Bada 2.0 oficiálně: multitasking, NFC a Wi-Fi Direct

Samsung vypustil do světa novou verzi svého systému Bada 2.0. Dostane plný multitasking, NFC, Wi-Fi Direct a další vymoženosti moderních platforem.

Samsung společně s trojicí nových smartphonů řady Wave oficiálně uvedl poslední verzi svého operačního systému Bada 2.0. Nová verze má ještě více podpořit distribuci chytrých telefonů Wave, kterých má nyní v portfoliu Samsung už celou desítku. Nová Bada bude lépe hospodařit s prostorem na displeji, lepší vlastnosti systému oceníte i při práci s několika aplikacemi současně. Multitasking bude konečně přístupný i pro aplikace třetích stran. Bada 2.0 bude také zázemím pro technologii NFC.

Klepněte pro větší obrázek
Všechny funkce nové verze Bada 2.0 na přehledném diagramu

Už ve starší verzi Bada OS byl dostupný částečný multitasking, kdy záviselo na tom, zda spuštěné aplikace jsou nativní nebo doinstalované. Nová verze operačního systému by měla přinést plnohodnotný multitasking uzpůsobený tak, aby větší množství spuštěných aplikací mělo co nejnižší vliv na výdrž baterie. Další novinkou je "rozšířené ovládání aplikací", které umoňuje jednotlivým typům souborů (např. obrázky, video, dokumenty) přiřadit aplikaci, pomocí které se mají spouštět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nová verze systému nabízí rychlý panel, ve kterém se zobrazují push notifikace. Na ikonách aplikací se dále zobrazuje číslo představující počet zpráv push, které k vám příslušná aplikace "protlačila". Bada OS 2.0 nově podporuje službu NFC pro bezkontaktní platby. Novnkou je dále funkce Wi-Fi Direct sloužící k propojení telefonu přes Wi-Fi s dalšími mobily, které tuto funkci také podporují, bez nutnosti prostředníka v podobě hotspotu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V nové verzi je vylepšená správa rozvržení, pod kterou se rozumí optimalizované poskládání prvků na obrazovce v závislosti na tom, zda je telefon zrovna položený na šířku, nebo na výšku. Telefon s Badou 2.0 bude dále podporovat Flash Lite 4, prostorový zvuk a dovede rozpoznat hlasové příkazy, které mu dáte. Poslední novou funkcí je podpora webových aplikací včetně těch vytvořených pomocí struktury JS Framework a založených na HTML5.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Za povšimnutí stojí celkové přepracování grafického rozhraní. Mimo nové odemykací obrazovky se do spodní řady ikon přidala ještě jedna položka. Když si screenshot umístíte do telefonu Wave nebo Wave II, zjistíte, že se čtyři ikony bez problému vejdou na šířku displeje. Celkově se nový systém více podobá Androidu, může za to grafická nadstavba TouchWiz a podobnost ikon s těmi z Galaxy S II.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka a plocha s graficky přepracovanými widgety. Poznali byste, zda jde o Android nebo Badu?

Bada 2.0 přináší velké změny i pro komunitu vývojářů, kteří mohou nově využivat několik API (Application Programming Interface) ze standardu WAC 2.0 (Wholesale Applications Community). Zásadním benefitem pak bude možnost vkládání reklamy do aplikací. Možnost jednoduše vkládat do Bada 2.0 reklamy pomocí rozhraní API vytváří novou příležitost k dalším příjmům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní plocha je nově o ikonu bohatší, čtvrtá je zde napevno umístěna hlavní nabídka. Tím dostane středové tlačítko jednotnou funkci návratu na pohotovostní plochu, o návrat na předchozí úroveň se postará grafická šipka zpět.

Samsung také rozšířil podporu práce vývojářů a posílil své vývojové prostředí pro aplikace. K podpoře vývojových procesů, které budou nejlépe odpovídat cílovému prostředí, byl nově použit emulátor. Další nástroje, jako je například Profiler, optimalizují výkon přístroje a aplikace tím, že zajišťují maximální využití paměti, procesního výkonu a dalších zdrojů.

Kompletní přehled novinek v Bada OS 2.0

  • Multitasking - souběžný běh aplikací
  • Aplikace - přiřazení aplikací k různým typům souborů
  • Push notifikace - rychlý panel, čísla na ikonách
  • NFC - bezkontaktní platby pomocí mobilu
  • Wi-Fi Direct - propojení s jinými telefony přes Wi-Fi
  • Layout - vylepšené přizpůsobení zobrazení na šířku
  • FlashLite 4 - vyšší kompatibilita s Flash 10
  • Prostorový zvuk
  • Rozpoznání zvuku - hlasové ovládání
  • HTML 5, JS Framework - podpora webových aplikací
  • SDK - vylepšené prostředí pro vývoj aplikací
  • ChatOn - nová chatovací služba
  • Find My Mobile - služba lokalizace a vzdálené bezpečnostní správy
Diskuze (70) Další článek: Vodafone nabídne BIS: BlackBerry pro všechny

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Příslušná aplikace, Maximální využití, Multi, Direct, F +, Wi-fi direct, Vylepšené prostředí, Rychlý panel, Bada, Multitasking