Asus Zenfone Zoom: přihláška mezi fotomobily [recenze]

Po velmi dlouhém čekání se na trh dostal Asus Zenfone Zoom. Jaké jsou výhody 3× optického zoomu a dokáží ospravedlnit vyšší cenovku?
Kapitoly článku

1. Design

Zenfone Zoom narozdíl od jiných starších modelů od Asusu využívá prémiových materiálů. Telefon obíhá kovový rámeček, díky kterému je přístroj pevný a nijak se neohýbá, ovšem kvalitě zpracování trochu ubírá odjímatelný zadní kryt, který při zmáčknutí občas zavrže.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon má opravdu velké okraje, zejména na spodní straně. Díky tomu se nepříliš pohodlně drží v ruce

Nejedná se však o žádný plast, ale záda nabídnou koženou vrstvu, která je příjemná na dotek a spolu s douhým výstupkem na zádech zabraňuje vyklouznutí telefonu z ruky. Na kůži však musíte dávat velký pozor, poněvadž ji není tak těžké ušpinit či nenávratně poškrábat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Po čichu i po hmatu poznáte, že záda pokrývá příjemená kožená vrstva.

Jednou z prvních věcí, kterou si uvědomíte, když Zenfone Zoom vezmete do ruky jsou jeho obří rozměry 158,9 × 78,84 × 5 - 11,95 mm, které pocítíte i ve velké dlani. Pokud máte navíc menší ruku stejně jako já, budete při používání neustále bojovat s tím, jak smartphone pohodlně uchopit do ruky. Tomu rozhodně nepřispěje ani větší hmotnost 185 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul fotoaparátu je opravdu obrovský a zabírá velkou část zad. Rovněž je hlavním poznávacím znakem přístroje, díky kterému si ho rozhodně nespletete.

Zadní straně dominuje obrovský, kruhový modul fotoaparátu, který kromě samotné čočky obsahuje i duální LED blesk a laserové ostření. Ve spodní části naleznete reproduktor. Přední strana obsahuje displej, přední kamerku, sluchátko, senzory, bohužel nepodsvícená senzorová tlačítka a výraznou bradičku, která na světle vytváří typické zen kruhy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přestože Asus do telefonu vpasoval modul fotoaparátu s optickým Zoomem, tloušťka zůstala na příjemných 12 mm. Potěší i mechanické spouště fotoaparátu a videokamery na boku.

Na pravém boku najdete nadstandardní sadu tlačítek. Kromě klasické regulace hlasitosti a vypínacího/zapínacího tlačítka se zde nachází dvoupolohová spoušť fotoaparátu a dokonce i spoušť videokamery. Na spodní straně najdete micro-USB konektor, mikrofon a uchycení pro přibalené kožené poutko. Vrchni strana nabídne 3,5mm jack a sekundární mikrofon. Pokud byste hledali slot pro microSIM či microSD kartu musíte zavítat pod odjímatelný zadní kryt.

2. Displej

Zenfone Zoom vsází na 5,5" IPS displej s Full HD rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Na dané úhlopříčce je tedy jemnost obrazu více než dostatečná. Potěší i přítomnost krycího sklíčka Gorilla Glass 4. Trochu mě zklamala věrnost barev, displej totiž sází spíše na teplejší odstíny anavíc je obraz při nižším jasu hodně mdlý..V nastavení je naštěstí možné teplotu i sytost barev upravit. Potěší i předpřipravený filtr modrého světla, který se hodí zejména v pozdních večerních hodinách.

Naměřené parametry displeje:

