Apple iPod Touch: iPhone bez „founu“

Nabízí multitouch ovládání jako iPhone, ale nezavoláte si z něj. Není to však jen obyčejný hudební přehrávač.
Kapitoly článku

Nejlepší stylus = prst

O multidotykovém ovládání toho již byl řečeno mnoho. Dotyková vrstva je velmi citlivá, reaguje prakticky na jakýkoliv váš kontakt s displejem. Pokud táhnete prstem po obrazovce rychle, přístroj správně vyhodnotí gesto a seznam skroluje s akcelerací. Pomocí textu lze ale jen těžko přenést pocity z tohoto ovládání. Více vám o ovládání napoví přiložená videa. I když jsou z iPhonu, v iPodu Touch nejsou žádné změny.

Domácí obrazovka se skládá z 11 ikon. Pokud jste majitelé nového iPT po 15. lednu, uvidíte pět dalších aplikací navíc. Původní šťastnější uživatelé mající účet na iTunes Store si mohou aplikace dokoupit za necelých 20 dolarů. Kvůli legislativě Spojených Států ovšem Apple nemůže nabízet tento bonus plošně všem zadarmo. Kromě toho zde uvidíte i aktuální čas, stav akumulátoru a případnou indikaci aktivované Wi-Fi.

Klepněte pro větší obrázek 

Pomocí fialové ikonky iTunes se dostanete do mobilní verze iTunes Wi-Fi Music Store, což je pro našince zbytečné, neboť Česká republika není zatím v podporovaných zemích. Jednoduchá kalkulačka ničím neohromí, na rychlé základní počítání ale postačí. Zajímavější jsou ovšem hodiny, které většinu lidí v okolí zaujaly způsobem nastavování, ať už se jedná o buzení nebo nastavení odečítání času atp.

V kontaktech se zobrazí celý seznam jednotlivých položek, v němž můžete vyhledávat posouváním prstem, případně z postraní lišty zvolit rychle požadované počáteční písmeno kontaktu. Kalendář lze synchronizovat s Outlookem pomocí programu iTunes. Zatím nejsou podporované Úkoly, ale dle zpráv, které jsem na internetu zachytil, se chystá jejich brzká implementace. Ačkoliv Kalendář nedisponuje týdenním přehledem, je dobře suplován celkovým přehledem všech událostí v seznamu. Zajímavým detailem je aktivní ikonka na hlavní obrazovce, která správně každý den změní své číslo a pojmenování dne. Více opět napoví samotné video.

Photos – galerie obrázků je aplikace, kde lze nejlépe demonstrovat možnosti multitouch displeje a ovládání. Obrázky lze natáčet dle orientace na šířku nebo výšku pouhým otočením iPodu, zoomovat roztahováním dvou prstů, přejít na další fotku jejím posunem na konec obrazovky aj. Vše je přesně tak, jak jsme již mnohokrát viděli u iPhonu.

iPody už dávno nejsou jen o hudbě

Co by to bylo za iPod, kdyby nenabízel jeho prapůvodní funkcionalitu – přehrávání hudebních souborů. Mezi podporovanými formáty najdeme ty nejčastější: MP3, AAC, AIFF, Apple Loseless, Audible a WAV. Může snad zamrzet chybějící podpora formátu OGG, někteří uživatelé možná postesknou nad WMA, ovšem to u Applu není překvapení, přece nebude podporovat hudební formát největšího konkurenta. K iPodu jsou dodávána tradiční iPodovská sluchátka druhé generace. Řadím je k nadprůměru. I když je možné koupit ještě lepší sluchátka, většině posluchačů by tato měla naprosto stačit. Zvukový výstup je velmi dobrý, ostatně jak bývá u iPodů zvykem.

Klepněte pro větší obrázek 

Nejvíce zábavy si opět užijeme při výběru skladeb. Podporovaný je režim na výšku nebo na šířku. S orientací na výšku můžeme vybírat požadovanou skladbu podle různých kategorií (album, interpret, žánr aj.), se seznamem posouváme tak jako v kontaktech. Naopak při otočení iPT na bok se přepne rozhraní do Cover Flow módu, kde, pokud máte správně přiřazené obrázky k albům, listujete podobně jako v jukeboxu vaší audiotékou. Detaily si prohlédněte ve videu.

Co mi vadilo během používání, byla složitost regulace hlasitosti. Jak už bylo výše řečeno, iPT nemá narozdíl od iPhonu postranní tlačítka pro tento účel. Musíte proto vždy aktivovat iPod. Navíc, pokud jste v módu naležato, musíte se přepnout do vertikálního režimu. Jen tak se zobrazí patřičné prvky na displeji, což je trochu nepohodlné.

