Asus Zenfone 3 Max: mobil a powerbanka v jednom [recenze]

  • Hlavní devízou je baterie s kapacitou 4100 mAh
  • Kovové zpracování a čtečka otisků prstů za tuto cenu potěší
  • Zenfone 3 Max je ale jinak (až na pár výjimek) nižší třída
Kapitoly článku

1. Design

Jak jsem zmínil už v první kapitole, Zenfone 3 Max je sice cenově řazen do kategorie lowendů, ale na pohled tak rozhodně nevypadá. Příkladné zpracování a drtivě zastoupené materiály jsou sklo a kov, což bývá devíza zařízení z vyšších cenových vrstev. Telefon je pevný v krutu a ani při snaze jej ohnout nevydává žádné zvuky, což rozhodně chválíme. Zenfone 3 Max je unibody smartphone s jedním šuplíčkem na dvě SIM, nebo na jednu SIM a jednu paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Zenfonu 3 Max jsou 150 × 74 × 8,55 mm a váha činí 160 gramů.

Na čelní straně kryté 2,5D zahnutým sklem najdeme kromě 5,2" zobrazovače pod displejem logo ASUS, nad displejem potom hovorový reproduktor, čelní kamerku a senzory přiblížení a okolního osvětlení. V pravém rohu je také vícebarevná notifikační dioda, kterou vždy u smartphonů rádi vidíme. Systémová tlačítka jsou součástí displeje a zbytečně tak zabírají prostor pro zobrazení jiných prvků. Mezi sklem a kovovou vaničkou je vložen ještě plastový pruh, který dokáže při nárazu utlumit tlak na krycí sklo displeje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Až na plastové brady nahoře i dole (s přesahem na boky) je zadní strana kovová.

Po obvodu najdeme na pravém boku tlačítko zámku přístroje a samozřejmě také dvojkolébku hlasitosti. Obě tlačítka jsou kovová a je na nich vidět pro Asus typické soustředné kruhové frézování. Horní hrana ukrývá sluchátkový konektor, hrana spodní potom hovorový mikrofon a microUSB konektor. Levý bok ukrývá pouze již zmíněný šuplíček, který je v plastovém provedení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
U čtečky otisků prstů mi vadí, že je stejně jako fotoaparát zapuštěná, nepoznáte tedy, jestli prst přikládáte na správné místo.

V plastovém provedení jsou také horní a spodní brada na zadní straně. Přesahují samozřejmě až na boky přístroje a zřejmě jsou pod nimi ukryty antény, ta horní má ještě otvor, pod nímž je sekundární odrušovací mikrofon. Zbytek zadní strany už je kovový, vespod s vyfrézovanými otvory pro hlasitý reproduktor, nad nimiž je druhé logo ASUS. V horní části potom najdeme čtečku otisků prstů, která funguje ze všech 360°, zanořený modul fotoaparátu a vedle něj LED blesk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do šuplíčku se vejde microSIM a microSD, nebo microSIM a nanoSIM.

2. Displej

Zenfone 3 Max dostal do vínku IPS zobrazovač o úhlopříčce 5,2", na kterém najdeme rozlišení 720 × 1280 obrazových bodů (282 PPI). Rozlišení to není nejjemnější a při pořádném pohledu bude možné jednotlivé pixely rozeznat i pouhým okem, ale u smartphonu s cenovkou lehce přes pět tisíc nelze za toto kárat. Spíš bych vyzdvihl nezkreslené podání barev i při pohledu z velkých úhlů a hodnotu maximálního jasu, která zaručí dobrou čitelnost i za jasného dne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Co je rozhodně potřeba pochválit, to jsou gesta ZenMotion. Napsáním písmena na vypnuté obrazovce spustíte předdefinovanou aplikaci.

Co se týče uživatelského nastavení zobrazení, jedinou možnou korekcí k provedení je potlačení modrého nádechu displeje, kdy se celé barevné spektrum posune směrem do žluté barvy. Dále ještě Zenfone 3 Max nabízí volbu tří různých fontů, ale také mnohem zajímavější gesta na displeji. Dvojité poklepání k odemknutí a uzamknutí displeje není nic nového, spíše potěší možnost napsáním písmen „w, s, e, c, z, v“ na vypnutém displeji spustit předdefinovanou aplikaci. Jedná se o sekci ZenMotion v nastavení a za ni rozhodně patří Asusu palec nahoru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asus nabízí desítky dalších schémat zdarma ke stažení.