  • průměrná barevná odchylka: 5,88
    (Ideální hodnota je 0, údaj určuje odchylku od normy stanovené pro BluRay. Smartphony s odchylkou do hodnoty okolo 6 mají stále věrné displeje. Asus Zenfone Zoom má věrné podání barev.)
  • maximální barevná odchylka: 8,19
    (Hodnota u nejvíce odchýlené barvy. U Asus Zenfone Zoom je to červená.)
  • gamma: 2,45
    (Ideální hodnota je 2,20, údaj vypovídá o podání černé a odstínů šedé barvy. U Asus Zenfone Zoom se mohou mírně slévat některé světlejší odstíny šedé.)
  • maximální jas: 322 cd/m2
    (Čím vyšší hodnota, tím lepší jas; nejzářivější IPS displeje na mobilech mají maximální jas okolo 700 cd/m2. Asus Zenfone Zoom má průměrnou čitelnost na slunci.)
  • minimální jas: 56 cd/m2
    (Čím nižší hodnota bližší nule, tím méně může displej méně zářit.)
Klepněte pro větší obrázek Gamut barevného spektra – bílý trojúhelník až na výjimky kopíruje plochu normovaného spektra (černý trojúhelník). Asus Zenfone Zoom podává nezkreslené a také nepřikrášlené barvy. S menší intenzitou podsvícení může displej působit mdlým dojmem.

Stran pozorovacích úhlů nemám telefonu co vytknout. To už ovšem neplatí pro nižší maximální i poměrně vysoký minimální jas, což se projevilo na horší čitelnosti na slunci a naopak vyšší svítivosti za tmy. Zobrazovací vlastnosti však zřejmě vycházejí z toho, že jde o rok a půl starý model. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zenfone Zoom umí změnit teplotu barev displeje, či zmenšit obrazovou plochu pro snažší ovládání jednou rukou.

Protože je kvůli velkým rozměrům nemožné dosáhnout palcem až na vršek obrazovky, umí se Zoom přepnout na jednoruční režim, kdy zmenší obraz displeje na libovolnou velikost. Nechybí ani probuzení obrazovky dvojitým poklepáním.

3. Hardware

Vzhledem k tomu, že vývoj Zenfonu Zoom probíhal už před více než rokem a půl, nemůže se výkonem rovnat dnešním top modelům. Přesto nemohu říci, že by použitému procesoru Intel Atom Z3580 s taktem 2,3 GHz nějak chyběl výpočetní výkon, což potvrzuje i měření bencharkem Antutu. Horší je to ovšem s grafikou PowerVR G6430, která už dnes používaným GPU zkrátka nestačí. Přesto telefon bleskurychle reaguje a bez problému rozjede i náročnější 3D hry.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Telefon plynule rozjede náročné hry jako je Real Racing 3 nebo Modern Combat 5

Na celkové rychlosti smartphonu se pozitivně promítlo také použití 4 GB operační paměti z nichž i navzdory košaté softwarové nadstavbě zbývá přibližně 1 GB volný. Stran vnitřní paměti potěší přítomnost 64 GB úložiště (53 GB při prvním spuštění), které můžete rozšířit až o dalších 128 GB pomocí paměťové karty. K telefonu navíc jako bonus získáte doživotně zdarma 5 GB na cloudovém úložišti od Asusu a dalších 100 GB na Google Disku na dva roky.

Výsledky v benchmarku AnTuTu 6.1.4:

  • Celkové skóre: 65 479
  • 3D: 14 711
  • UX: 19 647
  • CPU: 24 951
  • RAM: 6 170

Po stránce konektivity nabídne Zenfone Zoom standardní výbavu. Samozřejmostí je podpora LTE Cat. 4 (až 150 Mbps download / 50 Mbps upload) ve všech důležitých pásmech 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz, Bluetooth 4.0, Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac, NFC či FM rádio. Co už tak běžné není je počet družicových polohových systémů, které podporuje. Kromě znamého GPS, Glonass či BeiDou komunikuje i skrze systémy QZSS a SBAS. Z praxe mohu jen potvrdit bleskovou fixaci polohy.

AnTuTu Battery Test:

  • 5 500

Co mě osobně trochu překvapilo je slabší výdrž přístroje. Vestavěný akumulátor s kapacitou 3 000 mAh v kombinaci s 5,5" Full HD rozlišením sicebývají často známkou dvoudenní výdrže, ovšem Zenfone Zoom není tento případ. Ten na svůj strop naráží už v polovině druhého dne při běžném používání.

