Basis Peak: chytré měřící hodinky s výdrží 4 dny

Další chytré hodinky žádají o vaši ruku. Tentokrát s podporou Intelu. Jmenují se Basis Peak a i přes neustálé měření tepu mají slušnou výdrž přes čtyři dny.

V oblasti chytrých hodinek a fitness náramků je „dusno“ a začíná velký konkurenční boj. Vlastní měřící náramek už má i Microsoft (Band) a do vývoje se pouští nejen mladé startupy, ale i velké hardwarové společnosti. Společnost Basis, kterou nedávnou koupil Intel, již v minulosti představila několik měřících hodinek a nyní uvádí nový produkt – Peak.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Basis Peak: úsporné fitness hodinky

Základní odlišností Basis Peak od většiny současné konkurence je displej. Je to černobílé dotykové LCD s dobrou viditelností na přímém slunci a pokud potřebujete vidět obraz v noci, má i základní podsvícení. Jeho spuštění je řešeno elegantně – tahem prstu ze spodní strany. Hardwarová tlačítka byste hledali těžko. Displej má ochranné sklo Gorilla Glass 3 a prostředí se ovládá pouze tahem prstu po displeji. V základu je ukazován čas, další obrazovky jsou „schované“ po stranách.

Informace vychází z dostupných senzorů, které hodinky mají. Kromě optického senzoru tepu, který měří 24 hodin denně, je k dispozici galvanický kožní senzor, což není nic jiného než snímač vodivosti kůže. Pokud se zapotíte, bude to vyhodnoceno. Dále se měří teplota kůže a uvnitř hodinek nechybí akcelerometr.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Basis Peak poslouží při sportu i při spánku.

V rámci aplikace s podrobnými statistikami se vyhodnocuje „Body IQ“, které vychází z dat ze všech senzorů. Spojení s mobilním zařízením na bázi iOS nebo Androidu je řešeno pomocí Bluetooth 4.0. Nechybí vibrační motorek pro tiché upozoňování.

Šasi je z hliníku a v prodeji budou dvě barevné verze – černá a bílá. Pásky jsou vyměnitelné (šířka 23 mm). Tvůrci se také chlubí voděodolností až do hloubky 50 metrů (5 ATM).

Poznají, co děláte

Na hodinkách není nutné cokoli zapínat, vše se automaticky vyhodnocuje na pozadí. Hodinky Peak tak poznají, jestli chodíte, běháte, jedete na kole nebo spíte. Ve všech případech zachytává neustále data a ty si pak můžete prohlížet a nechat vyhodnocovat v mobilní aplikaci.

Klepněte pro větší obrázek 
Stejné informace na hodinkách i smartphonu. Jen v jiné podobě a pochopitelně i množství.

V rámci displej přímo na hodinkách ale můžete vidět například aktuální tep, počet kroků nebo spálené kalorie. I v tomto režimu vydrží hodinky dle výrobce přibližně čtyři dny na jedno nabití a podle prvních testů není problém se dostat až na pět dní, takže je to poměrně realistický údaj.

Cena kolem pěti tisíc korun

Hodinky Basis Peak už dostali k otestování někteří zahraniční redaktoři, ale v současné verzi bohužel ještě není plně podporována komunikace s mobilním zařízením.

V budoucí aktualizaci by měla přijít podpora notifikací v podobě sms, emailu, telefonních hovorů, aplikací nebo třeba událostí v kalendáři. Koncová cena je stejná, jako třeba u Microsoft Band – 200 dolarů, což je v přepočtu na naše podmínky kolem pěti tisíc korun s daní.

Podle prvních recenzí mají hodinky občas trochu nepřesné měření a hodnoty neodpovídají, což ale nejspíše otázka softwaru, který není zcela odladěný.

Při srovnání s konkurencí se tak Basis Peak sice pyšní dlouhou výdrží, ale zatím má velmi omezené možnosti. Uvidíme, jak si povede do budoucna, protože konkurence bude v tomto segmentu postupovat velmi rychle a hardware je dnes stejně důležitý jako software. Basis Peak v současné verzi softwaru neumí synchronizovat data s dalšími aplikacemi, což může být pro někoho velkým omezením.

Videa ze zahraničních recenzí

Diskuze (18) Další článek: Stahujte Klávesnici Google v Material Designu

Témata článku: , , , , Hod, Bas, Chytré, Dostupný senzor