Dále lze také nadefinovat podobu zamykací obrazovky, které aplikace z ní rychle spustit, zda zobrazit hodiny a počasí, či nikoliv. Asus nabízí také možnost stahovat další a další motivy, zapnout jednoduchý režim, který zobrazí větší prvky a nedůležité položky z menu schovává do pozadí a nechybí také režim pro děti, ve kterém lze určit přístup pouze do některých částí systému a k některým aplikacím. Gesta lze dokonce nastavit i na různé dotyky na čtečce otisků prstů.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,86
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Asus Zenfone 3 Max má v dané kategorii dobré podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 9,42
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Asus Zenfone 3 Max je to červená.)
  • gamma: 2,09
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. Asus Zenfone 3 Max má dostatečně přesné podání šedé barvy.)
  • maximální jas: 541 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Asus Zenfone 3 Max má dobré podsvícení.)
  • minimální jas: 14 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek  Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník nevykrývá a vybočuje z plochy normovaného spektra (černý trojúhelník). Znamená to, že Asus Zenfone 3 Max může podávat některé odstíny barev mírně zkresleně. Jde hlavně o odstíny červené a žluté barvy, takže barevné podání jde spíše do teplých barev.

3. Hardware

Použitým chipsetem u Zenfonu 3 Max je MediaTek 6737, tedy čtyřjádrový procesor s taktem 1,25 GB na každé jádro. Spolu s ním se o chod přístroje stará grafický akcelerátor Mali-T720 MP2 a 2 GB operační paměti, z nichž je obvykle 1,2 GB volného. I podle benchmarku AnTuTu níže se jedná o základní komponenty a výkon tak není nijak oslnivý, což se občas projeví i na zaškubnutí prostředí, pomalejším multitaskingu, pomalé čtečce otisků prstů nebo na možnosti otevírat a plynule hrát pouze nenáročné hry.

Výsledky benchmarku AnTuTu v6.2.6:

  • celkové skóre: 29 802
  • 3D: 2 361
  • UX: 13 430
  • CPU: 9 838
  • RAM: 4 172

Chválu je ale potřeba pět na osazený akumulátor, který nabídne kapacitu 4100 mAh. Nejen, že i při náročnějším používání udrží telefon při životě celé dva dny, ale lze jej také použít jako powerbanku pro nabíjení jiného zařízení. Ostatně, k tomu je v balení přiložen adaptér ze samce microUSB na samici USB 2.0. Po připojení adaptéru se Zenfone 3 Max zeptá, zda si přejete nabíjet pouze normálně a zároveň využít funkci USB OTG, nebo si přejete pouze nabíjet, zato mnohem rychleji. Co se týče vnitřního úložiště, nabízí Zenfone 3 Max 32 GB, z nichž necelých 8 GB je vyhrazeno systému, zbytek je dostupný pro aplikace a data uživatele.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Asus přibalil vlastního manažera výkonu a spotřeby. Nabízí rovněž několik režimů úspory baterie, které si můžete předem nadefinovat na různou denní dobu.

AnTuTu Battery Tester:

  • celkové skóre: 14 843 bodů

Podání zvuku není nijak oslnivé, i když se Asus na produktovém webu chlubí technologiemi pro zlepšení zvukového přednesu, a to ani do sluchátek (vlastních, v balení nejsou), ani z hlasitého reproduktoru. Zvuk je mdlý, bez detailů na hloubky nebo výšky, slévá se a ztrácí detaily. Ze senzorů jsou přítomny čtečka otisků prstů, senzor přiblížení, akcelerometr, senzor okolního osvětlení a elektronický kompas. Další konektivita zahrnuje Wi-Fi standardů b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS i A-GPS a nechybí podpora všech tuzemských frekvencí LTE včetně pásma 800 MHz. Co je ale příjemné, je fakt, že 4G umí u Zenfonu 3 Max oba SIM sloty, i když logicky ne zároveň.

4. Software

Zenfone 3 Max běží na operačním systému Android 6.0 Marshmallow s grafickou nadstavbou ZenUI 3.0. Čistý Android na telefonu nehledejte, snad vůbec tam není. Ani nastavení, ani trojice systémových tlačítek nevypadá tak, jak když Android 6.0 vyjede z továrny od Googlu. Jsou místa, kde je to ku potěše, například možnosti zamykací obrazovky, notifikační oblasti nebo nastavení, kdy zajímavé funkce jsou jako samostatná položka, a ne skryty někde v desátém submenu, kde je nikdo nenajde. Chválím již dříve popsaná gesta ZenMotion a další bonusové položky nastavení a funkce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více screenshotů z prostředí ZenUI 3.0 postaveném na Androidu 6.0 najdete v Galerii.