Tím myslím neustále zapnutou Wi-Fi/mobilní data, polohové služby a Bluetooth. Z telefonem vyřídím několik hovorů a SMS, mám zapnuté vyzvedávání e-mailů a nějaký čas strávím surfováním na webu či komunikací skrze sociální sítě. Denně strávím také zhruba dvě hodiny poslechem streamované hudby z Apple Music a ve volném čase si zahraji nějakou jednoduchou hříčku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
K baterii se sice dostanete, ale nelze ji uživatelsky vyměnit. Dále pod zadním krytem najdete jeden slot na micro SIM a microSD kartu

Neříkám, že Zoom na dva dny nedosáhne, ale to už vyžaduje opravdu velké ústupky, či využití některého z úsporných režimů. Naopak při náročnějším dni se mi několikrát stalo, že telefon odešel do věčných lovišť už večer prvního dne. Na druhou stranu nabití telefonu je otázkou chvíle a z praxe mohu potvrdit, že za necelou třičtvrtě hodinku jste schopni nabít dokonce až 70% kapacity. Na 100% se dostanete přibližně o hodinu později.

Asus ovšem musím pochválit za dobře zmáknuté úsporné režimy, které dovolí optimalizovat výkon procesoru, jas displeje, blokovat konektivitu či omezit synchronizaci aplikací a zobrazení jejich notifikací.

O zvukový výstup se stará repráček na zádech, který přístroji sice ostudu neudělá, ale na dlouhý poslech rozhodně určený není. Ať jsem poslouchal hudbu přímo uloženou v zařízení či streamovanou z Apple Music, nemohl jsem se zbavit pocitu, že je zvuk zastřený a nevýrazný a při vyšší hlasitosti mírně šumí. Navíc je maximální hlasitost repráčku poměrně nízká. Naopak přibalená špuntová sluchátka hrají čistě, mají vyrovnané basy i výšky a pokud nepatříte mezi naprosté audiofily, rozhodně vám postačí pro stálé používání.

4. Software

Přestože Asus již několik měsíců slibuje update Zenfonu Zoom na Android 6.0 Marshmallow, aktuálně telefon stále spoléhá na několik let starou verzi 5.0 Lollipop. Tu navíc zakrývá rozsáhlá nadstavba ZenUI, která je po grafické stránce sice velmi povedená, ale tím její pozitiva zhruba končí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekUkázka prostředí, nabídka aplikací, notifikační lišta a správce spuštěných aplikací
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabídka nastavení má stejný layout jako ta z čistého Androidu, Asus si jí však převlékl do vlastního kabátu.

Asus si totiž nedělal hlavu s dodávaným softwarem a k telefonu vám přibalí obrovskou kupu předinstalovaných aplikací. Některé se sice dají použít, ale většina vám jen zbytečně zabírá místo. Najdou se dokonce případy, kdy tři aplikace dělají takřka to samé. Mezi dodávaným softwarem najdete čističe paměti, zrychlovače systému, programy na editaci fotek a videí a podobně. Naštěstí jde většinu odinstalovat či alespoň deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekUkázka několika předinstalovaných aplikací, všechny najdete v kapitole Fotogalerie.

Pochválit však musím například stahovací horní lištu s přepínači, kde uživatel získá rychlý přístup k nejpoužívanějším funkcím telefonu. Neurazí ani různé zkratky jako pořízení screenshotu dlouhým podržením tlačítka multitaskingu. Přehledně rozdělená je i správa plochy, tapet a aplikací, kterou jednoduše vyvoláte swajpem ze spodu obrazovky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Využít můžete dětský režim, kde dítě uvidí jen ty aplikace, které mu povolíte. Zejména starší osoby naopak ocení jednoduchý režim se zvětšenou grafikou.

Hodnocení systému srazila zejména spousta bloatwaru. Systém je ale jinak pěkně graficky zpracovaný, jednoduchý a uživatelsky přívětivý. Po odinstalování přebytečného balastu i poměrně rychlý. Pokud tedy Asus splní slib a aktualizace na Marshmallow opravdu zredukuje množství předinstalovaného softwaru, vyslouží si u nás skóre o něco vyšší.

Aktualizováno: Asus doopravdy dodržel své slovo a postupně začal vypouštět OTA aktualizaci Android 6.0 Marshmallow. Pokud se vám zatím neobjevila lze ji nainstalovat i ručně (návod zde). Nová verze systému odstraňuje spoustu bloatwaru a díky ní si telefon vysloužil jednu hvězdu v hodnocení navíc.

