Apple iPhone SE: navenek malý, uvnitř dospělý [recenze]

Otestovali jsme 4" iPhone SE. Telefon zůstal malý, vyrostl však uvnitř. Historicky nejnižší cenovka navíc může zlákat nejen zaryté applisty.
Kapitoly článku

1. Design: stará láska nerezaví

Design a zpracování iPhonu SE je naprosto precizní, přestože se kromě matných hran a nápisu SE nijak neliší od modelu 5S. Hliníkové tělo na zádech doplněné skleněnými pruhy dává na první pohled najevo, že jde o prémiové zařízení. I když někomu může tento design po letech už připadat okoukaný, pro mnohé je stále atraktivnější než-li ten šestkový. Obvzláště v mnou testované růžově zlaté variantě, vypadá telefon naživo opravdu nádherně a věřím, že si najde příznivce nejen u něžného pohlaví.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po designové stránce je iPhone SE stejný jako starší „5Sko“, když však budete pozorní objevíte například, že jsou u novinky seříznuté hrany matné. Na zádech rovněž přibyl nápis SE.

V dnešní době telefon vyčnívá kompaktními rozměry 123,8 × 58,6 × 7,6 mm, které jsou rovněž totožné z modelem 5S, pasují na něj tedy i stejné ochranné kryty. Díky hranatějšímu tvaru se mi telefon drží v ruce jistěji než zaoblené „šestky“, díky seříznutým hranám navíc nijak neřeže do ruky. Váha 113 gramů je dnes také naprostý nadprůměr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Růžově zlatá varianta je typickým rozlišovacím znakem tohoto modelu, telefon se však prodává i ve vesmírně šedé, zlaté a stříbrné.

Přední stranu zaujímá displej, čtečka otisků prstů (Touch ID), sluchátko, přední fotoaparát a potřebné senzory (senzor přiblížení a pro automatickou regulaci jasu). Pravý bok obsahuje pouze šuplíček na nano SIM kartu, na levém pak najdeme regulaci hlasitosti a přepínač pro hlasitý/tichý režim. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky rovným okrajům můžete telefon postavit na bok. Najdeme zde regulaci hlasitosti, přepínač tichého režimu či šuplíček na nano SIM. Zapínací tlačítko je stejně jako u modelu 5S na straně horní.

Na spodní straně se nachází 3,5mm jack, Lightning konektor a průduchy mikrofonu a repráčku. Zadní straně dominuje nepřehlédnutelné logo nakousnutého jablíčka, iSight kamera krytá safírovým sklíčkem, duální true tone blesk a sekundární mikrofon.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení najdete síťový adaptér, kabel USB-Lightning a sluchátka EarPods. Nechybí samozřejmě ani oblíbené nálepky s nakousnutým jablíčkem.

Známka za design: 9 z 10


2. Displej: čtyřpalcová Retina

Na dnešní poměry iPhone SE vybočuje 4" úhlopříčkou displeje. Apple tím ukazuje, že malým úhlopříčkám zdaleka neodzvonilo a narozdíl od většiny součásné konkurence lze telefon pohodlně ovládat jednou rukou bez jakéhokoliv přehmatávání. Bohužel Apple stále neodstranil největší nedostatek, tedy široké rámečky okolo něj, které konkurence strčí do kapsy. Na druhou stranu u takto malého telefonu je honba za menšími rozměry už celkem zbytečná.

Nijak závratné není ani rozlišení 1 136 × 640 pixelů (tedy ani HD), které je v době 2K či dokonce 4K displejů velmi úsměvné, ovšem na 4" zobrazovači stále tvoří dostatečnou jemnost 326 ppi. Vaše oko tedy při používaní nemá šanci rozpoznat pixely - to je ostatně i samotný význam označení Retina.

Použitý IPS zobrazovač však vyniká v dalších vlastnostech. Pochválit musí skvělé pozorovací úhly či barevnou věrnost. Špičkové jsou taky minimální a maximální hodnoty jasu. Velmi nízký minimální jas oceníte zejména při používání za tmy, ten maximální vám naopak zaručí bezproblémové používaní na slunci. Díky oleofobní vrstvě na obrazovce tolik neulpívají otisky prstů. Škoda jen, že Apple do displeje nezakomponoval i technologii 3D Touch, ale to lze vzhledem ceně odpustit.

