Asus Transformer: nový druh [test]

Asus stvořil nový druh. Transformer je skvělý tablet, ale poslouží i jako notebook. Povedený koncept, bezchybná realizace a dobrá cena.

Asus Eee Pad Transformer je tablet s Androidem 3 a klávesnice, která jej promění na notebook. To tu ještě nebylo. Přitom to není žádná magie. Vyrobit klávesnici s minimem elektroniky zvládne každý výrobce, který si troufne na tablet, navíc se jen do systému přidá příslušný ovladač. Prostě jde o ten nápad, který Asus měl a dokázal realizovat. Vzhledem k tomu, že jsou první, dala by se čekat přemrštěná cena, ale není tomu tak, cena je jen další parametr, kterým Asus trumfne konkurenci.

že Asusu nechybí fantazie ukazuje i včera představený „mobilo-tablet“ Padfone

To jsou dvě ze třech neznámých v rovnici „co, jak a za kolik“, tu třetí zkusím rozlousknout ve zbylém textu. Neberte jej prosím jako plnohodnotnou recenzi, spíše jako první pohled, s Transformerem jsem strávil jen pár dní, ale o to intenzivněji jsem se snažil jej poznat. Budu také vycházet z toho, že máte představu o tom, co je tenhle Asus zač a viděli jste jej v akci – video i se záložkou (odkaz pod ním) pro jistotu přikládám.

  • 01:47 – Asus Eee Pad Transformer v akci

Android 3.0 je značně unifikovanou platformou, a tak jsou si „trojkové“ tablety podobné jako vejce vejci. Samotným systémem se zde zabývat nebudu, pokud jej neznáte, mrkněte na článek Kuby Čížka, nebo zde na MobilManii prolistujte štítek „Android“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Screenshoty ve skutečnosti pocházejí z Aceru Iconia Tab. Poznal by to někdo? 

Solidní stavba

Konstrukce Transformeru odpovídá cenové kategorii. Jestli je Motorola Xoom se svým kovovým tělem elitou mezi trojkovými tablety, označil bych Asus za vyšší střední třídu. Záda jsou sice „jen“ plastová, ale kovové šasi drží stroj pevně pohromadě, design se myslím také povedl. Takový Samsung se s novými Taby 8.9 a 10.1 hnal za minimální tloušťkou a pokořením Apple iPadu 2. Subtilní konstrukce napovídá, že to v Koreji trochu přehnali. Zpět k Motorole a Asusu – při totožném displeji je Asus znatelně větší. Klávesnice má stejný půdorys a celek je tak masivnější, než jsem čekal. Stále je to však stroj, který bezpečně udržíte v jedné ruce.

Spojení tabletu a klávesnice je vyřešeno velice pěkně. Odlitek se zámky a konektorem je dostatečně pevný (předpovídám mu velkou trvanlivost), přesto neruší vzhled přílišnou mohutností. Když nevíte, co je Transformer zač, rozhodně tam tuhle spojku hledat nebudete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice nejen na psaní

Jestli jsem tabletu vytýkal široký rámeček, u klávesnice se prostor navíc hodí. Pohodlně můžete psát všemi deseti a vzhledem k typicky notebookovému rozložení nehrozí nutnost učit se nějaké nové chvaty. „Keyboard dock“ zde ale není jen pro vkládání textu, celou horní řadu tvoří funkční tlačítka, která celkově urychlí práci s Androidem. Reálné tlačítko nahmátnete i poslepu a vždycky snáz, než to virtuální. Ale nejde jen o rychlost, přibývají nové možnosti přecházení mezi aplikacemi, ovládání funkcí na pozadí (hudba, hlasitost, jas…). Kombinace kláves a dotykového displeje je silně návyková – i když jsem měl Transformera jen pár dní, od té doby si matlám i po nedotykovém displeji svého notebooku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Škoda jen, že Transformer nerespektuje klávesové zkratky, na které jsme zvyklí z PC. Jde však o softwarovou záležitost a třeba se objeví s příští verzí systému. České znaky na klávesnici nehledejte.