5. Fotoaparát

Tím nejdůležitějším na celém telefonu je fotoaparát. Musím samozřejmě zmínit, že hlavní snímač má rozlišení 13 MPx, nabízí laserové ostření a optickou stabilizaci. To, co však dělá Zenfone Zoom výjimečným je 3× optický zoom. Optiku, která se skládá z deseti optických členů pro telefon dodala japonská společnost Hoya.

Klepněte pro větší obrázek
Periskopické řešení objektivu s 10 optickými členy od společnosti Hoya.

Protože Asus zvolil tzv. periskopické řešení objektivu, kdy se z telefonu nic nevysouvá, ale veškerý pohyb optické soustavy probíhá uvnitř za pomoci dvou krokových motorků. Světlo se pak na optiku dostává díky dvojitému odrazu světla. Díky tomuto nekonvečnímu řešení se Zenfonu podařilo ponechat rozumnou tloušťku necelých 12 mm. Přepočtená ohnisková vzdálenost objektivu je pak 24 - 84 mm, trochu ovšem zklame jeho horší světelnost pohybující se od f/2.7 až po f/4.8 při maximálním přiblížení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie. Všechny fotky najdete v poslední kapitole - Fotogalerie

Během focení jsem si možnost trojnásobného zoomu velmi oblíbil a budu ji u svého vlastního telefonu rozhodně postrádat. Často se zkrátka hodí, když si můžete zvěčnit i vzdálené objekty. Přiblížování a oddalování přitom probíhá jednoduše pomocí tlačítek pro regulaci hlasitosti, označenými písmenky T a W jako u běžných fotoaparátů. Oceňuji i přítomnost fyzické dvoupolohové spouště.

Zajímavé papírové parametry tak úplně lákají k vyzkoušení v praxi, ale jak Zenfone Zoom doopravdy fotí? Telefon sice velmi rychle ostří, fotky jsou živé a většinou pěkně ostré s prokreslenými detaily, nicméně foťáku hodně vadí scény s vysokým dynamickým rozsahem, kdy scénu buď úplně zatemní nebo světlé objekty hodně přepálí. Rozhodně se nekamarádí ani s protisvělem, které mu občas dělá velké problémy a obraz v osvětlených místech vypadá zamlžený.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Originální snímek vs. 3× přiblížený

Nijak neuchvátí ani snímky za tmy, které trpí právě kvůli nižší světelnosti objektivu a jsou tak plné šumu. Rozhodně nemohu říci, že by Zenfone Zoom fotil špatně, spíš jsem kvůli jeho úzkému zaměření právě pro fotografování očekával více. Na druhou stranu většina fotek byla pořízena v automatickém režimu, profíci, kteří sáhnou po tom manuálním, mohou spoustu zmíněných nedostatků eliminovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V aplikaci fotoaparátu si můžete vybrat mezi dvaceti přednastavenými režimy

Zmíněný manuální režim je přitom velmi rozsáhlý. Můžete si libovolně nastavit teplotu barev (2300K - 7500K), expoziční hodnotu (-2 až +2), ISO (50 - 3 200), dobu expozice (1/16000 - 32s) nebo i hloubku ostrosti. Během focení oceníte okénko histogramu nebo vodováhu, která vám ukazuje, jak jste odkloněni od roviny. Fotografy může jen zamrzet, že telefon neumí pořizovat snímky v RAW formátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Manuální režim nabízí široké možnosti úprav

Manuální režim ovšem není jediný, celkem jich aplikace fotoaparátu nabízí dvacet. Ať už jde o panorma, časosběr, GIF animace, time travel, zpomalené video, HDR, či čtečku QR kódů. Zajímavé jsou i režimy Super rozlišení, kdy pořízená fotka vznikne spojením čtyř snímků, celkové rozlišení snímku je pak 52 MPx, nebo režim nízké osvětlení, který při dlouhé expozici a snížení rozlišení na 3 MPx dokáže zachytit obraz i v téměř naprosté tmě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka režimu Nízké osvětlení. První fotka - normální bez blesku, druhá - režim Nízké osvětlení (bez blesku), třetí - normální s bleskem.

