Applu po dlouhé době klesl zisk a výrazně padá marže

Applu po dlouhé době klesl zisk, a to i přesto, že firma vykázala meziroční nárůst tržeb a v druhém čtvrtletí aktuálního fiskálního roku překonala odhady analytiků. Na výsledcích společnosti se projevuje neustále propadající se marže. Apple zároveň očekává, že se během následujícího čtvrtletí propadnou i tržby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

„Uznáváme, že se náš růst zpomalil a marže klesla,“ sdělil výkonný šéf Applu Tim Cook na konferenčním hovoru s analytiky a novináři. Druhé čtvrtletí firmě přineslo tržby 43,9 miliardy dolarů, což je o 10 miliard více, než ve stejném období před rokem, zisk se ale propadl z tehdejších 11,6 miliardy dolarů na aktuálních 9,5 miliardy dolarů.

Zatímco ještě před rokem byla marže Applu 47,4 procenta, nyní už je to „pouze“ 37,5 procenta. Do tohoto poklesu se mimo jiné projevily prodeje tabletu iPad mini, který se prodává levněji, než klasické iPady. Nižší marži podle Cooka způsobuje „jiný produktový mix“ a další poklesy by mohly být odvráceny pomocí nižších nákladů.

Menší růst prodejů iPhonu

Malá verze iPadu nicméně pomohla navýšit prodeje tohoto druhu zařízení. Apple prodal 19,5 milionu kusů tabletů (před rokem to bylo 11,8 milionu) a v Číně a Japonsku se mu prodeje dokonce povedly více než zdvojnásobit. Znatelný byl zejména nárůst odbytu iPadů mini, kterých se v posledním kvartálu prodalo více, než při uvedení zařízení na trh. Podle prohlášení Tima Cooka je mezi kupujícími iPadu mini mnoho zákazníků, kteří si pořídili svůj vůbec první tablet a iPad.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Narostly i prodeje telefonů iPhone – z 35,1 milionu kusů před rokem na současných 37,4 milionu. Růst je ovšem oproti dřívějším meziročním srovnáním podstatně menší (mezi druhými kvartály 2011 a 2012 rostl prodej iPhonů téměř trojnásobně) a Apple v oblasti chytrých telefonů roste pomaleji, než trh, který podle IDC získal 30 procent. Apple jinými slovy ztrácí tržní podíl.

Cook zdůraznil, že se jeho společnost snaží cenově zpřístupnit starší modely iPhonu, díky čemuž je možné zasáhnout i ty uživatele, kteří si kupují svůj první chytrý telefon či nechtějí utrácet tolik za nejnovější model. Nižší ceny starších iPhonů ale opět snižují marži.

Investoři na ohlášené výsledky zareagovaly celkem pozitivně a v takzvaném after hours obchodování poslaly akcie nahoru o zhruba 4 procenta a na hranici okolo 430 dolarů. To je ale hodnota stále výrazně nižší, než za kolik se cenné papíry obchodovaly v minulosti. Ty jen za posledních 6 měsíců ztratily 33 procent hodnoty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sto miliard dolarů mezi akcionáře

„Pokles ceny akcií byl pro nás všechny frustrující,“ konstatoval na konferenčním hovoru Tim Cook. „Našim cílem bude vždy vytvářet inovativní produkty,“ doplnil na obhajobu. Odmítl ale specifikovat, kdy tyto nové inovativní produkty přijdou. Pouze sdělil, že Apple pracuje na „úžasném hardwaru, softwaru a službách“ a že k představení dojde letos na podzim a v průběhu roku 2014.

Akcionářům se zalíbilo zejména to, že Apple zdvojnásobil výši dividendy a že do roku 2015 hodlá investorům vrátit až 100 miliard dolarů, a to zejména formou zpětného odkupu akcií. „Došli jsme k závěru, že investovat do Applu je to nejlepší,“ tvrdí Cook se snahou motivovat investory. Apple stále podle svého vedení generuje zisky, které jsou daleko nad potřeby společnosti. Aktuálně je na kontech giganta 145 miliard dolarů.

Prodeje počítačů Mac a přehrávačů iPod zůstaly za očekáváním. Macy na druhou stranu nekopírují rychlý sešup prodeje klasických počítačů a prodeje jsou relativně stabilní, i když jsou kanibalizovány ze strany iPadů (podobně, jako iPody ze strany iPhonů). Roste prodej stolních Maců, který podle Cooka překrývá mírně klesající prodeje MacBooků. Dobře se vede obchodu iTunes, jenž meziročně rostl o 28 procent. App Store je stále nejvýdělečnějším mobilním ekosystémem.

Cupertino v dalším čtvrtletí očekává tržby kolem 33,5 miliardy dolarů, což je hodnota tradičně výrazně nižší, než s jakou počítají analytici. Podle nich by Apple mohl utržit i přes 38 miliard dolarů.

Diskuze (70) Další článek: Cyanogen Mod 10.1 M3: převlečte svého Androida

Témata článku: Apple, , Apple iPad mini, Apple iPad mini (2. generace), Apple iPad mini (2. generace) 128GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 16GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini (2. generace) 64GB 4G, Apple iPad mini (2. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 16GB 3G, Apple iPad mini 3, Apple iPad mini 3 128GB LTE, Apple iPad mini 3 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 3 16GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB LTE, Apple iPad mini 3 64GB Wi-Fi, Apple iPad mini 32GB 3G, Apple iPad mini 32GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4, Apple iPad mini 4 128GB LTE, Apple iPad mini 4 128GB Wi-Fi, Apple iPad mini 4 16GB LTE, Apple iPad mini 4 64GB LTE