Benq-Siemens S88: první na asijský způsob (velký test)

Nový Benq-Siemens S88 je telefon v asijském stylu, všechno je úplně jiné než u dosavadních Siemensů. Na co se můžete těšit? Na nové, barevnější prostředí, nové ovládání a velmi zajímavou výbavu, která tento mobil staví přímo proti Sony Ericssonu K750i. Video!

Vítejte v novém světě

Benq-Siemens přináší úplně nové uživatelské prostředí, srovnání se staršími Siemensy ani nemá smysl, nezůstal kámen na kameni. Změny si všimnete hned na hlavním displeji. Už tu v horním řádku nejsou dva typické válečky ukazatelů stavů signálu a akumulátoru. V horním řádku jsou sice stavové ikony i nadále (dokonce hned ve dvou řádcích), ale grafika je nová. Spodní řádek je vyhrazen popiskům kontextových kláves, nad nimi jsou nalevo zarovnané informace o čase a operátorovi. Font je vyhlazený a díky tenkému tmavému ohraničení čitelný jak tmavém, tak na světlém pozadí.

 
Hlavní displej při různém nastavení

Změny softwaru si všimnete vlastně už při startu telefonu. Když nemáte SIM kartu chráněnou PINem, telefonu už se neptá, zda jej opravdu chcete zapnout.

Zobrazení na pohotovostním displeji není možné nijak uspořádat a také barva písma zůstane vždy bílá. Jediným nastavitelným oživením je krátký titulek, který si můžete nechat zobrazit uprostřed displeje. Může to být jakékoli slovo o maximální délce deseti znaků (budoucím majitelům doporučujeme slovo MobilMania).

Hlavní nabídka je složena z devíti ikon, které doplňuje popisek zobrazený ve spodní části displeje. Daleko zajímavější a praktičtější je druhý nabízený styl nabídky, kdy jsou ikony zobrazeny v pruhu nahoře a pohybuje se mezi nimi horizontálními směry joyticku. Ve spodní části displeje se pak rovnou zobrazují čtyři položky dílčí nabídky.Vnořené nabídky jsou textové a na začátku řádku označené zřetelnou číslicí označující rychlou volbu.

 
Hlavní nabídka ve formě matice • hlavní nabídka ve formě pruhu a náhledu dílčích nabídek

Základní barevné schéma je červené. Jasně červená barva v kombinaci s velmi tmavým odstínem a žlutým písmem působí velmi živě, ale očekávám, že se brzy okouká. Pak si můžete červenou vyměnit za modrou nebo zelenou. Do telefonu bohužel nelze nahrát jiné barevné schéma, natož nějaké jiné grafické téma. Vystačit si musíte se základem. Škoda, že není k dispozici nějaké téma postavené na světlých barvách – TFT displej Sony Ericssonu K750i se světlým grafickým tématem je daleko lépe čitelný na slunci než OLED displej s tmavou grafikou. Domnívám se, že důvodem jsou již zmiňované stíny na displeji, které jsou daleko znatelnější na světlých plochách.

 
K výběru jsou čtyři barvy nabídky

Jednou ze slabin telefonu je jeho rychlost, tedy spíše pomalost. Vzpomenu-li na některé starší telefony značky Philips, je to sprinter, ale oproti dnešním telefonům jsou občasná drobná prodlení znát. Zvyknout se ale dá. Neomluvitelné je ovšem zpomalení telefonu při psaní delších zpráv. I průměrný psavec telefonu „uteče“ a ten pak náskok dohání postupným dopisováním písmen na displej.

Poznámka: nejen rychlost telefonu, ale i dále zmiňované nedostatky by mohl napravit nový firmware. Bohužel se mi ale nepodařilo zjistit, jaký firmware je použitý v testovaném telefonu, protože klasické kódy pro zjištění firmwaru nefungují a v nabídce jsem tuto informaci nenašel. Další otázkou je, zda vůbec bude možné provádět aktualizaci firmwaru stejně jako u softwaru Siemensů. Obávám se, že to nebude možné. Zapomenout také můžete na patchování.

Ovládání

Po chvíli nečinnosti displej mírně pohasne a zmizí z něj veškeré textové informace. Takto si můžete tapetu odkrýt i sami, krátkým stiskem červeného tlačítka. Jakmile displej po cca 15 sekundách zhasne úplně, už nezobrazí žádnou informaci. Snadno tak přehlédnete zmeškaný hovor nebo zprávu, nebudete vědět, kolik je hodin.

Uspořádání hlavní nabídky je až na výjimky přehledné. Za ony výjimky považuji například umístění nastavení Bluetooth nebo režimu USB kabelu do nabídky Nástroje, tedy mezi kalendář, budík, kalkulačku apod. Hodily by se spíše do nabídky Nastavení, stejně jako nastavení rychlé volby, které najdeme v Nástrojích pod názvem Zástupci. Dlouhému stisku numerických kláves lze přiřadit buď číslo nebo i funkci.

