Asus Transformer Pad: supervýkonná skládačka [recenze]

Skládačka androidího tabletu a klávesnice, to je řada Transformerů od Asusu. Ten nejnovější má výkonu opravdu na rozdávání.

Pro ostříží zrak

Na 10,1" displeji si Asus pro budoucí majitele Nového Transformeru připravil velikou lahůdku. Ještě nedávno jsme brali jako obrovské plus, když na 10,1" tabletu výrobce použil Full HD panel. Asus však šel dál a do tohoto kousku použil IPS panel s vysokým WQXGA rozlišením, tedy maticí 2560 × 1600 obrazových bodů. To ve výsledku dává jemnost 299 PPI, což je na tablet opravdu skvělá hodnota. Přidejte ještě podporu pro multitouch všemi deseti prsty a pozorovací úhly až 178°, a na skvělou podívanou je zaděláno. A jen tak mimochodem, ani pozorovací úhly, ani použité rozlišení nejsou pouze marketingovým lákadlem, displej je opravdu velmi pěkný na pohled.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Splendid pro nastavení barevného podání displeje dle vaší libosti

Jak bylo zmíněno již v předchozí kapitole, na těle tabletu nechybí senzor okolního jasu, a tak displej velmi pružně reaguje na změny okolního osvětlení. Automatice není co vytknout a rozdíl mezi minimálním a maximálním jasem vás rozhodně potěší. Stejně jako Venkovní režim, kdy je displej na slunci ještě čitelnější. Nechybí možnost nastavení tapet, obrázků nebo tapet živých, kdy obzvláště ta přímo od Asusu, měnící se dle denní doby, působí velmi efektně. Pochopitelně je přítomen i zámek rotace displeje, nastavení velikosti písma, potěší ale i bezdrátové sdílení obrazovky Miracast či microHDMI konektor pro sdílení drátové. K dokonalosti potom slouží aplikace Splendid, která vám dovolí uživatelsky si nastavit teplotu barev, vypnout/zapnout živé podání barev, změnit celkové barevné podání displeje a zvýšit či snížit sytost, takže klidně můžete Transformera používat s černobílým displejem.

Opatrně s aktualizací

I na poli surového výkonu přináší Nový Transformer jeden z nejlepších uživatelských zážitků. Osazený čipset nVidia Tegra 4 T40X přináší čtyřjádrový procesor ARM Cortex A15 s taktem 1,9 GHz na jádro spolu s 72jádrovou grafickou jednotkou GeForce. K tomu si přidejte 2 GB operační paměti a máte zamícháno na slušný koktejl. A taky že ano. I na vysokém rozlišení jsou skvěle hratelné grafické tituly jako Real Racing 3, Dead Trigger či tituly ShadowGun. Jen tak mimochodem i hodně dobře vypadají. Stejně tak tabletu nedělá problém přehrávání 4K videa či jakákoliv jiná činnost. Co se týče paměti RAM, obvyklá hodnota volné paměti se pohybovala mezi 300 - 500 MB. Vzhledem k tomu, že Asus operační systém upravil jen mírně, jsou tyto hodnoty zarážející a možná zapříčiňují problémy popsané níže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Co se týče výkonu, Nový Transformer by mohl rozdávat ... I dvakrát ...

Jenomže, k čemu je tolik surového výpočetního i grafického výkonu, když to vše kazí zcela mizerná optimalizace prostředí. Použitým systémem je Android 4.2.2 Jelly Bean a i když je úprava čistého Androidu od Asusu jen minimální, přesto a zcela nepochopitelně má Nový Transformer Pad problém i se zcela elementárními úkony. Přechod mezi dvěma obrazovkami nebo dvěma kartami v menu? Zásek až na tři vteřiny. Odemčení tabletu? Další dvě vteřiny. Vyvolání multitaskingu? Zase dvě vteřiny. Návrat z pozastavené hry nebo videa na plochu? Klidně i deset vteřin.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S pamětí RAM už má Nový Transformer problém. Na to, že Asus do čistého Androidu zasahoval jen minimálně, je dostupná volná RAM k pláči. Jedna spuštěná aplikace, a volné RAM už se pomalu nedostává.

Ano, i předchozí Transformery dostávaly v recenzích často na frak za ne zcela odladěné prostředí, ale takovouto situaci jsem ještě nezažil. A teď minitest: nejkulaťoulinkatější. I když jsem na klávesnici právě napsal toto ryze české slovo, na displeji se zobrazilo až asi dvě vteřiny potom, co jsem s psaním skončil. A to prosím není spuštěna žádná jiná aplikace, než editor dokumentu s příponou .txt, ve kterém recenzi vytvářím.

Klepněte pro větší obrázek
Jedna z chybových hlášek - neboli že spadlo celé prostředí a pomohl až restart držením vypínacího tlačítka

Po nějakém čase používání nám na tablet dorazil zhruba 50MB balík OTA aktualizace systému, která měla zlepšit stabilitu a výkon zařízení. Jenže jako by nastal pravý opak. Tablet se od té doby samovolně restartoval, vyhazoval nejrůznější chybové hlášky, choval se nekorektně. Pokud nebyla připojena klávesnice, chybové stavy se omezily zhruba na čtvrtinovou četnost. Patrně se jedná o chybu daného softwarového balíku verze V10.14.1.45. Pokud vám zařízení nabídne právě tuto aktualizaci, raději ji neprovádějte. O týden později vyšla na webu Asusu nová verze firmwaru V10.14.1.47, která by měla problémy vyřešit. Pokud byste se na svém tabletu setkali s popisovaným problémem a nepomohl update systému, je to legitimní důvod k reklamaci.

Témata článku: Asus, , , , Asus Transformer Pad (TF103C), Asus Transformer Pad (TF103CG), Asus Transformer Pad (TF303CL), Asus Transformer Pad 300, Asus Transformer Pad 300 16GB 3G, Asus Transformer Pad Infinity, Asus Transformer Pad Infinity, Asus Transformer Pad Infinity (2. generace), Asus Transformer Pad Infinity 32GB 3G, Asus Transformer Pad Infinity 64GB 3G, Plotnový disk, Jednoduchá aplikace, Surový výkon, Zvýšený výskyt, Pořizování fotografií, Druhý bok, Full HD panel, Sebemenší problém, Úplné nabití, Dobrá práce, Subjektivní názor,