Apple iPhone 7: vydařená evoluce [recenze]

  • iPhone 7 vylepšil hlavní nedostatky předchozích modelů
  • Také však odstranil 3,5mm sluchátkový jack konektor
  • Chválíme voděodolnost, stereo reproduktory a špičkový foťák
Kapitoly článku

1. Design

Apple si vždy zakládal na kvalitním zpracování svých produktů a iPhone 7 není žádnou výjimkou. Tělo telefonu je stejně jako u minulé generace vyrobeno z vysoce pevného hliníku řady 7000, čímž se Apple jistí proti případnému ohýbání, kterým byl pověstný iPhone 6. Díky pískové úpravě je povrch telefonu krásně hladký a příjemný na dotek, bohužel má díky němu přístroj tendenci vyklouzávat z ruky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Design se tentokrát nijak nenarušují plastové předěly na zádech. Škoda že už takto nevypadaly šestky.

Design telefonu se od minulé generace příliš nezměnil, přesto vás hlavní změna už na první pohled bouchne do očí. Na zádech přístroje totiž ubyly často vytýkané plastové pruhy, které zůstaly pouze při horním a dolním okraji, kde už tolik neruší. U mnou testované černé varianty navíc barevně splývají s okolím, takže si jich na první pohled vůbec nevšimnete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zpracování je precizní, kov je hladký a příjemný na dotek, jen trochu klouže z ruky.

Výrazně se zvětšila také čočka foťáku. Ten sice stále vystupuje z těla, ale nově se s ním pozvolna zvedá i kovové šasi okolo, takže by se čočka neměla tolik dřít. Navíc ji doplňuje čtveřice LED diod, respektive dva dvoutónového páry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Čočku letos obklopuje vystupující šasi, čočku tak nebude tak snadné odřít. Vedle něj se nachází čtveřice LED diod

Na čelní straně najdeme nutné senzory (světelný, proximty), displej, přední kamerku, sluchátko sloužící nově jako druhý repráček a nakonec kompletně přepracované domovské tlačítko, které si podrobně probereme později. Na levém boku najdeme pro iPhony typický přepínač hlasitého/tichého režimu a dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti. Na pravém boku pak zapínací tlačítko a slot pro nano SIM kartu. Horní strana je stejně jako v minulých letech prázdná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka na bocích jsou umístěná stejně. U regulace hlasitosti však zmizela vyfrézovaná drážka mezi tlačítky.

Nejkontroverznější je však spodní strana, kde zmizela do nedávna neodmyslitelná součást každého telefonu - 3,5mm sluchátkový jack. Ten nyní plně nahrazuje Lightning konektor, který obklupují průduchy repráčku a mikrofonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přepracované tlačítko plochy a absence 3,5mm jacka jsou jedny z největších změn telefonu

Předem upozorňuji, že ačkoliv je iPhone 7 tvarově i rozměry 138,8 × 67,1 × 7,1 mm totožný s modelem 6S, kvůli posunuté čočce fotoaparátu vám do starého pouzdra nebude pasovat, tedy pokud nemáte kryt s hodně širokým výřezem. Vzhledem k velikosti zařízení a použitým materiálům potěší nižší váha 138 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon klouže i po stole, takže podobné kreace s ním nejsou jednoduché.

Velkou pochvalu si iPhone 7 zaslouží i díky odolnosti vůči vodě a prachu dle stupně krytí IP67. Telefon by tak měl bez problému zvládnout ponoření do hloubky až jednoho metru po dobu 30 minut. Jakékoliv poškození vzniklé tekutinou však Apple nekryje zárukou. Útěchou vám tak může být alespoň to, že když telefon omylem namočíte ve vodě, tak by se mu nemělo nic stát.