Chybí mi uživatelská nejpoužívanějších funkcí a možnost nastavení funkcí kontextovým klávesám. Levá je pevně přiřazena přímému vstupu do telefonního seznamu, pravá fotoaparátu. Funkce jednotlivých směrů joysticku lze naštěstí nastavit dle libosti.

Ještě zmínka o zámku klávesnice. Ten se aktivuje podržením tlačítka s mřížkou nebo automaticky.

Telefonování: jen první písmeno

Že máte v ruce asijský telefon poznáte hned při volbě čísla. Zobrazí se typické obrovské číslice, kterých se na řádek vejde jenom šest. Podivná mi přijde funkce joysticku. Navolené číslo se po jeho stisku vloží jako odkaz do wapového prohlížeče (přidá se před něj http:// a za něj koncovka .com) – kdyby bylo možné zadat nějakým způsobem jiné znaky než čísla nedivil bych se, ale takto marně hledám smysl.


Samsung, LG a nyní už také Benq-Siemens s obrovskými čísly • připojování hovoru

Volat můžete v sítích GSM třech pásem 900, 1800 a 1900 MHz. Kvalita a hlasitost zvuku patří mezi přednosti telefonu a to jak při telefonování, tak při vyzvánění. To může tvořit 64hlasá polyfonie nebo jakýkoli zvuk ve formátu MP3. Nechybí vyzváněcí profily, ve kterých se nastavuje styl zvonění (vyzvánění, jen vibrace, obojí zároveň nebo nejprve vibrace a pak zvonění), obecná vyzváněcí melodie, tón ohlášení zprávy (nelze použít vlastní, vybrat si musíte z dvanácti připravených), tón kalendáře (výběr ze stejného seznamu jako u zpráv), zvuk klávesnice a hlasitost. K dispozici je šest profilů, jedním z nich je Letadlo, jak ho známe ze starších Siemensů – vypnutý telefon včetně upozornění kalendáře nebo budíku.

  
Vyzváněcí profily • seznam hovorů • proč v prázdném prostrou není rovnou uvedeno, kdo mi volal? • musím se podívat do složky

Telefonní seznam nabízí kapacitu pro tisíc kontaktů. Ke každému z nich lze přiřadit jméno (jméno a příjmení zároveň), čtyři telefonní čísla, e-mail, adresu domů, adresu firemní, název společnosti, oddělení, pracovní pozici, krátkou textovou poznámku, datum narozenin (telefon se při uložení zeptá, zda chcete vložit poznámku do kalendáře), specifickou vyzváněcí melodii a obrázek.

Pokud vklouznete do telefonního seznamu přímo, stisknutím levé kontextové klávesy, můžete v něm vyhledávat pouze podle prvního znaku. Při jeho stisku se navíc na vteřinu zobrazí displej „zpracování“. Pokud máte seznam zaplněný, budete se hodně trápit. V nabídce telefonního seznamu dostupné z hlavní nabídky je funkce Hledat, která umožní zadat třeba celé hledané jméno nebo několik jeho prvních znaků. Píšete ovšem do zvláštního pole a nevidíte na seznam jmen.


Pole pro zadání hledaného jména • v samotném seznamu už si musíte vystačit pouze s prvním písmenem.. • ..po jehož stisku si chvíli počkáte • ale pak si můžete třeba prohlédnou záznam vybraného kontaktu

Už dlouho jsem neviděl v nabídce telefonního seznamu položku Upravit. Ze seznamu následně vyberete jméno určené k editaci. Funkce je naštěstí kdykoli dostupná z kontextového menu při běžném prohlížení seznamu, ale tímto způsobem se u některých telefonů editace záznamů kdysi prováděla a tato funkce je zřejmě pozůstatkem starých časů.

 
Přidání nového kontaktu • nechybí skupiny volajících

Kontakty lze třídit do uživatelských skupin. Roztřídění je rychlé – procházíte seznam a zaškrtáváte kontakty, které chcete do skupiny zařadit. Také skupinám lze přiřadit specifický obrázek nebo melodii. Pokud nemá kontakt svoji speciální, bude použita skupinová identifikace.

V telefonním seznamu se zobrazují zároveň záznamy z telefonu a na SIM kartě.


Příští kapitolu věnujeme zprávám, přehrávači hudby a doplňkovým funkcím

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens S88, Samsung E700, Sony Ericsson K750i, Papírová specifikace, Boční klávesa, Starý čas, Způsob, Světlé pozadí, Bluetooth modem, Vypnutý telefon, Pestrá nabídka, Tmavý odstín, Obslužná aplikace, Velký, Textový popisek, Velký test, Silná inspirace, První písmeno, Test