Apple nechce být nadnárodním virtuálem

Ale to nevadí, jakmile do svých produktů integruje virtuální SIM kartu, změní celý telekomunikační trh. iPhony, iPady, Macbooky... Tohle si žádný operátor nenechá ujít.

Google a Apple jsou letití rivalové, i když situace se v poslední době stabilizovala, soudní pře utichly a každý si do jisté míry hledí to svého byznysu. Konkurenci ovšem není radno spouštět z očí, a tak není divu, že mnozí spekulovali, jak Apple zareaguje na projekt Project Fi, což je virtuální operátor Googlu, který je založený na infrastruktuře amerických operátorů Sprint a T-Mobile. Server Business Insider přinesl zprávu, že Apple usiluje o něco podobného, a to nejen v USA, ale také v Evropě.

Dávalo by to smysl, zákazníci s iPhony by měli signál ideálně od vícero operátorů a platili by přímo Applu. Ten by si nechával provizi. Něco jako za prodej obsahu v iTunes Store. V tomto případě třeba 10 až 20 %. Výrobce z kalifornského Cupertina má totiž opravdu silnou vyjednávací pozici a pokud by to celé někdo měl domluvit, pak asi jedině Apple (krom Googlu). Později se však objevila zpráva, že klasickým virtuálem Apple nebude – ani v USA, ani v Evropě.

Ale zoufat si určitě nemusíme, je totiž jen otázkou času, než Apple zavede do praxe ještě „mazanější“ řešení – integrovanou SIM kartu. Její výhodou bude to, že fyzická SIM se stane minulostí, zákazník si vybere to nejvýhodnější, co bude v dané zemi v nabídce a ano, platit se bude přímo Applu na zákaznické ID. Apple si pak s mobilními operátory účty vyrovná sám. Celé je to mazanější hlavně z toho důvodu, že pokud by některý z operátorů chtěl klást odpor a nechtěl se domluvit, Apple ho prostě škrtne ze seznamu. Z pohledu operátorů je to však posune o velký krok blíž k roli pouhých poskytovatelů infrastruktury.

Tuzemské O2, které právě infrastrukturu vyčlenilo do samostatné společnosti se tak pravděpodobně stane vzorem dalším operátorům nejen v Evropě, protože jejich osud už je dávno zpečetěn a je jen otázkou času.

 

Spekulace o virtuální SIM kartě v iPhonech se objevily už před pěti lety, možná se dočkáme příští rok v iPhonu 7

 

Operátorům provozujícím infrastrukturu (tzv. síťovým) totiž nezbyde nic jiného než přistoupit na podmínky Applu. V opačném případě by se připravili o značné příjmy zejména z datových služeb. Trumfem Applu jistě bude, že jeho zákazníci přenesou přes mobilní síť daleko největší objem dat a nemají problém si za další data připlatit. V konečném důsledku tak vlastně absence Applu coby virtuála vůbec nevadí, jakmile bude do iPhonů zavedena virtuální SIM karta, bude to v praxi fungovat stejně.

A nesmíme zapomínat ani to, že tuto virtuální SIM kartu je schopen Apple integrovat do celého svého ekosystému... Čili nejen iPhony, ale také iPady a Macbooky. Jen si to představte. Tuhle skupinu uživatelů, kteří využívají Apple věci, si prostě žádný ze síťových operátorů, který masivně investoval do datové sítě, nemůže dovolit ignorovat, a tak Apple zase jednou změní svět.

Diskuze (30) Další článek: Čtvrtina Čechů nedá mobil z ruky. Volání je přitom okrajová činnost

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4GB, Velký krok, ITunes Store, NEC, #Apple, Vir, Fyzická sim, Soudní pře, CNBC, APP,