Kde ale rozhodně nebudu chválit, to je celková koncepce systému. I po více než třech týdnech používání na mě stále někde vyskakují nějaká okna, která mě učí, jak upravovat fotografie nebo stahovat notifikační lištu, i když už jsem je několikrát viděl a poctivě zaškrtl, že je znovu vidět nechci. Stejně tak se mi nelíbí, kolik bloatwaru Asus do svých přístrojů instaluje. Některé aplikace, jako je třeba Facebook nebo Messenger, nelze ani odinstalovat, pouze deaktivovat. Celkově navíc, především díky systémovým tlačítkům na displeji, plýtvá grafická nadstavba ZenUI neskutečně místem. V menu se ještě dá mřížka upravit, na domovské obrazovce už ale ne.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí ZenUI 3.0 dle mého zbytečně plýtvá místem a v každé části systému přidává desítky extra voleb, možností a tutoriálů na absolutně primitivní věci.

5. Fotoaparát

Do Zenfonu 3 Max osadil Asus papírově silný 13 Mpx snímač, který má na pomoc velkou LED diodu jako blesk, umí HDR, časosběr a spoustu dalších režimů. Nastavit můžete vyvážení bílé, ISO, kompenzaci expozice, ale také detekci obličeje nebo vložení časového razítka na každou fotografii. Čelní kamerka má rozlišení 5 Mpx a rovněž podporuje různé režimy včetně HDR a dále různé obličejové úpravy (zdůraznění očí, zeštíhlení tváří, změkčení pleti apod.).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace fotoaparátu s dostupnými režimy.

Škoda je, že limitace natáčení videa je pouze 720p při 30 fps, pravděpodobně je to ale dáno použitým chipsetem. Ještě před hodnocením fotografií a videa musím zkritizovat některé režimy fotoaparátu, které spíše škodí a překáží, než přináší kýžený výsledek. Například při zapnutí režimu panorama se autofokus zafixuje v pozici zaostřeno na blízko, přeostřit nejde ani manuálně a panorama se tak bohužel nekoná.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí čelní kamerky, která nabízí několik zkrášlovacích režimů.

Ukázkové fotografie v rozlišení 13 Mpx:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více snímků najdete v Galerii v následující kapitole.

Ukázkové video v rozlišení HD (720p, 30 fps):

Celkové hodnocení

Asus Zenfone 3 Max je dle mého soukromého názoru smartphone, který se snaží tak trochu svézt na vlně popularity Zenfonu 3, Zenfonu 3 Deluxe a jakýchkoliv dalších derivátů, které se objevily, či ještě objeví. Sám o sobě je to jistě povedený smartphone, vzhledem, konstrukcí a baterií. Zbytek výbavy ale nijak nevybočuje od jiných lowendů, které často nabízejí výkonnější chipset a více odladěné prostředí s menším množstvím bloatwaru.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V balení Zenfonu 3 Max překvapí adaptér podporující USB OTG nebo reverzní nabíjení.

Zenfone 3 Max tak bude nejspíše pro ty koncové uživatele, kteří hledají levný, pohledný a díky čtečce otisků prstů (i když pomalé) i zabezpečený smartphone, který nebudou muset nabíjet každý den, při střídmějším používaní dokonce ani každý druhý den. A takových zákazníků nemusí být vůbec málo, jelikož v kategorii levných smartphonů je z vlastní zkušenosti výdrž baterie nejčastějším dotazem. Pokud dokáže potenciální vlastník Zenfonu 3 Max pochopit, že za koncovou cenu 5 500 korun nelze očekávat výkon superphonu, dokáže ho tento telefon příjemně překvapit.

Celková známka Asus Zenfone 3 Max: 72 %

Verdikt: Obrovským kladem Asusu Zenfone 3 Max je kapacita baterie, která s rezervou vystačí na dva dny použití, nebo k nabití jiného zařízení. Také 32 GB vnitřní paměť se jen tak nevidí. Čtečka otisků prstů je pomalá, ale poměrně spolehlivá. Prostředí je pak neodladěné, výkon nízký, fotoaparát průměrný. Za svoji cenu ale má rozhodně co nabídnout.

Plusy:

  • kvalita zpracování a použití kovu
  • čtečka otisků prstů
  • vícebarevná notifikační dioda
  • hybridní slot SIM+SIM/SIM+microSD
  • gesta ZenMotion
  • podpora reverzního nabíjení
  • skvělá výdrž na baterii

Minusy:

  • nepřesvědčivý výkon
  • neodladěnost prostředí
  • v režimu panorama nelze ostřit, předostřeno je na krátko
  • množství bloatwaru, některé aplikace nelze odinstalovat
  • podpora pouze pro natáčení HD videa

Témata článku: Asus, , , , , , , , Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL), Asus Zenfone 3 Laser, Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL), Asus Zenfone 3 Ultra (ZU680KL), Nadprůměrná baterie, Asus ZenFone, Kovové zpracování, Reverzní nabíjení, Správné místo, Hovorový reproduktor, Použitý chipset, Otvor, Plastové provedení, Příkladné zpracování, Dvojité poklepání, Písnička, Uživatelské nastavení,