Apple najal programátora šifrované aplikace, kterou používá i Snowden

Apple je nyní pod palbou kvůli zabezpečení iPhonů a cíleném prolomení této bezpečnosti pro americkou FBI. Apple se o bezpečnost uživatelských dat velmi snaží a jak se sám Tim Cook vyjádřil, aktuální případ není pouze o jednom iPhonu, ale o budoucnosti.

Že chce Apple bezpečnost vlastních zařízení a platforem posouvat na další úrovně, naznačuje i aktuální informace o tom, že se k Applu (do týmu CoreOS) v létě připojí vývojář Frederic Jacobs, který je jedním z tvůrců zabezpečené chatovací aplikace Signal.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázky z chatovací aplikace Signal

Aplikace Signal od Whisper Systems používá velmi silné šifrování přenášených dat a zajímavostí je, že se používáním této aplikace pochlubil i samotný Edward Snowden, což má určitě velkou váhu. Aplikace je navíc dostupná zcela zdarma a je open source pod licencí GPLv3.

Kromě posílání zpráv umožňuje i hlasové volání, které je rovněž silně šifrované pomocí techniky end-to-end, takže pouze komunikující lidé mají k dispozici dešifrovací klíče. Stejný princip používá i iMessage od Applu, ale zdrojové kódy jsou u této aplikace předinstalované v iPhonech uzavřené. To komplikuje možnosti kontroly případných chyb, které mohou experti z celého světa nalézt a opravit u systémů s otevřeným kódem.

Apple hledá i další bezpečnostní specialisty, obzvláště pro nízkoúrovňovou ochranu ať už v rámci CoreOS nebo samotné procesorové architektury.

Váš názor Další článek: Všimli jste si? Galaxy S7 bude v některých zemích bez loga výrobce

Témata článku: Apple, , , Snow, Stejný princip, Whisper, Kter, #Apple, APP, Aplikace, Program, Pro +, Edward Snowden, Programátor, Chatovací aplikace, Dešifrovací klíč