Apple vyhrál soud roku a pro Samsung to bude drahé

Kalifornský soud dnes v noci rozhodl ve sporu mezi Applem a Samsungem. Apple vyhrál a Samsung mu musí zaplatit miliardu dolarů.

V Jižní Koreji před několika dny v podobném sporu vyhlásili remízu. Hlavní soud se ale konal v USA, v noci vyřkl svůj verdikt a Samsung v něm prohrál, co se dalo. Soud rozhodl, že Samsung kopíroval produkty a patenty Applu a musí mu za to zaplatit více než miliardu v dolarech. Přesně 1 051 855 000 dolarů, tedy téměř 21 miliard korun.

Soud byl do jisté míry průlomový. Může si firma nárokovat obecné duševní vlastnictví tak obecných věcí, jako je například telefonní sluchátko v ikoně aplikace pro telefonování nebo mřížku, do které se skládají aplikace? Rozhodnutí může změnit vývoj budoucích mobilních zařízení, protože výrobci místo unifikace a kopírování „něčeho, co není třeba vymýšlet, protože to už dobře funguje jinde,“ začnou cíleně vymýšlet, jak se odlišit. Nebo se inovace mohou naopak zpomalit.

Podrobné analýzy verdiktu soudu budou brzy následovat.

Samsung kopíroval. Tečka

Podle soudu Samsung kopíroval vzhled softwaru Applu v těchto svých produktem (zdroj The Verge): Continuum, Droid Charge, Exhibit 4G, Galasy Ace, Prevail, S 4G, S II, Galaxy Tab, The Gem, Indulge, Infuse 4G, Mesmerie, Nexus S 4G, Replenish, Vibrant, Captivate, Galaxy Prevail, Galaxy S 4G, Galaxy S II, i9100, Galaxy s 2 Tmobile, Tab, Tab 10.1, Gem, Indulge, Infuse, Nexus S 4G.

Celkový vzhled Applu byl inspirací pro Samsung Fascinate, Galaxy S, S 4G, S 2 ATT, S2 i9100, S2 Tmobile, S 2 Epic 4G touch, Skyrocket, Showcase, Infuse 4G, Mesmerize, and Vibrant. Na druhou stranu soud neuznal nárok Applu v případě návrhu Samsungu Galaxy Tab.

Samsung k tomu porušil několik patentů, které vlastní Apple a nedokázal ani v jednom případě prokázat, že patenty jsou sporné. To byl zřejmě nakonec větší problém než inspirace v designu.

Současně soud rozhodl, že Apple naopak neporušil žádný z patentů Samsungu. Zatímco Korejci musí druhé straně za škodu zaplatit více než miliardu dolarů, opačným směrem žádná škoda nevznikla.

Co jednotlivé firmy?

Apple samozřejmě slaví, tak silné vítězství snad ani nikdo nečekal. Cnet získal vyjádření, ve kterém Američané oceňují rozhodnutí poroty. Důkazy předložené během procestu podle Applu ukázaly, že kopírování ze strany Samsungu bylo větší, než si Apple původně myslel. Ten nyní tleská porotě, která vyslala jasnou zprávu, že krádeže patentů a jiných nehmotných hodnot nejsou správné.

We are grateful to the jury for their service and for investing the time to listen to our story and we were thrilled to be able to finally tell it. The mountain of evidence presented during the trial showed that Samsung's copying went far deeper than even we knew. The lawsuits between Apple and Samsung were about much more than patents or money. They were about values. At Apple, we value originality and innovation and pour our lives into making the best products on earth. We make these products to delight our customers, not for our competitors to flagrantly copy. We applaud the court for finding Samsung's behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn't right.“

V úplně jiném tónu samozřejmě reagoval Samsung, opět dle Cnetu: Na dnešní rozhodnutí se nelze dívat jako na vítězství Applu, ale jako na ztrátu amerických uživatelů. Povede k menšímu výběru, k menším inovacím a snad i k vyšším cenám. Patentová práva mohou dát jedné firmě monopole nad čtverci s kulatými rohy nebo nad technologiemi, kterou Samsung a jiné firmy neustále rozvíjejí. Tohle ale nebylo poslední slovo, další soudy na stejné téma probíhají na celém světe a některé již mnohé požadavky Applu odmítly.

„Today’s verdict should not be viewed as a win for Apple, but as a loss for the American consumer. It will lead to fewer choices, less innovation, and potentially higher prices. It is unfortunate that patent law can be manipulated to give one company a monopoly over rectangles with rounded corners, or technology that is being improved every day by Samsung and other companies. Consumers have the right to choices, and they know what they are buying when they purchase Samsung products. This is not the final word in this case or in battles being waged in courts and tribunals around the world, some of which have already rejected many of Apple’s claims. Samsung will continue to innovate and offer choices for the consumer.“

Diskuze (452) Další článek: V ulicích New Yorku se objevily křídové tablety Surface

Témata článku: Apple, Samsung, , , Google Nexus S, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Soud, Sam, Rok, APP, Samsun, Kulatý roh, Celkový vzhled, Pro +, Dnešní rozhodnutí, #Apple, Best Product, Cnetu