Asus PadFone: tři v jednom [recenze]

Tohle se mělo jmenovat Transformer – takovou skládačku jinde nenajdete. Smartphone, tablet a notebook, to je Asus PadFone.

Tablet s 8 Mpx rychle a jednoduše

Ani v oblasti multimédií Padfone nezahálel. Kdy jste naposledy viděli tablet s 8 Mpx fotoaparátem? Čočka sice patří smartphonu, ale o to jednodušší a nenáročnější na fyzické proporce takové řešení je. Kromě tradičních nedostatků v podobě výrazných přepalů a ztráty kvality snímků v interiéru si nelze stěžovat. Na trhu najdete lepší fotomobily, jedním dechem však dodávám, že najít lépe fotící tablet už bude složitější. Podobný soud lze vynést nad kamerou, která umí 1080p video.

Testovací fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Něco zeleně a ukázka makrofotografie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dokud je světla dostatek, vypadají fotky k světu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...dokonce ani nevadí, když je to protisvětlo

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jakmile ale světla uberete, výsledky rychle slábnou

Klepněte pro větší obrázek 
Fotoaparát si poradí i v naprosté tmě, na ostření si rozsvítí blesk
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Perlička na závěr: na druhém snímku jsme nepřidali umělou vinětaci, to jsme jen fotili s telefonem zastrčeným v tabletu  

Ukázkové video (před vložením na YouTube měl klip 150 MB)

Hodnocení: Lepší, ale dražší

Názor na Asus Padfone jsem si ujasňoval dlouho. Déle, než na jakékoliv jiné zařízení z poslední doby a konec konců je to logické, protože tohle je po dlouhé době něco opravdu nového. S celým konceptem to mám podobně, jako jsem to výše popsal u jeho telefonního stylusu. Geek ve mně jásá, uživatel vidí i nevýhody. Tleskám Asusu, že něco tak odvážného dokázal dotáhnout až do prodeje, ale skončil jsem u sobeckého názoru, že si počkám na PadFone II, který bude štíhlejší, lehčí, výkonnější a zkrátka ve všech směrech lepší. Také budu doufat, že bude příští generace hned od začátku levnější, protože startovací suma 21 000 Kč (18 tisíc bez klávesnice) je příliš vysoká.

  • Asus PadFone set (telefon + tablet) stojí v českých e-shopech 
  • Dokovací klávesnice přijde na

Výhody konceptu PadFone proti obyčejnému smartphonu a obyčejnému tabletu: jeden obsah bez nutnosti synchronizace, obří kapacita baterií, jedna SIM pro telefon i tablet, kompaktní a perfektně vyladěné řešení 3v1. Výhoda dvou samostatných zařízení je (paradoxně) ve variabilitě – fungují oba přístroje naráz, kdykoliv můžete koupit lepší telefon, nebo tablet s jinou úhlopříčkou. Prvně koupíte telefon, za dalšího půl roku našetříte na tablet, kdežto u PadFonu je to jedna velká investice. Naopak u samostatných přístrojů bude s nákupem příslušenství – klávesnice bude těžko pasovat tak skvěle jako u PadFonu a asi nebude mít integrovanou baterii.

Je mi jasné, že vývoj a výroba PadFonu byly dražší než u jednoduchých „placek“, ale Asus se cenou 21 000 Kč připravuje o důležitý argument „nákupem PadFonu ušetřím“.

Klepněte pro větší obrázek 
Zvolíte raději řešení „vše v jedné hrsti“, nebo si budete telefon a tablet vybírat zvlášť?

Tablety Asus na českém trhu

Témata článku: Asus, , , , , Asus Padfone, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Motorola Atrix, Zátěžový test, Konec konců, Kompaktní tělo, Důležitý argument, Kvalitní provedení, Unikátní zařízení, Bondovka, Zkušený uživatel, Přeskočení, Zvuková kvalita, Plný kompromis, Pad, Protější hrana, Cvok, Kapacita baterií,