhonu 5, nic by se nestalo. Na druhou stranu to nic neubírá tomu, že iPhone 5s stále patří mezi ty nejlépe vypadající telefony na trhu. Má však jednu slabinu, o které se zmíním později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Homebutton přišel o zaoblený čtverec v jeho středu.

Přední straně pak dominuje 4palcový IPS LCD displej s Retina rozlišením (640 × 1136 pixelů). V nynější době fullHD displejů již ale jemnost dosahující 326 PPI, nikoho neoslní. Ve vypnutém stavu těžko poznáte, kde displej začíná a končí. Jeho kvality jsou na vysoké úrovni. Velmi věrné podání barev dá vyniknout barevnosti nového iOS 7. Displej je také velmi dobře čitelný v horších pozorovacích úhlech i na přímém slunci. Regulace jasu může probíhat automaticky nebo ho můžete upravovat manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání letošních modelových novinek iPhone 5c a 5s

Dle výsledků měření je displej rovněž bleskurychlý, co se týká reakce na dotyk. Například oproti konkurenčnímu Samsungu Galaxy S IV má dvakrát rychlejší čas. S přicházející zimou však telefonu nemohu nevytknout nemožnost jeho ovládání v rukavicích. Během testování jsem pak narazil na jeden poměrně nepříjemný problém. Citlivost displeje v jeho rozích není ideální. Kupříkladu mnoho her (ale i jiných aplikací) má šipky pro pohyb v prostředí právě v rozích. U tohoto iPhonu se mi však stávalo, že ani po několikerém stisknutí této plochy telefonu vůbec nereagoval. Nakonec se sice umoudřil a provedl potřebnou akci, ale rozhodně tím nezanechal dobrý dojem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po obvodu domovského tlačítka je kov. Ten rozeznává, zda přikládáte lidský prst či nikoliv.

Nad displejem je usazen reproduktor, vedle něhož nechybí ani proximity senzor. K němu bych měl také výhradu. Nejednou se mi stalo, že po ukončení hovoru trvalo delší dobu, než tento senzor zareagoval a displej se rozsvítil. Nad nimi je pak umístěna ještě sekundární kamerka schopná přenášet video ve fullHD kvalitě. Nalevo od ní je již zmiňované čidlo pro automatickou regulaci jasu. Na opačnou stranu displeje již neodmyslitelně patří domovské tlačítko, které je pro letošek značně inovované. O tom ale později.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvůli lepšímu signálu jsou po stranách plastové proužky.

Dvě podoby hliníku

Boky telefony jsou opět vyrobeny z hliníku a nezměnilo se ani rozmístění tlačítek. Na levém boku jsou to tlačítko pro ovládání hlasitosti a rychlý přepínač normálního a tichého režimu. Na pravé straně je pouze slot pro nanoSIM kartu, k jehož přístupu je nutný speciální klíček (součást balení). Horní hrana schovává vypínací/zamykací tlačítko. Místo něho lze k probuzení telefonu využít také homebutton. Dvojí poklepání na displej v tomto případě telefon neprobudí. Konečně spodní hrana, která je z pohledu umístění prvků nejbohatší. Jsou zde dva výdechy pro reproduktor, hudba však vychází pouze z toho pravého. Levý výdech má zřejmě evokovat dojem přítomnosti stereoreproduktorů. Mezi nimi je všem dobře známý Lightning port. Zcela vlevo nechybí ani 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navrženo v Kalifornii. Sestaveno v Číně..

Hliník hraje velkou roli také na zádech, když je na většině jejich plochy. V něm je vygravírováno nakousnuté jablko a ve spodní části nápis iPhone a informace, které nařizují mezinárodní předpisy. Oba konce zad jsou však vyrobeny ze skla. V té horní části je navíc usazen 8Mpix fotoaparát s dvoudiodovým True Tone bleskem a druhý mikrofon. K hliníku se však váže také několik nepříjemností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvoudiodový blesk True Tone má pomoci věrnějším barvám.

Tou největší je zřejmě jeho náchylnost k oděrkám. Ačkoliv jsem se totiž k telefonu choval opravdu jako v rukavičkách, po obvodu telefonu se přesto vytvořili malinké odřeniny, u kterých si vůbec nejsem vědom, kdy vznikly. Dále vezmete-li telefon po mrazivé noci do ruky, bude opravdu studený. Z tohohle pohledu je to však jev, se kterým musíte od začátku počítat a osobně ho rád překousnu vzhled ke kvalitní konstrukci. Třetí nedostatek vidím v příliš ostrých hranách telefonu. Každý to říká, ale dokud si to nevyzkoušíte, neporozumíte tomu.

Bumper má opodstatnění, ale...

Zejména během prvních dní používání vám však tento nešvar bude vadit. Řešení (i proti oděrkám) je nasnadě, je jím pořízení tzv. bumperu. To však na jednu stranu považuji za barbarství, protože Apple vyrobil opravdu povedený kousek „železa“ a mnoho uživatelů tuto přednost jednoduše zakryje nejčastěji plastovým krytem, který to vše zkazí. Pokud však o tomto telefonu smýšlíte i jako o investici do budoucna, že ho časem prodáte. Nechcete-li, aby telefon ztratil příliš na ceně, pořízení obalu se nevyhnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je snímání otisků prstů v dnešní době stále bezpečné? Apple říká, že ano.

Abych to vše shrnul, iPhone 5s je krásný telefon, který je však současně velmi náchylný k mechanickému poškození. Kontrastní je taktéž hodnocení, když ho máte v ruce. Na jedné straně může svými ostrými hranami nepříjemně tlačit do ruky, na straně druhé se vzhled k jeho menšímu displeji velmi dobře ovládá a nemusíte se bát, že byste při ovládání jednou rukou někam nedosáhli. Tento telefon je tak mnohem více než modely jiné ovlivněn preferencemi jednotlivých uživatelů.

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, Apple iPhone 5c, Apple iPhone 5c 16GB, Apple iPhone 5c 32GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, Nokia Lumia 1020, Samsung Galaxy S, Krásný telefon, Mrazivé počasí, Průměrný výsledek, Nízká výdrž, Zadání hesla, Dot,