Apple iPhone SE: První dojmy z Hong Kongu

Je to převlečená „pětka“? Zmenšená šestka, nebo něco mezi? Hledali jste superphone, který padne do dlaně? Pak už dál hledat nemusíte.

Apple před nedávnem rozvířil stojaté vody mobilního byznysu tím, že si v době tabletofonů dovolil představit telefon se 4" displejem. Většinu střev dodal aktuální iPhone 6S, něco málo se ale přece jen liší. K tomu všemu nejnižší cena v historii (pro nový model). Bude to recept na úspěch?

Jelikož je pro našince Německo pro první dojmy z novinek mobilního světa už poněkud fádní, tak jsme za novým iPhonem SE vyrazili do Hong Kongu, konkrétně to Apple storu v obchodním domě IFC.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Návštěva Apple Storu je událost a platí to i v Hong Kongu.

Na první pohled se na telefonu oproti modelu 5S neodehrály žádné změny. Dokonce by se dalo říct, že pakliže byste přehlédli nápis „SE“ na zádech a měli štěstí na barevnou variantu shodnou s 5S (byla v bílé a černé a zlaté, novinka navíc přidává růžovou), pak rozdíl nepoznáte. Telefon padne do ruky jako ulitý a dle mého názoru je to splněná tužba všech, kteří už nějakou dobu prahnou po malém, leč výkonném telefonu.

Co se rychlosti systému a jeho odezvy týče, nelze vytknout absolutně nic. Stejný hardware dokáže bez mrknutí oka obsluhovat i většího sourozence s větším rozlišením displeje, takže v menším balení je zážitek o to hodnotnější. Zpracování je už tradičně na jedničku, použité materiály jsou prvotřídní.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Design? Ne, tady nic nového nehledejte. Vzhledem k takřka identické podobě s iPhonem 5S bude starší příslušenství bez problémů pasovat i na tento nový model.

Cenově se novinka v Čechách pohybuje na hranici 13 000 Kč za 16GB variantu, resp. cca 16 000 Kč za 64GB model. Jen tak pro zajímavost, v Hong Kongu vyjde 16GB verze na cca 10 700 Kč, 64GB model pořídíte za cenu lehce převyšující 13 000 Kč. Jiné paměťové varianty v nabídce nejsou. Pakliže hodláte nahrávat videa v rozlišení 4K, rozhodně sáhněte po větším modelu.

Co říci závěrem? Pokud čekáte na malý, ale dostatečně výkonný telefon, tak jste se dočkali. Jakmile nám novinka dorazí do redakce, tak vám zprostředkujeme videopohled a následně samozřejmě plnohodnotnou recenzi.

Apple iPhone SE 64GB
rozměry a hmotnost: 124 × 59 × 7,6 mm, 113 g
displej: 4,0", kapacitní IPS LCD, 640 × 1 136, 326 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: Lightning, Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, GPS
paměť: 64 GB, RAM: 2 GB, baterie: 1 624 mAh
procesor: Apple A9 (2× Twister, 2 GHz, 14nm)
operační systém: Apple iOS 9
fotoaparát: 12MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
42 %
vybavenost
cena: 12 490 Kč

Diskuze (48) Další článek: Ve Švédsku funguje samoobsluha bez zaměstnanců. K nákupu stačí mobil

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, APP, Výkonný telefon, Stejný hardware, Nejnižší cena, #Apple, Hong Kong, Mrknutí, Hon,