Update: Testovali jsme předprodukčního QWERTY Transformera, v ČR bude v prodeji QWERTZ klávesnice s českými popisky ěščřžýáíé, české znaky se tedy budou psát napřímo.

S připojenou klávesnicí dostane Transformer nové možnosti. Práce s běžnou USB pamětí už v mobilní říši nepřekvapí, ale tenhle tableto-notebook si poradí i s velkým harddiskem (v mém případě 500GB 2,5" bez externího napájení). Připojit můžete klávesnici (což nedává smysl), nebo myš (což je pohodlnější než vestavěný touchpad). USB 2.0 porty jsou dva, doplňuje je slot na SD kartu (na boku tabletu je další čtečka, tentokrát na microSD).

Klepněte pro větší obrázek
USB porty jsou kryté záslepkou, výrobce zřejmě počítá s tím, že nebudou tak často používané, jako u počítačů

Výdrž baterie / baterií

…je velice atraktivní a velice obtížně měřitelný parametr, každý přece bude zařízení používat jinak. Stopoval jsem výdrž samotného tabletu v režimu „full attack“ – tedy při zapnuté Wi-Fi, s jasem displeje na maximum a hlavně při přehrávání videa (DVDrip v DivX). Výsledek: 3 hodiny a 10 minut. Nabíjení (tentokrát tablet v klidu ležel s vypnutým displejem) trvá téměř stejné 3 hodiny (na 50 % jste za 1:15, na 90 % za 2:20). Při mém intenzivním testovacím provozu vydržel tablet nabitý den, pokud jej budete používat v režimu „internet, Facebook a sem tam YouTube před spaním“, odhaduji výdrž na čtyři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejný nabíjecí / datový konektor má také tablet na spodní straně

Klávesnice ke všem časům přidá 70 % navrch. Vzhledem k tomu, že je klávesnice téměř stejně velká, ale má podstatně chudší vnitřnosti, čekal bych větší efekt na prodloužení výdrže. Rozdělení zásoby energie do dvou částí přijde vhod, zatímco s tabletem pobíháte, klávesnice se může nabíjet. V dnešní standardizované mě nepotěšil široký proprietální konektor nabíječky. Jinak to ale nejde, požadavky na tok informací a energie jsou nad hranicí propustnosti microUSB. Jediný dodávaný kabel si tak radši pečlivě hlídejte.

Na linii mobil – tablet – notebook

Stále u sebe nosím mobil i počítač, a tak mi tablety zkrátka nedávají smysl. V tomhle Asusu bych jej ale našel. Za určité uživatelské konstelace totiž dokáže zkrátit seznam „nezbytných“ zařízení z „mobiltabletpočítač“ na „mobilTransformer“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

A ještě jeden případ z praxe. Obchodník z vydavatelství mi vysvětloval, proč je právě Transformator ideálním přístrojem pro něj: „Nemůžu mít počítač, protože než nastartuje, je po schůzce – klient nebude čekat čtyři minuty. iPad je fajn, ale já prodávám reklamu – ta je většinou flashová a tu mu na iOS neukážu. Android je pro mě ideální – otevřu, zapnu, ukážu i s flashem. Žádné kompromisy.“

Zastane typicky tabletové situace (protože je to tablet): je mobilní, díky Androidu jednoduše ovladatelný a snadno rozšiřitelný, s vhodnou aplikací a prostorným dotykovým displejem zvládne některé úkoly elegantněji než počítač, je stále připravený pracovat, všude se vejde. Zvládne i mnoho typicky notebookových situací (protože s klávesnicí vypadá jako notebook) – umí stát na stole, dobře se na něm píše (majitelé tabletů vám potvrdí, že to nejsou maličkosti). Díky HDMI výstupu poslouží jako přehrávač videa i hudby, nástroj pro prezentace fotek i dokumentů. Je prostě univerzálnější – z obou světů si bere to dobré, nevýhody se vzájemně stírají a ve výsledku najdete jen málo nevýhod.