Zapomenout nesmím ani na přídavný xenonový blesk, který najdete uvnitř balení. Modul se magneticky přichytí k zádům telefonu a po připojení se vám rovnou spustí předinstalovaná aplikace, kde můžete regulovat jeho intenzitu. Pokud je na scéně dostatek světla, Zenfone primárně používá pouze vestavěný duální LED blesk.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Xenonový blesk se magneticky připne na záda telefonu. Díky šikovnému modrému obalu si ho můžete připnout ke klíčům a mít ho vždy při sobě.

Zenfone Zoom samozřejmě nabízí i přední kamerku s rozlišením 5 MPx. I ta přináší několik přednastavených režimů. Nejčastěji použijete asi panoramatický režim, který selfie kamerkou umožní pořídit snímek se zorným úhlem až 140°

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázkové selfie fotografie

Na závěr jsem si ponechal natáčení videa pro které telefon rovněž nabízí samostatnou fyzickou spoušť na boku. Co se týče rozlišení videa, zvládá kamerka maximálně Full HD, a to pouze při 30 fps. Kvalitou mě ovšem moc nepřesvědčila, video je sice plynulé, ovšem ostrosti moc nepobralo a lze spatřit slévání hran objektů. Optika má problémy i při přechodu ze světla do tmy, kde telefonu trvá i pár vteřin než se obraz vyrovná. Pozitivem však je možnost scénu vzdalovat a přibližovat i během natáčení, a to až do maximální hodnoty optického zoomu.

Ukázkové video (1080p, 30 fps):

Redakční hodnocení

Zenfone Zoom je úzce směřované zařízení, které zaujme především zkušené mobilní fotografy. Trojnásobný optický zoom je velmi návyková funkce, kterou budu u svého dlouho telefonu postrádat, nicméně ne každý ji využije. Navíc si úplně nemyslím, že by plně vyvažovala ostatní nevýhody telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Po stránce výkonu vás však telefon rozhodně nezklame a jistě oceníte i 4 GB RAM, které jsou i po více než roce od uvedení stále nadstandard. S přihlédnutím k cenovce 15 000 Kč, za kterou se Zenfone Zoom prodává si ale troufnu říci, že si ho běžný uživatel pravděpodobně nekoupí a raději sáhne po novějším zařízení s modernější výbavou a dost možná i s kompaktnějšími rozměry.

Ostatně za stejnou cenovku se po chvíli hledání dá na některých e-shopech zakoupit i Samsung Galaxy S7, či Huawei P9, kteří sice nenabízí optický zoom, ale díky nižší světelnosti dokáží zejména za tmy vykouzlit výrazně hezčí fotografie, navíc mají lepší zbylou výbavu. Pokud vás telefon přeci jen něčím zaujmul, ale nevyžadujete optický zoom, stále můžete sáhnout po jeho sourozenci - Asusu Zenfone 2, který se stejným systémem, čipsetem a paměťovou výbavou stojí pouhých 8 000 Kč.

Celkové hodnocení Asus Zenfone Zoom: 72%

(Celkové hodnocení vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: Opožděné uvedení na trh sice telefonu ubralo na atraktivitě a za stejné peníze už dnes seženete vybavenější kousky, ovšem vzhledem k jeho fotografickému zaměření a trojnásobnému optickému zoomu si svou cílovku určitě najde.

Plusy:

  • Trojnásobný optický zoom
  • Dvoupolohová spoušť fotoaparátu
  • Samostatná spoušť pro videokameru
  • Přídavný xenonový blesk v balení
  • Plně manuální režim fotoaparátu
  • Kožená záda

Minusy:

  • Hodně široké okraje
  • Starší verze Androidu
  • Zbytečné množství předinstalovaných aplikací
  • Nepodsvícená senzorová tlačítka
  • Slabší kvalita videa

Témata článku: Asus, , , , , , , , Asus Zenfone 2, Asus Zenfone 2 (ZE500CL), Asus Zenfone 2 64GB, Asus Zenfone 2 Deluxe Special Edition, Asus Zenfone 2 Laser (5.0), Asus Zenfone 2 Laser (5.5), Asus Zenfone Zoom, Huawei P9, Huawei P9 Lite, Huawei P9 Plus, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Sourozenci,