2. Displej

iPhone 7 znovu přichází s 4,7" IPS displejem, který na poměry dnešních vlajkových lodí nabízí podprůměrné rozlišení 1334 × 750 pixelů, což dělá výslednou jemnost 326 ppi. Při zkoumání z velké blízkosti tedy jednotlivé body rozeznáte, přesto je při běžném používání obraz je dostatečně jemný a rozhodně vás nebude nijak omezovat. Nižší rozlišení však v tomto případě dopomáhá delší vydrži baterie.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 1,24
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Apple iPhone 7 má špičkově věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 2,31
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Apple iPhone 7 je to žlutá.)
  • gamma: 2,19
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Apple iPhone 7 má vynikající podání odstínů šedé.)
  • maximální jas: 527 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Apple iPhone 7 má velmi dobré podsvícení.)
  • minimální jas: 2 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázekGamut barevného spektra – bílý trojúhelník prakticky překrývá plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). To značí vynikající věrnost zobrazení, kterou má Apple iPhone 7 nejlepší z dosud testovaných mobilních displejů.

Displej naopak exceluje svými vlastnostmi. Měření optickou sondou potvrdilo špičkové podání barev a nadprůměrné hodnoty maximálního a minimálního jasu. Ve dne tedy očekávejte velmi dobrou čitelnost na slunci, v noci pro změnu oceníte, že displej šetří vaše oči. Tomu navíc dopomáhá do systému integrovaný filtr modrého světla zvaný Night shift. Žádné výhrady nemám ani k pozorovacím úhlům zobrazovače.

Stejně jako u modelu 6s i sedmička nabídne displej citlivý na sílu dotyku. Apple tuto funkci nazývá 3D Touch a u telefonu slouží k vyvolání rychlých voleb aplikací, náhledů či přehrání Live Photos. V místě zmáčknutí navíc pocítíte haptickou odezvu díky vibračnímu motorku Taptic engine. Funkci už začlo podporovat spousta aplikací třetích stran, takže využití je opravdu široké.

3. Hardware

Apple letos poprvé u iPhonu použil čtyřjádrový procesor, který nazval Apple A10 Fusion. Ten se skládá z výkonnější dvojice jader taktovaných na 2,34 GHz a úspornější s odhadovaným taktem 1,1 GHz, mezi kterými si systém dle potřeby přepíná. Díky tomu je čipset šetrnější na baterii a zároveň nabídne takovou porci výkonu, že si bez problému poradí i s těmi nejnáročnějšími úlohami od hraní her až po editaci 4K videí. Bodové hodnocení v benchmarcích ukázalo, že výrazně poráží i smartphony s Qualcomm Snapdragonem 820 a jiné špičkové čipsety.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hry jako Asphalt 8 či Modern Combat 5 jsou pro iPhone 7 hračka

Velikost operační paměti 2 GB je sice stejná jako u předchůdce, (pokud chcete více, připlaťte si za větší model Plus, který má 3 GB), přesto dva gigabajty ve spolupráci s iOS 10 telefonu maximálně dostačují a multitasking funguje naprosto ukázkově. Při více spuštěných aplikacích je přepínání okamžité bez nutnosti spouště aplikaci od začátku. To samé platí i v prohlížeči Safari, kdy i při 20 otevřených oknech zůstávají stránky načtené v paměti.

Benchmark AnTuTu 6.2

Celkové skóre: 173 124

  • 3D: 48 955
  • UX: 62 159
  • CPU: 49 348
  • RAM: 12 662

Co se velikosti úložiště týče, máte letos na výběr varianty s 32, 128 a 256 GB vnitřní paměti. Konečně tak z nabídky zmizela prehistorická 16GB verze. Námi recenzovaný model nabízí střední nabízenou kapacitu a můžu prozradit, že po prvním spuštění je k dipozici 117 GB, což je dostatek i pro hodně náročné uživatele.

iPhone 7 je na tom skvěle i stran konektivity. Telefon zvládá LTE Advance s teoretickou rychlostí až 450 Mb/s, podporována jsou samozřejmě všechna tuzemská pásma. Pokud jste zákaznící T-Mobile či Vodafonu oceníte i podporu VoLTE a VoWiFi. iPhone 7 dále umožnuje připojení skrz Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac (MIMO) nebo Bluetooth 4.2. Nechybí ani NFC, ale to bohužel stále lze použít pouze k platbám Apple Pay.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Srovnání iPhonu s konkurencí. Antutu, Geekbench 4 a 3D Mark: Sling Shot

