Apple prodá nejvíc drahých telefonů. Spolyká proto 62 % zisků z celého trhu

Trh chytrých telefonů generuje obrovské tržby a pro některé firmy také značné zisky. Na ziskovost se zaměřila nová studie analytické společnosti Counterpoint Research. Podle ní výrobci smartphonů za druhé kalendářní čtvrtletí letošního roku dohromady na prodeji smartphonů vydělali 2 miliardy. Celkový zisk odvětví tak vzrostl meziročně o 4 % a tvořil 11 % tržeb ze stejného období.

Klepněte pro větší obrázek
Výrobci s největším podílem zisků z celkového prodeje smartphonů. Kdo si pro sebe utrhne nejvíc, je naprosto jasné (Zdroj: Counterpoint)

Zdaleka ne pro všechny firmy je ale prodej chytrých telefonů výnosným byznysem. Nejefektivnější zůstává nadále Apple, který si připsal 62 % z celkového zisku. Zisk Samsungu kvůli slabší poptávce po modelech Galaxy S9 a S9+ meziročně klesl o pětinu a podíl na celkovém zisku činil 17 %.

Klepněte pro větší obrázek
Další graf ukazuje podíly na trhu v uvedených cenových segmentech. V cenové kategorii nad 800 dolarů (cca 17 500 Kč) má Apple 88 % všech prodejů (Zdroj: Counterpoint)

Ziskovost se naopak zdvojnásobila pro Huawei, který má nyní 8% podíl. Mezi další ziskové firmy patří ještě další čínští hráči Oppo, Vivo a Xiaomi. Pro zbylé výrobce je podnikání buď v režimu „nula od nuly pojde“, někteří jsou dokonce i ve ztrátě a byznys dotují z jiných divizí.

Diskuze (23) Další článek: CAT B35 je odolný tlačítkový telefon, kterému nechybí podpora LTE sítí

Témata článku: Apple, Huawei, Oppo, Samsung, Vivo, Xiaomi, , , , , , , , , Analytická společnost, Cenová kategorie, Celkový prodej, Zisk, Counterpoint Research, Nová studie, Drahý telefon, Prodej smartphonů, Dolar, Podíl, Největší podíl,