Známka za displej: 7 z 10


3. Hardware: jablečná extraliga

Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Apple A9 taktovaný na 1,85 GHz, tedy stejný čipset jaký nalezneme u iPhonu 6S / 6S Plus. V našem případě se o jeho výrobu postaral Samsung, prodávají se však i modely s procesorem od TSMC. O grafiku se pak stará grafický akcelerátor PowerVR GT7600. Po výkonnostní stránce se tedy řadí mezi naprostou špičku, což potvrzují i výsledky benchmarků. Díky tomu všechno běhá jak z praku a na nedostatek výkonu nenarazíte ani u těch nejnáročnějších her.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na iPhonu SE bez problému rozjdete i ty nejnáročnější herní tituly.

K radosti mnoha uživatelů se na výbavě nešetřilo a tak stejně jako „6Sko“ nabídne iPhone SE 2 GB operační paměti, což se významně promítlo na rychlosti načítání aplikací či webových stránek. Zatímco u zařízení s 1 GB RAM se dříve otevřené webové stránky musí znovu načítat, tak na „SEčku“ se vše otevírá z operační paměti, což šetří čas i baterii.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků telefon řadí mezi tu nejvyšší špičku.

Pokud jde o velikost vnitřního úložiště, prodává se iPhone SE v 16 a 64GB variantě, na podporu paměťových karet jako vždy zapomeňte. Vzhledem k paměťové náročnosti 4K videí či Live photos však doporučuji zvolit spíše větší paměťovou variantu, jelikož se úložiště rychle plní. U mnou testované 64GB varianty bylo uživatelsky dostupných 54,8 GB u 16GB varianty počítejte s použitelnou kapacitou něco přes 11 GB. K iPhonu samozřejmě získate i bezplatných 5 GB na iCloudu.

Výsledky v benchmarku AnTuTu 6.0:

  • Celkové skóre: 133 709
  • 3D: 32 087
  • UX: 50 974
  • CPU: 41 756
  • RAM: 8 892

Po stránce konektivity je na tom iPhone SE skvěle. Vzhledem k podpoře více než 20 světových LTE pásem si u nás s podporou LTE nemusíte dělat starosti, umí všechny potřebné frekvence. U Wi-Fi si telefon bez problému poradí se standardy 802.11a/b/g/n/ac, můžete tak fungovat na frekvenci 2,4 i 5 GHz. Bez problému fungují i služby jako VoLTE či VoWi-Fi, prozatím ale jen v síti T-Mobile. iPhone rovněž umí komunikovat skrze Bluetooth 4.2, je zde přítomno i NFC, které však využijete pouze pro u nás zatím nedostupné Apple Pay.

Počítat můžete i s podporou GPS a GLONASS, nechybí však ani digitální kompas. Nezapomnělo se ani na čtečku otisku prstů Touch ID, bohužel ale jde o její první generaci, rychlostí se tedy nemůže rovnat té u modelu 6S. Díky koprocesoru Apple M9 můžete také kdykoliv aktivovat hlasovou asistentku vyslovením „Hey, Siri“, aniž by telefon musel být v nabíječce. Koprocesor rovněž nabízí i akcelerometr či gyroskop, oproti větším iPhonům však chybí barometr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S iOS 9 na podzim přišel režim nízké spotřeby,  Také můžete sledovat jaký mají jednotlivé aplikace vliv na výdrž.

Stran výdrže mě iPhone SE velmi překvapil. I přes kapacitu baterie 1 624 mAh vydrží den a půl běžného používání. Tím myslím zapnutou Wi-Fi, mobilní data, připojené Apple Watch přes Bluetooth a používání iPhonu na telefonování, psaní několika SMS, kontrolu mailů a sociálních sítí, občasné surfování na webu a samozřejmě i poslech hudby. Pokud se uskromníte, lze dosáhnout i dvoudenní výdrže.

Klepněte pro větší obrázek
Přestože má iPhone SE pouze 1 624mAh baterii, může se díky malému displeji téměř rovnat pluskovým iPhonům.

Oproti mému vlastnímu iPhonu 5s jsem tak pocítil výrazný nárůst výdrže. Telefon tak v pohodě překoná i větší model 6S a dle časových údajů o výdrži udávaných Applem, může téměř konkurovat i pluskovému modelu. Na vysoké výdrži se zde podílí zejména menší displej.

Mám-li hodnotit zvukový projev, zařadí se iPhone SE rozhodně k nadprůměru. Repráček je hlasitý a na maximální volume není problém ozvučit běžnou místnost. Zvuk je přitom čistý s dobrými výškami a nepostrádá ani basovou složku. Pochválit musím i skvělý zvukový výstup do sluchátek. Pokud nejste náročný posluchač, skvělé vám poslouží i přibalená sluchátka Apple EarPods.