Každopádně záleží na vašich potřebách. V mém případě počítač nenahradí, Android není dostatečně ohebný, chybí na něm některé pro mě zásadní aplikace a přece jen zde chybí výkon. Dovedu si ale představit, že méně náročnému uživateli pokryje veškeré potřeby: něco málo na webu, Facebook, mapy, flashové video a s trochou trpělivosti zvládnete i proces „stáhnout film – najít titulky – přehrát film s titulky“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Dvojčetem Transformeru je Asus Slider s výsuvnou klávesnicí. Toto řešení již tak elegantní není: klávesnice nenabízí zdaleka takový komfort a přístroj ve stavu tabletu zůstává zbytečně velký a těžký

Asus Eee Pad Transformer ve zkratce

Tablet Transformer běží na platformě Nvidia Tegra 2 s dvoujádrovým procesorem, ten doplňuje rovný gigabajt operační paměti. Pro data uživatele je k dispozici 16 nebo 32 GB paměti s možností rozšíření slotem na microSD karty. Velmi důležitou vlastností zůstává kvalitní IPS displej s úhlopříčkou 10,1“ a rozlišením 1 280 × 800 bodů schopný rozlišit současně až deset dotyků. IPS rovná se široké pozorovací úhly, žádná změna barev při naklonění mimo osu ideálního pohledu. Z technologických vychytávek zmíním gyroskop, GPS přijímač i elektronický kompas, senzor intenzity okolního osvětlení a standardní mini HDMI výstup.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát a kamera nejsou pro tablet těmi nejdůležitějšími funkcemi. Jejich specifikace však vypadají zajímavě, a tak jsme je podrobili samostatnému testu. Fotoaparát příjemně překvapil, s HD kamerou to bylo horší. Nicméně musím napsat, že fotoaparát i kamera v Transformeru jsou daleko, daleko lepší, než v mém notebooku (má jen jakousi chabou webkamerku). Níže tři ukázky, podrobněji zde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
  • displej: dotykový kapacitní
  • rozlišení: 1 280 × 800 bodů
  • platforma: Nvidia Tegra 2 (2× 1 GHz)
  • síť: 802.11bgn, Bluetooth 2.1 + EDR
  • paměť: 1 GB
  • ukládání: 16 GB / 32 GB integrovaná paměť + microSD + SD
  • fotoaparát/kamera: 5 Mpx zadní, 1,2 Mpx přední
  • připojení: 2× USB host 2.0
  • audio/video: 3,5mm jack, miniHDMI
  • akumulátor: Li-Pol, 24,4 Wh (tablet)
  • OS: Android 3.0 Honeycomb
  • rozměry: 271 × 171 × 13 mm
  • hmotnost: 680 g

Koupit? Koupit

Na cenu Transformeru se samozřejmě můžete dívat z různých úhlů. Řekněme, že smartphone, tablet i notebook dnes mohou mít stejnou cenovku (něco přes deset tisíc). Tablet je asi tou nejméně potřebnou hračkou, ale když už se pro jeho koupi rozhodnete… Proč kupovat čistě „tabletový tablet“, když tady dostanete „notebookový tablet“? A jestli jste právě ten uživatel, kterému Transformer nahradí počítač, ušetříte.

 
Asus EEE Pad Transformer TF101-1B115A lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

Zkrátka a dobře Asusu se povedlo zamotat hlavu všem zájemcům o moderní mobilní techniku. Z předchozího textu už asi tušíte, jaký bude můj verdikt. Transformer se mi zkrátka líbí. Je to něco nového, povedlo se to hned napoprvé a není to drahé. Jsou první, mohli si říct o víc pěněz, ale neudělali to, což je super. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diskuze (81) Další článek: Asus PadFone: mobil, součást tabletu [oficiálně]

Témata článku: Asus, , , , , Asus Eee Pad Transformer, Asus Eee Pad Transformer 32GB Wi-Fi, Asus Eee Pad Transformer Prime, Asus Eee Pad Transformer Prime 64GB Wi-Fi, Asus Padfone + Station, Asus Padfone + Station 32GB 3G, Asus Padfone + Station 64GB 3G, Motorola Xoom, Motorola Xoom 32GB 3G, Datový konektor, Široký rámeček, Transformer, Nový druh, Nabitý den, Druh, Externí napájení, Test, Proprietální konektor, Nov, Nejdůležitější funkce,