Telefonu by rozhodně slušelo i bezdrátové nabíjení, ale to už je daň za celokovové šasi. Stejně jako u předchozích iPhonů zapomeňte i na FM rádio. Z polohových služeb je podporováno GPS (A-GPS) a GLONASS, přičemž fixace polohy během testu na volném prostranství proběhla téměř okamžitě. Koprocesor Apple M10 obsahující akcelerometr, barometr a další senzory pak umožňuje měření kroků, vystoupaných pater apod..

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obsah balení je letos nadstandardně bohatý, kromě špendlíčku, sluchátek a nabíječky zde přibyla i redukce na 3,5mm jacka

Uvnitř těla iPhonu 7 se nachází také 1 960mAh Li-Ion baterie, což je doposud nejsilnější akumulátor, jaký kdy 4,7" model nabízel. Dle slov Applu by tedy měla sedmička vydržet až o 2 hodiny déle než loňský 6s. V praxi je telefon schopen vydržet až jeden a půl dne běžného používání, ale jelikož na konci prvního dne zbývá cca 30% baterie, budete telefon stejně každý den nabíjet.

Běžné používání v mém případě znamenalo několik minut hovorů přes FaceTime, pár SMS zpráv, zhruba 3 hodiny přehrávání hudby z Apple Music skrze lightning sluchátka EarPods, občasné surfování na webu a komunikaci přes sociální sítě. To vše s neustále připojenými hodinkami Apple Watch, zapnutými mobilními daty/Wi-Fi, polohovými službami a automatickým jasem.

Výdrž baterie

Přehrávání Full HD videa s Wi-Fi (100% jas):
  • 7 hodin 12 minut
Kancelář, surfování na webu (50% jas):
  • 8 hodin 33 minut

Doba nabíjení:
  • 2 hodiny 25 minut

Díky úspornému procesoru je však iPhone 7 schopen vydržet i dva dny, ale to už vyžaduje méně časté používání s vypínáním dat a polohových služeb. Bohužel i když iPhone 7 nabídne vyšší kapacitu baterie, stále je k němu dodáván několik let používaný 1A adaptér (totožný jsem měl i u modelu 5s). Nabíjení je tak už poměrně zdlouhavé a mém případě zabralo dvě a půl hodiny. iPhone 7 by si tedy zasloužil rychlé nabíjení jako sůl.

Vylepšen byl i zvukový projev telefonu. K hlavnímu repráčku se totiž při přehrávání zapojí i sluchátko a vytváří tak stereo efekt. Prostorový efekt je oproti jiným iPhonům rozhodně znát, ale kvůli nešťastnému umístění repráčku, kdy každý směřuje jiným směrem není zvuk takový, jako u některých Androidů se stereo reproduktory. Chválím však maximální hlasitost telefonu, která je hodně nadprůměrná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pokud máte oblíbená sluchátka s 3,5mm jackem, s iPhonem 7 je můžete nadále používat, jen si budete muset zvyknout na přibalenou redukci

Nejradikálnější změnou nového iPhonu však bylo odstranění 3,5mm sluchátkového jacku, jehož úlohu nyní obstarává lightning konektor. Naštěstí Apple k telefonu přibaluje i lightning sluchátka EarPods a redukci na 3,5mm jack. Nové EarPods mají dobré basy, vyrovnané výšky i středy a běžné uživatele více než uspokojí. Problém však nastane, když budete chtít zároveň nabíjet i poslouchat, což lze vyřešit pouze pořízením rozdvojky či bezdrátových sluchátek.

