Asus Transformer Pad: supervýkonná skládačka [recenze]

Skládačka androidího tabletu a klávesnice, to je řada Transformerů od Asusu. Ten nejnovější má výkonu opravdu na rozdávání.

Vnitřní paměť a výdrž

Velmi slušně se Asus předvedl, co se uživatelské paměti a výdrže týče. Zde nemohu říci jediného špatného slova. Předně, tablet má vestavěnou paměť 32 GB, z nichž uživatelsky dostupných je přesně 25,27 GB. Pokud je vám to málo, můžete využít slot na paměťovou kartu do velikosti 128 GB, připojit flash disk, přes USB 3.0 externí plotnový disk, se vším si tablet bez problémů poradí a o volné místo tak rozhodně nebudete mít nouzi. Navíc, pokud si z Google Play stáhnete dvouoknového správce souborů, bude radost s připojenými paměťovými periferiemi pracovat.

Klepněte pro větší obrázek
Nový Transformer Pad má uživatelských dostupných 25,27 GB. Pokud je vám to málo, poslouží slot na microSDXC paměťové karty

I výdrž je skvělá, doslova. V samotném Novém Transformerovi se nachází baterie s kapacitou 31 Wh, která dle výrobce slibuje až 13 hodin výdrže. Pokud k tomu přidáme klávesnici, která má baterii s kapacitou 16 Wh a má přidávat další až 4 hodiny navíc, dostaneme se na teoretických 17 hodin výdrže. Samozřejmě, teorie je jedna věc, praxe potom věc druhá. Kromě bonusové výdrže v podobě druhé baterie v klávesnici můžete výdrž prodloužit skrze aplikaci Úspora energie. Zde lze zvolit mezi Zcela úsporným režimem, Optimalizovaným režimem a Přizpůsobeným režimem, který si nastavíte sami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aplikace Úsporný režim - má sice problémy s češtinou, ale svůj účel plní dobře

V testu výdrže přehráváním Full HD videa s jasem i hlasitostí na 50 % si Nový Transformer řekl o 12 % baterie za hodinu, o kousek méně mu potom ubrala hodina hraní Angry Birds či Cut the Rope. Je to daň především za displej s opravdu vysokým rozlišením, který když svítí, tak baterii rozhodně nešetří. Pokud baterii tabletu zcela vybijete, nabíjení z nuly na 100 % zabere zhruba tři hodiny. V reálném používání, kdy byl tablet průměrně vytěžován po celý den, a kdy se také plynule dobíjel z připojené klávesnice, se pokaždé bez sebemenších problémů dožil pozdního večera. Ryze subjektivní dojem, který jsem za dobu testování nabyl, je, že v tomto případě až zas tak nezáleží, co konkrétně na tabletu děláte, protože nejvíce energie si zaručeně vždy vezme displej s rozlišením 2560 × 1600 obrazových bodů.

Je to Android, se vším všudy

Jak už bylo zmíněno výše, Nový Transformer běží na Androidu 4.2.2 Jelly Bean. Asus v něm provedl minimum úprav a to je vždy jedině dobře. Takže pěkně od začátku, od zamykací plochy. Odemknou lze tablet klasicky gestem, heslem, PINem, obličejem a obyčejným tažením. Poslední uvedený způsob je také jediný, kdy si můžete zamykací plochu obohatit o rychlé zkratky, které se spustí, pokud na ně přetáhnete odemykací kroužek. Tito zástupci mohou být trvale skryti nebo trvale zobrazeni, maximálně jich lze nastavit osm. Jedná se o stejné zástupce, které můžete rychle spustit po delším podržení tlačítka Home, ale o tom až dále. V druhé polovině zamykací obrazovky si můžete nastavit různé aplikace, např. počasí nebo výpis e-mailů. Ale to opět pouze v případě, že máte zvoleno odemykání prostým tažením. Stejně tak pouze v tomto případě stáhnete notifikační roletky již na zamykací obrazovce. Zároveň zde dochází k přepínání uživatelských profilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zkratky dostupné na zamykací obrazovce a přístup k jejich nastavení po dlouhém stisku tlačítka Home