Známka za hardware: 9 z 10


4. Systém: vyladěný iOS 9.3

Operačním systém iOS není třeba nijak představovat, jedná se o neodmyslitelnou součást všech jablečných telefonů. Zde se nachází ve verzi iOS 9.3, která je dostupná pro iPhone 4S a novější, podrobný seznam novinek najdete v samostatném článku. Systém je skvěle odladěný, vše je plynulé a během testování jsem nenarazil na žádné sekání či jiné problémy. Ostatně to je taky jedna z jeho hlavních výhod oproti Androidu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nultá plocha s rychlými volbami, plochy s aplikacemi a dolní a horní stahovací lišta.

Veškeré aplikace v iOS najdete typicky pouze na plochách. Ty jsou doplněny o horní notifikační lištu s widgety a spodní vytahovací lištu s přepínači na aktivování Wi-Fi, Bluetooth a podobných funkcí, nechybí ani noční režim, svítilna či hudební přehrávač.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tématicky seřazená nabídka nastavení

Zmínit musím i přehledné nastavení seřazené nejprve podle síťových voleb, následované správcem oznámením, obecným nastavením včetně baterie, soukromí apod. a nakonec jednotlivými aplikacemi. V případě potřeby však lze v nastavení i vyhledávat. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekPředinstalovaných aplikací je mnoho, většinu z nich však určitě využijete. Screeny z ostatních aplikací naleznete v poslední kapitole.

V iOS 9 najdete také nultou plochu, ve které se nachází návrhy Siri obsahující nejpoužívanější aplikace či kontakty. Můžete zde vyhledávat napříč aplikacemi, na webu, App Storu nebo v mapách. Co se samotných předinstalovaných aplikací týče, dostanete jich s telefonem spoustu, většinou však jde o velmi užitečné appky, přesto žádnou nemůžete odinstalovat. Ty nepotřebné tak doporučuji zařadit do jednotné složky, kde vám pak nebudou tolik překážet.

Klepněte pro větší obrázek
Seznam všech předinstalovaných aplikací. U 16GB varianty však bude ochuzeni o ty, počínaje videoeditorem iMovie, jelikož by zbytečně zabíraly spoustu místa. Není však problém je kdykoliv zdarma stáhnout z App Store.

Známka za software: 8 z 10


5. Fotoaparát: menší pixely, více pixelů

iPhone SE přináší stejně jako iPhony 6s a 6s Plus fotoaparát s rozlišením 12 Mpx a světelností f/2.2. Zmenšily se i jednotlivé pixely na velikost 1,22µ. Vyšší rozlišení pocítíte hlavně po přiblížení, na celkové kvalitě fotek to však výrazný posun neudělalo, což potvrzuje i naše přímé srovnání s iPhonem 5s. Novinka také bohužel stále nemá optickou stabilizaci. Přesto se telefon řadí po kvalitě fotoaparátu k aktuální špičce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky za dne. Více fotografií naleznete v poslední kapitole recenze.

Automatika foťáku pořizuje ostré fotky s živými barvami. Problém ji nedělají ani scény s vysokým dynamickým rozsahem, kde výrazně pomůže HDR. Pochválit musím také rychlé ostření. Noční fotky mají proti starším modelům výrazně méně šumu a díky dobře zvolené expozici nedochází k přepalům u jasných objektů. S expozicí můžete samozřejmě kdykoliv hýbat posunutím ikonky sluníčka při manuálním ostření.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotky za tmy. Více fotografií naleznete v poslední kapitole recenze.

Co mě hodně zamrzelo je selfie kamera. Ať si Apple říká co chce, rozlišení 1,2 MPx je dnes opravdu málo a nechápu proč iPhone SE nedostal 5Mpx snímač, jako větší modely 6s a 6s Plus. Malou útěchou může být alespoň funkce Retina flash, která při pořízení fotky zvýšá jas a rozsvítí displej bílou barvou, čímž kompenzuje absenci přední LED diody. Rozdíl v kvalitně nočních selfie je tak oproti starším modelům obrovský.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozlišení přední kamerky mohlo být větší, chválím ovšem přidání funkce Retina flash.