Na závěr hardwarové výbavy jsem si ponechal přepracované domovské tlačítko. To sice stále nabídne čtečku otisků prstů TouchID 2. generace, ale samotné tlačítko už je nyní jen senzorické a nedochází u něj k žádnému fyzickému stisku. Ten je simulován haptickou odezvou vibračního motorku, kterou si v nastavení můžete přizpůsobit.

Klepněte pro větší obrázek
O haptickou odezvu tlačítka plochy se stará vibrační motorek Taptic engine

Pokud již nějaký iPhone vlastníte, bude vám nový Home button v první chvíli připadat zvláštní, jelikož zmíněnou odezvu necítíte jen na tlačítku, ale i v jeho okolí. Naopak když je iPhone položený na stole, tak se vibrace z Taptic enginu přenesou na stůl a odezvu tlačítka prakticky necítíte. Po pár dnech si však na nové tlačítko zvyknete a nebude vám nijak vadit. Komplikace můžou nastat až s rukavicemi přes které tlačítko nijak nereaguje.

4. Software

iPhone 7 přišel na trh s předinstalovaným operačním systémem iOS 10 (testováno na verzi 10.0.2). Není třeba si podrobně rozebírat všechny novinky, které systém přináší, ty najdete v samostatném článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí systému. Nultou plochu nyní tvoří widgety, změnil se design notifikací a přepracováno bylo i ovládací centrum, které má nyní dvě nabídky.

Vypíchnout však musím nejdůležitější změny jako jsou přepracované iMessage, Hudba, nultá plocha s widgety či ovládací centrum. iOS 10 vývojářům rovněž zpřístupnilo Siri nebo VoipAPI, díky kterému se upozornění na příchozí hovory z WhatsApp, Messengeru a jiných kecálků jeví stejně, jako by šlo o běžný hovor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka nabídky nastavení, zde je vše při starém.

To nejdůležitější ovšem je, že je iOS 10 pro telefon skvěle optimalizován a systém je rychlý, chod systémem a přepínaní aplikací je plynulé. Narozdíl od předchozích verzí jsem během testování nenarazil ani na žádné chybky či padání aplikací, což rovněž chválím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Předinstalované aplikace

Trochu mě však mrzí, že spolu s telefonem dostanete i pořádnou dávku aplikací, která se postupně každou verzí o něco rozšiřuje (v tomto případě například o aplikaci Domácnost). Apple si je toho naštěstí vědom a některé aplikace, které nejsou vyloženě nutné pro správný běh systému nově umožňuje smazat. Aplikace se sice neodstraní úplně, ale alespoň zmizí z plochy a nezabírají tolik místa v paměti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V systému rovněž přibyly nové 3D Touch zkratky, které v dnešní době navíc podporuje i spousta vývojářů třetích stran. Díky 3D Touch jdou zobrazovat i náhledy obrázků, videí, událostí v kalendáři nebo i webových stránek.

5. Fotoaparát

Fotoaparát iPhonu 7 stejně jako předchůdce nabídne 12Mpx snímač od Sony. Zlepšila se však světelnost objektivu na f/1.8 a přibyla i optická stabilizace, což oceníte hlavně při fotkách za tmy. Pro lepší osvětlení je tu nově i čtveřice LED diod (respektive dva True Tone páry).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Běžné denní snímky

Pořizované snímky jsou tak krásně ostré s prokreslenými detaily, jsou živé a díky rozšířenému barevnému rozsahu čipu i více barevné, což jsme si ověřili ve srovnání s iPhonem 6s. Výsledkům foťáku hodně svědčí také automatické HDR, které zasáhne pokud je tomu potřeba. Pochválit musím i fotky za horšího světla, kdy je scéna vždy dobře prosvětlená a má dostatek detailů, kdežto šum je zde zastoupen jen v rozumné míře. Stran foťáku se tak iPhone 7 znovu zařadí k aktuální špičce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detailní snímky
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekFotografie za horšího světla/tmy