Jelikož Nový Transformer nemá hardwarová ovládací tlačítka, standardní trio se přemístilo do lišty vespod displeje. Tuto lištu lze zamknout nebo v nastavení navolit, aby při hrách a videu eliminovala náhodné doteky. Vlevo je šipka zpět, uprostřed tlačítko Domů a napravo tlačítko multitaskingu. Dlouhým podržením středového tlačítka a následným tažením na požadovanou akci můžete spustit hlasové vyhledávání, zamknout ovládací lištu, přejít do menu, spustit Google Now, či přejít do nastavení, ve kterém si nastavíte oněch osm zástupců zmíněných v předchozím odstavci. Ti se zobrazují jednak na zamykací obrazovce, druhak potom jako další polokružnice po dlouhém stisku tlačítka Home.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Domovské plochy z živou tapetou, která se mění dle denní doby

Na Novém Transformeru najdete od zapnutí pět ploch, které nemůžete odstraňovat ani přidávat (a pokud ano, rozhodně to není žádným obvyklým způsobem, jelikož se mi na to nepodařilo přijít). Je na nich použita matice 8 × 5 zástupců, plus spodní řada osmi zástupců se středovým vstupem do menu - ta je společná pro všechny plochy. Samozřejmě zde můžete vytvářet a pojmenovávat složky, umisťovat různé widgety (mimochodem, ty od Asusu nejsou zrovna pohledné a strašně plýtvají místem), zkratky či kontakty, měnit pozadí atd., vše, jak to umožňuje operační systém Android. Po vstupu do menu se zobrazí zcela stejná matice 8 × 5 ikon, avšak prostor nad a pod je určen pro třídění na aplikace a widgety, či na vše, stažené a nejčastější. Z menu můžete též rychle přejít do Google Play nebo některé aplikace zamknout na heslo či skrýt tak, aby se nezobrazovaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu lze řadit jenom abecedně, a to z obou konců

Samotný odstaveček si zaslouží notifikační roletka, tedy vlastně roletky dvě. Vysunují se standardním tažením shora dolů, na pravé, nebo levé straně. Na levé straně se nachází čistě notifikační roletka, kde se dozvíte o zmeškaných událostech, připojených periferiích, metodách zadávání textu atd. To pravá roletka je výcucem toho nejpodstatnějšího z nastavení. Je složena z devíti malých obdélníků, kdy v prvním je váš obrázek, kdy po tapnutí na něj dojde k odhlášení právě přihlášeného uživatele. Dále se ze nachází rychlý vstup do nastavení, regulace jasu, nastavení Wi-Fi a Bluetooth, ne/povolení automatické rotace displeje, režim letadlo, informace o zbývajících procentech baterie a nastavení bezdrátového displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První roletka shromažďuje zmeškané události, druhá sdružuje rychlé přepínače

Podoba multitaskingu na Novém Transformerovi je ryze spartánská. Po stisknutí tlačítka multitaskingu se dostanete do seznamu všech spuštěných aplikací a jediné, co můžete udělat, je tažením nahoru nebo dolů tyto ukončit. Žádné informace o momentálním využití RAM, žádné tlačítko ukončit vše. To o mnoho zajímavější je v levém spodním rohu ukryté čtvrté ovládací tlačítko. Po jeho stisknutí se zespoda displeje vysune pruh s miniaplikacemi. Ano, jedná se o klasické miniaplikace, jak je známe od ostatních výrobců. Proč ale měnit něco na konceptu, který velmi dobře funguje. Ve výchozím stavu zde najdeme kalkulačku, zvukový ekvalizér AudioWizard, slovník, přehrávač videa, převodník jednotek, odpočet, stopky a kompas. Aplikace můžete spustit třebas všechny na jednou, ale žádnou dvakrát. Ty, které to dovolují, mohou být velikostně libovolně měněny a po stisku tlačítka maximalizace se otevřou ve zobrazení přes celý displej tak, jako byste je spustili z menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nový Transformer podporuje miniaplikace, maximálně jich lze mít spuštěných šest

Témata článku: Asus, , , , Asus Transformer Pad (TF103C), Asus Transformer Pad (TF103CG), Asus Transformer Pad (TF303CL), Asus Transformer Pad 300, Asus Transformer Pad 300 16GB 3G, Asus Transformer Pad Infinity, Asus Transformer Pad Infinity, Asus Transformer Pad Infinity (2. generace), Asus Transformer Pad Infinity 32GB 3G, Asus Transformer Pad Infinity 64GB 3G, Pořízený snímek, Celý komplet, Telefonní modul, Uživatelský profil, Odhlášení, Plotnový disk, Šup, Následující recenze, Esca, Testovaný kousek, Surový výkon,