Novinkou je rovněž podpora živých fotografií (Live photos), což jsou hodně zjednodušeně řečeno animace se zvukem. Živá fotka se přitom začne pořizovat ještě chvíli před tím, než zmáčknete spoušť. Musím zmínit, že je telefon umí pořizovat a přehrávat i bez funkce 3D Touch, jak to známe z modelů 6S. K přehrání živé fotky stačí pouze dlouhé podržení displeje. Nechybí ani další režimy fotoaparátu jako je čtvercová fotografie, panorama (63 Mpx), video, zpomalený záběr či časosběr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu nabízí spoustu režimů

Zmíněné video můžete natáčet v různé kvalitě. Na výběr je 4K při 30 fps, Full HD při 60/30 fps, nebo HD při 30 fps. Nechybí ani oblíbená slo-mo videa, která lze pořizovat v 1080p při 120 fps či 720p při 240 fps. Pokud 4K nemáte kde využít a máte 16GB iPhone doporučuji raději natáčet ve Full HD při 60 fps, videa sice nebudou tak jemná, ale budou plynulejší a navíc zaberou o polovinu méně místa. Přesto 4K videa vypadají pěkně a pokud rádi točíte, jeho podporu jistě oceníte. Navíc při jeho natáčení můžete zároveň pořizovat i 8Mpx snímky.

Ukázkové 4K video (30 fps):

Ukázkové Full HD video (60 fps):

Známka za fotoaparát: 8 z 10


Závěr: o krok před konkurencí

Nacpat takto skvělou výbavu do malého těla s několik let prověřeným designem byl od Applu velmi chytrý krok. Díky zavedené výrobě z modelu 5s navíc mohl jít z cenou hodně nízko, což také udělal. 16GB variantu tak seženete už za 12 990 Kč, což je na Apple nevídaná cena. Drahá ovšem není ani 64GB varianta, která se prodává za 16 190 Kč, což je stále o 5 000 Kč méně, než základní varianta většího modelu 6S.

Samozřejmě nízká cena se musela někde projevit a iPhone SE má některé mouchy, které bych mu vytknul. Hlavní z nich je přední kamerka, někdo ji sice nemusí moc využívat, ale přesto rozlišení 1,2 Mpx je u takto drahého telefonu málo. Zklamalo mě rovněž použití starší čtečky otisků prstů. Na druhou stranu chápu absenci 3D Touch, něčím Apple zkrátka musí dražší telefon odlišit. Rovněž bych byl spokojenější, kdyby iPhone SE startoval se 32 GB paměti, jelikož 16 GB je například pro pořizování 4K videa zoufale málo. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

iPhone SE míří na dvě cílové skupiny. Tou první jsou ti, kteří doposud vlastní starý 4“ iPhone a chtějí aktuální výbavu v kompaktní těle. Druhou skupinou pak budou úplně noví uživatelé, kteří si doposud kvůli vysoké ceně iPhone nemohli dovolit. Na druhou stranou je „SEčko“ i jakousi motivací pro ostatní výrobce, aby znovu začali vyrábět menší smartphony.

A budou mít důvod, protože aktuálně pro iPhone SE není žádná přímá konkurence, čehož by Apple mohl využít. Další nejmenší telefon se špičkovou výbavu je až Sony Xperia Z5 Compact, ale ta už nabízí úhlopříčku 4,6". Její cena je přibližně stejná jako 16GB verze iPhonu SE, když však budete dobře hledat, seženete jí i o pár tisíc levněji. Na iPhone SE si také brousí zuby Samsung a Xiaomi, kteří by údajně měli v blízké době nějakého konkurenta představit.

Verdikt: iPhone SE v kompaktním těle nabízí výbavu hodnou vlajkové lodě. Precizní design, nekompromisní výkon, špičkový fotoaparát a odladěný systém iOS dělají z přístroje premiový produkt, který vás po žádné stránce nezklame. Cena 16gb varianty přitom startuje nízko, jako nikdy v historii.

Celková známka iPhone SE:​ 8,2 z 10

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Plusy:

  • Kompaktní tělo
  • Nekompromisní výkon
  • Špičkový 12Mpx fotoaparát
  • Podpora 4K videí a Live photos
  • Odladěný operační systém iOS
  • Poměr cena/výkon

Minusy:

  • Pro někoho okoukaný design
  • Chybí 3D Touch
  • Starší čtečka otisků prstů Touch ID
  • Fotoaparát nemá optickou stabilizaci
  • Pouze 1,2 Mpx přední kamera

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, HTC 10, HTC 10 Evo, HTC 10 Lifestyle, Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z5 Dual, Skleněný pruh, Živá fotka, Live Photos, Nejmenší telefon, Honba,