Apple iPhone 7 a 7 Plus. Ztratily jack, ale získaly voděodolnost a dvě nové barvy

  • iPhone 7 a 7 Plus mají až na detaily stále stejný zaoblený design
  • Novinkou je optická stabilizace u menšího a duální fotoaparát u většího modelu
  • Ceny začínají na úrovni loňské generace, minimum je 32 GB

Apple představil na dnešní keynote v San Francisku podle očekávání dva nové smartphony – iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Zařízení mají stejné velikosti i tvar jako loňská generace iPhonů 6s. Beze změny je také rozlišení displejů – HD panel na úhlopříčce 4,7 palce u iPhonu 7 a FullHD displej u většího 5,5palcového iPhonu 7 Plus.

Ke třem známým barvám zlaté, stříbrné a růžové zlaté přibyly dvě černé – jedna matná a druhá naleštěná, zvaná jako Jet Black. Tmavě šedá varianta vypadává ze hry. Na těle telefonů je patrné posunutí proužků antén k samým okrajům. Trochu okoukaný design se tím stává zase o něco elegantnějším. Hlavním vylepšením konstrukce je voděodolnost a prachuodolnost v souladu se stupněm krytí IP67.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
7 Plus, 7 a SE, iPhony třech velikostí.

Apple přepracoval Home Button. Už to není mechanické tlačítko, ale dotykový senzor citlivý na sílu doteku. Evidentně jde o stejnou technologii 3D Touch, kterou mají iPhony už od loňska na displeji. Odstraní se tím problémy s únavou materiálu, které mechanické tlačítko po letech používání nevyhnutelně postihují. Díky Taptic Engine API toho mohou využít i vývojáři pro aplikace třetích stran.

Nové iPhony obsahují Retina displej s technologií 3D Touch, který nabídne proti iPhonům 6s o 25 % vyšší jas a širší barevný gamut. Rozlišení se nemění. Výkon zařízení narůstá, reprezentován novým čipsetem Apple A10 Fusion se čtyřjádrovým procesorem (2+2 jádra pro náročný a úsporný provoz) a o 50 % výkonnější šestijádrovou grafikou. Kapacita baterie nebyla uvedena, ale díky úspornějšímu procesoru dosáhnou nové iPhony mírného prodloužení výdrže o zhruba jednu až dvě hodiny na jedno nabití proti předchozí generaci.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple představil ještě jeden atraktivní gadget, sluchátka AirPods napěchovaná senzory a chytrou technologií.

Duální fotoaparát jako největší inovace

Velkým tématem je opuštění 3,5mm analogového jack konektoru. Apple bohužel kromě vlastních drahých bezdrátových sluchátek Air Pods za 159 dolarů nenabídl žádné uspokojivé řešení pro ty, kteří chtějí poslouchat z Lightning konektoru přes drátová sluchátka Ear Pods (budou klasicky dodávána v balení) a zároveň telefon nabíjet. Žádnou formu bezdrátového ani jiného alternativního nabíjení iPhone 7 a 7 Plus neobsahuje. Vylepšen byl poslech do reproduktorů, které nově nabízí stereoefekt – jako druhý reproduktor se při poslechu přidá telefonní sluchátko.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple iPhone 7

Výraznější vylepšení najdeme u fotoaparátu. Optická stabilizace se dostane i do menšího modelu iPhone 7. Ten bude mít hlavní 12Mpx fotoaparát s jednou čočkou a světelností objektivu f/1.8. Přisvětlovací blesk se skládá rovnou ze čtyř LED diod. Čočka je tvořena z celkem šesti částí a Apple přepracoval také ISP (Image Signal Processor), který se stará o výslednou podobu snímků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Apple iPhone 7 Plus

Větší iPhone 7 Plus se nově může pochlubit duálním fotoaparátem se dvěma čočkami. Jedna je stejná jako u iPhonu 7 a slouží pro klasické nebo širokoúhlé snímky, druhá čočka s ohniskem 60 mm slouží k bezztrátovému dvojnásobnému optickému zoomování fotografovaného objektu. Zoomovat lze i víckrát (až 10×), ale v tomto případě už jde o digitální zoom a tedy prakticky výřez obrazu s interpolací.

Klepněte pro větší obrázek

Dalším využitím druhé čočky fotoaparátu iPhonu 7 Plus je změření hloubky scény u pořizovaných snímků a vytváření fotografií s ostrým portrétem a rozmazaným pozadím (bokeh efekt). Aplikace fotoaparátu ukazuje podobu snímku v reálném čase a použití vypadá opravdu jednoduše. Oba iPhony mají také vylepšenou přední kameru pro selfie, která má nyní rozlišení 7 Mpx.

Klepněte pro větší obrázek

V prezentaci Applu nepadla zmínka o velikosti operační paměti, takže se dá předpokládat, že zůstanou u obou modelů zachovány loňské 2 GB. Mění se ovšem kapacity vnitřního úložiště. Nejnižší paměťová varianta bude 32 GB, následovat bude 128 a 256 GB. Prémiová barva Jet Black bude pouze ve dvou nejvyšších paměťových provedeních. Americké ceny začnou na 649 dolarech u iPhonu 7, větší iPhone 7 Plus bude od 769 dolarů. České ceny uvedeme v samostatném článku. Fyzický prodej začne na prvních trzích 16. září, ČR přijde na řadu 23. září.

Aktualizováno: Podle úniků z benchmarkového testu GeekBench 4 nabídne menší iPhone 7 stále 2 GB RAM. Pluskový model jako vůbec první iPhone přichází se 3 GB operační paměti.

Apple iPhone 7 256GB
rozměry a hmotnost: 138 × 67 × 7,1 mm, 138 g
displej: 4,7", kapacitní IPS LCD, 750 × 1 334, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (450|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 256 GB, RAM: 2 GB, baterie: 1 960 mAh
procesor: Apple A10 Fusion (4× Hurricane, 2 GHz, 16nm)
operační systém: Apple iOS 10
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
48 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Apple iPhone 7 Plus 256GB
rozměry a hmotnost: 158 × 78 × 7,3 mm, 188 g
displej: 5,5", kapacitní IPS LCD, 1 080 × 1 920, 401 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (450|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 256 GB, RAM: 3 GB, baterie: 2 900 mAh
procesor: Apple A10 Fusion (4× Hurricane, 2 GHz, 16nm)
operační systém: Apple iOS 10
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
50 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (216) Další článek: Apple Watch Series 2 jsou nově i keramické. Můžete s nimi plavat nebo vyrazit na horskou túru

Témata článku: Apple, , , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Apple iPhone 7 Plus, Apple iPhone 7 Plus 128GB, Apple iPhone 7 Plus 256GB, Apple iPhone SE, Přisvětlovací blesk, Nov, Plus, Zoomování, Barevný gamut, Loňská generace, Air Pods,