Přední kamerka prodělala také zlepšení, zvýšilo se totiž její rozlišení na 7 MPx při cloně f/2.2. Kamerka je ale poměrně hodně citlivá na světlo a má tendenci přepalovat jasné objekty. Naopak znovu chválím, fotky v noci, které jsou díky displejem simulovanému přednímu blesku nadprůměrné. Selfie kamerka už také konečně zvládá natáčet Full HD videa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie fotografie

Co se týče prostředí aplikace za poslední roky se vzhled nijak nezměnil, pouze do něj postupně přibývají nové režimy a funkce. Aktuálně je zde fotoaparát, video, časosběr, zpomalený režim, čtverec pro fandy instagramu a panorama (u iPhonu 7 Plus nově i režim portrét). Po stranách lze aktivovat další funkce jako je HDR, Live Photos a další. Dotyk na konkrétní místo můžete navíc manuálně přeostřovat či kompenzovat expozici. Pokud toužíte po plně manuálním režimu, musíte bohužel sáhnout po nějaké aplikaci z AppStore.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka prostředí fotoaparátu

Vyzdvihnout musím také kvalitu videí, která je díky optické stabilizaci špičková. Video je i při rychlých pohybech naprosto plynulé. Natáčet jej můžete až v rozlišení 4K při 30 snímcích za vteřinu, při němž lze naráz pořizovat i 8Mpx snímky. Podporováno je i rozlišení Full HD při 60 fps a také zpomalená videa v rozlišení 1080p při 120 fps, respektive 720p při 240 fps.

Ukázkové video (1080p, 60 fps):

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Redakční hodnocení: 86%

iPhone 7 je jednoduše vydařená evoluce, která vylepšuje slabé stránky starších modelů. Telefon skvěle fotí, má výkonu na rozdávání a jistě oceníte i voděodolnost či stereo reproduktory. Ačkoli chválím odvahu Applu odstranit 3,5mm jack, který mně osobně při používání nijak nechyběl, myslím si, že to bude pro konzervativnější uživatele největší nevýhodou telefonu. Pokud s tím ale nemáte problém, určitě vám nový iPhone 7 doporučím. Navíc se zvýšily jeho paměťové varianty, takže i u nejlevnější verze za 21 190 Kč získáte již v pohodě použitelných 32 GB paměti, naopak ta nejdražší verze se 256 GB vás vyjde na 27 590 Kč.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Mám-li iPhonu 7 hledat rovnocenné soupeře tak musím určitě zmínit Samsung Galaxy S7, který je sice trošku větší a nepatrně ztrácí na výkonu, ale má srovnatelný fotoaparát, jemnější displej a rychlé i bezdrátové nabíjení. Cena v českých e-shopech přitom startuje už kolem sympatických 15 000 Kč. Podobně je na tom i HTC 10 se srovnatelným foťákem, většími rozměry a dvoudenní výdrží baterie. Pokud se nebojíte čínských značek, zajímavý kup může být i zabiják vlajkových lodí, OnePlus 3, který s podobnou výbavou startuje už pod 11 000 Kč.

Verdikt: Apple iPhone 7 je vydařenou evolucí, která vylepšuje zásadní nedostatky předchozích modelů. Zlepšil se fotoaparát, zvýšil výkon a přibyly stereo reproduktory a voděodolnost. Největší vadou na kráse zůstává chybějící 3,5mm jack, který je pro mnohé uživatele stěžejní

Plusy:

  • Špičkový fotoaparát
  • Extrémní porce výkonu
  • Voděodolnost se stupněm krytí IP67
  • Skvělé vlastnosti a barevné podání displeje
  • Stereo reproduktory
  • Měně plastových pruhů na zádech
  • Nejmenší paměťová varianta startuje na 32 GB

Minusy:

  • Zdlouhavé nabíjení
  • Absence bezdrátového nabíjení
  • Domovské tlačítko nereaguje přes rukavice
  • NFC bohužel stále slouží jen pro Apple Pay

Témata článku: Apple, , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Apple iPhone 7 Plus, Apple iPhone 7 Plus 128GB, Apple iPhone 7 Plus 256GB, HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, OnePlus 3, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S7,