Asus P552w: nenápadný supersilák (test)

Nadprůměrný výkon, kompaktní rozměry, hromada softwaru a příslušenství. To je Asus P552w za cenu pod deset tisíc korun.
Kapitoly článku

Turbo

Asus P552w určitě není telefon pro kutila Tima. Ten by totiž velmi rychle zjistil, že tady netřeba realizace jeho oblíbeného sloganu: „Větší výkon!“ Procesor pracuje na velmi solidních 624 MHz a také paměťově to vypadá příznivě – 128 MB RAM a 256 MB ROM vítáme s radostí. Výkonný procesor krotí taktovací aplikace, která nabídne úsporný, normální a turbo mód, nebo lze volbu taktu nechat automatice.

Jak ještě bude zmíněno, ne vždy přijal Asus předloženou aplikaci, některé prostě nainstalovat odmítl. Aby jeho výkonový potenciál dostal aspoň nějaké číselné ohodnocení, zkusil jsem nainstalovat VS Benchmark 2006 a 2007 pro porovnání s konkurencí. Verze 2006 tvrdošíjně protestovala, 2007 se podařilo nainstalovat napoprvé. Asus dosáhl velmi solidní skóre 3400 bodů, pro výsledky dalších Windows Mobile zařízení navštivte fórum našeho sesterského serveru Smartmania (příslušné téma najdete zde).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky VS Benchmarku 2007

Po stránce konektivity nelze P552W téměř nic vytknout. Datovat můžeme pomocí GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA, k dispozici máme pochopitelně i WiFi. Bluetooth a USB jsou u Windows Mobile samozřejmostí, u kabelového připojení lze volit mezi ActiveSync a Mass Storage režimem, který by mohl být i rychlejší – zápis lehce pod 500 kB/s a čtení zhruba dvojnásobnou rychlostí se dá přežít u pár souborů, plnit takto microSDHC karty větších velikostí si asi každý rozmyslí. Zde bude umístění karty bolet dvojnásob.

O GPS příjem se stará čip SiRF Star III. Svoje souřadnice můžete vložit přímo do zprávy (SMS, MMS, e-mail), vlastní navigační software budete muset dokoupit (nezvyšuje zbytečně cenu). S doinstalovaným TomTomem 6 navigoval Asus bez zaváhání. Rozhodnete-li se používat P552W v autě ke správnému nalezení plánovaného cíle, potěší jistě obsah krabice v podobě držáku na sklo a autonabíječky.

Kromě klasického příslušenství najdeme v krabici ještě semišové pouzdro. Jeho realizaci měl na starosti patrně stejný inženýr, jako u vypínače. Pouzdro je totiž docela těsné a telefonu se z něj moc nechce. A to hlavně v situacích, když někdo volá. Těsné obepnutí kolem těla telefonu dokáže při vysouvání či zasouvání změnit polohu zamykacího šoupátka, následky si jistě domyslíte sami.

Klepněte pro větší obrázek 
Velká krabice slibuje hodně dárečků...
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konstrukčně zajímavý, všestranně nastavitelný držák přístroje na čelní sklo automobilu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka se bohužel stále zasouvají do miniUSB
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tohle je klasika, která by neměla chybět
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Příjemným doplňkem je semišové ochranné pouzdro/váček. Škoda jen, že je tak těsné, až vám bude někdo volat, nebudete chtít ztrácet čas přemlouváním pouzdra, aby vám telefon vydalo

Prstostylus nutný

HTC má TouchFlo, Omnia zrušila stylus úplně, iPhone je kapitolou sám pro sebe a tak se i Asus musel chtě nechtě vydat cestou prstového ovládání. Nese jméno Asus Glide, zapíná se jako jeden z možných prvků obrazovky Dnes a svými možnostmi ho lze připodobnit k TouchFlo druhé generace od HTC. Glide disponuje několika obrazovkami, mezi kterými se pohybuje směrovým ovladačem vpravo a vlevo, nebo ťuknutím na příslušný symbol ve spodní části modulu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus Glide čas – události – kalendář
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Počasí – přehrávač hudby - počasí