Velmi dobře se na iPT sledují filmy a seriály. Ty musí být následujícího formátu, resp. kodeku: H.264 do rozlišení VGA při 30 snímcích za sekundu, tj. MP4, MV4 a MOV soubory. Video, stejně jako ta z YouTube stažená z internetu, se zobrazuje jen naležato. Pokud video není určeno přímo pro rozlišení displeje, lze volit mezi dvěma úrovněmi přiblížení. Buď vidíte video v plné šířce, ovšem s černými okraji nahoře a dole, nebo obětujete kus obrazu, osekáte kraje, ale obraz zaplní pěkně celou obrazovku. Příjemná je skutečnost, že přehrávač si pamatuje okamžik, kde jste naposled skončili. Pokud jej opustíte, pak se později vrátíte na to stejné místo a můžete pokračovat.

Klepněte pro větší obrázek 

Posledním lákadlem iPodu Touch je internetové surfování. Kvůli přítomnosti desktopové verzi browseru – Safari – již není problém zobrazit kteroukoliv stránku tak věrně, jako na monitoru skutečného počítače. Tedy až na flashové weby, které nejsou podporovány. Ale jinak nebudete mít problém ani s náročnějšími stránkami plnými javascriptu a jiných moderních AJAXových vychytávek. Opět lze zoomovat pomocí prstů, pokud dvakrát poklepete na text, prohlížeč podle něj upraví přiblížení. Samozřejmostí je podpora záložek. Jedinou a dá se říci poměrně zásadní chybu bych ale našel. Z internetu si nemůžete uložit nic, ani pouhý obrázek, do paměti přístroje.

Přístroj je po celou dobu velmi rychlý. Tak rychlý, že na nic nečekáte. Tam, kde je potřeba zadávat text, se zobrazí virtuální klávesnice. Psaní funguje stejně jako na iPhonu. Zvyklý na QWERTY klávesnici Palm Trea jsem se cítil jako doma, mechanickou zpětnou vazbu mi suplovalo zvukové upozornění. Automatická korekce sice fungovala, ale ne pro český jazyk. O možnostech doinstalování aplikací jsem se zmínil na začátku. Zatím oficiálně není možná, ovšem konec února se blíží. Kvůli velké popularitě jak iPhonu, tak iPT očekávám brzy velké množství aplikací. Záleží ale na Applu, jakou strategii zvolí. Hackerm se ale už podařilo dostat do některých verzí firmwaru, takže i na iPodu Touch si můžete užít neoficiálních nativních aplikací.

Americký sen dostupný v Česku

Po skončení testu se mi vůbec nechtělo iPod Touch vracet. Za tu dobu si mě získal. Výborná kvalita zvuku a přehrávání audio i video souborů a hlavně bezkonkurenční prohlížeč spolu s podporou Wi-Fi z obyčejného přehrávače tvoří osobní multimediální centrum. Kapacita 8 nebo 16 GB sice dnes už není největší, obzvláště v porovnání s harddiskovými přehrávači, avšak velikost a především tenkost tento deficit vyváží. Do prodeje se navíc pomalu dostává 32GB verze a zde už se dá hovořit opravdu o velkokapacitním paměťovém zařízení.

Někdo může mít námitky vůči nutnosti používat iTunes. Osobně proti tomuto programu nemám žádnou averzi a normálně ho již delší dobu používám. Nepříjemnou vlastností iPodu ale je, že po připojení k jinému počítači s jiným iTunes se celá paměť smazala. I přes pár chybiček se jedná o výjimečný přístroj. Pokud hledáte na trhu něco víc než jen obyčejný přehrávač, vyzkoušejte iPod Touch. Vřele doporučuji.

Plusy a mínusy

+ výborný displej
+ velmi dobrá výdrž
+ multidotekové ovládání

- méně pohodlná regulace hlasitosti
- absence bluetooth s A2DP pro bezdrátová stereo sluchátka
- chybí nabíječka do elektrické zásuvky v balení


Apple iPod Touch k testování zapůjčil Quentin, provozovatel DTPobchod.cz

Témata článku: Apple, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Celý seznam, Automatická korekce, APP, AIFF, Výborná kvalita, Požadovaný úkon, Jemné zobrazení, IPod Touch, Absence bluetooth, Ipo, Kvalitní příjem, Počáteční písmeno, Mobilní wi-fi, F +, Běžné užívání, MultiTouch displej, Kontrastní podání