Pro různá prostředí lze vybírat mezi třemi zobrazeními, která se liší hlavně svou velikostí a grafikou. Po údajích o čase následují ikonky schovávající další záložky s přehledem hovorů, blížícími se schůzkami, počasím, RSS a aktuálním seznamem v přehrávači EziMusic. Podle svého zaměření obsahuje každé prostředí trochu jinou skladbu modulů. Podle místa na obrazovce Dnes může být Glide doplněn dalšími moduly, které známe z klasických Windows Mobile (bezdrátové sítě, zprávy, atd.).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři různá schémata Asus Glide
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Schéma Život: čas – události – počasí – přehrávač – tapeta
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Schéma Zaměstnání: čas – události – kalendář – počasí - RSS

Jelikož je Glide prvním počinem Asusu v této oblasti, jsou tyto těžké začátky pochopitelné. Vzpomeňme na první TouchFlo u HTC Touche, také bylo nemastné, neslané a podívejme, kam se stačilo za rok a půl dostat. Pravda, ne každému vyhovuje, obrovský pokrok mu ale upřít nelze. Obdobně je nutné se dívat i na Glide. Základní přehled zvládne, pro většinu každodenních činností ale musíte už do nativních Windows Mobile., kde to mnohdy bez stylusu nejde.

AnyTime Launcher je namapován na tlačítko vedle směrového ovladače. Na alternativní prostředí jsme u této značky zvyklí, ani tato varianta ale není nic úžasného. Komerční produkty jsou v tomto směru mnohem schopnější, řada uživatelů se spokojí i s klasickým prostředí mobilních oken.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrazovky AnyTimeLauncher

Kromě prstodotykového vylepšení najdeme v P552W celou řadu více či méně známých aplikací a možností nastavení. Už výše byla zmíněna možnost úpravy výkonu procesoru. Pokud nevyužijete finesy, které nabízí 3G sítě, můžete jejich vyhledávání vypnout, nebo v případě potřeby vynutit (případně to opět nechat automatice). Klasickému zavíracímu křížku můžeme nastavit, jak se bude chovat – aplikace lze takto ukončovat stisknutím nebo podržením, nastavit lze i výjimky. Gester povolí užívání prstových gest, které se hodí v dlouhých seznamech (obdobně jako u HTC), případně pro zoomování obrázků. Správce úloh pro základní ukončování běžících aplikací postačuje, náročnější uživatelé sáhnou po něčem sofistikovanějším. Správu zvuků zvládnou s přehledem vyzváněcí profily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Režim procesoru – volba sítí – nastavení zavíracího křížku – nastavení Gesteru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Správce úloh: zobrazení aplikací – zobrazení procesů – možnosti řazení
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce vyzváněcích profilů

Na kancelářské formáty je Asus připraven s aplikací Asus Zip - ta si poradí se stejnojmennými archivy, které umí nejen rozbalit, ale i vytvářet a do existujících soubory přidávat. Archiv můžeme zabezpečit heslem. Mobilní Word, Excel a PowerPoint nesmí ve Windows Mobile zařízení chybět, nově je doplňuje i OneNote. Pro práci s PDF najdeme prohlížeč ClearVue.

Organizátor schůzek známe z jiných zařízení stejnojmenné značky, využijí ho hlavně cestovatelé pro naplánování jednání mezi účastníky různých časových pásem. Nechcete s někým už nikdy telefonovat? Filtr volání se postará, aby dotyčná osoba už neměla šanci. Pořádek na SIM zajistí stejnojmenný správce, UR Time je spíše jenom kosmetický doplněk zobrazení času na Windows Mobile, žádné speciální funkce nepřináší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mobilní Word, Excel, PowerPoint a OneNote
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus Zip – tvorba archivu – použití hesla – ClearVue PDF
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Filtr volání – organizátor schůzek – UR Time zobrazující čas –budík v UR Time
Kapitoly článku

Témata článku: Asus, , Apple iPhone 4GB, Asus P552w, HTC Touch, HTC Touch 3G, Nena, První počin, Přeplácaná grafika, Dvojník, Super, VŠB, Dlouhý seznam, Nen, Odvrácená strana, Klasické příslušenství, Mastodont, Kosmetický doplněk, Test, Špatný vtip, Zaběhlý zvyk, Super +, Šup, Sup