Benq-Siemens SL91: černý klenot s třímegapixelem (test)

Benq-Siemens SL91 je stylový mobilní telefon s vysouvací konstrukcí, který se kromě neotřelého designu může pochlubit i velmi bohatou výbavou. V jejím čele stojí špičkový QVGA displej s 16 miliony barev a 3,2megapixelový fotoaparát s automatickým zaostřováním.

Organizace času: doplněno Javou

Organizační funkce jsou plně převzaty z modelu EF81. Telefon sice nabízí mnoho užitečných Java aplikací, na druhou ale zase chybí klasické textové poznámky a úkolovník. Základem samozřejmě zůstává povedený kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem, jehož týden může začínat libovolným dnem. Díky velkému displeji je pod měsíčním i týdenním náhledem vidět událost, která se k vybranému dni váže. Vkládané události jsou jen jednoho typu a lze jim nastavit upozornění s předstihem i denní, týdenní, měsíční a roční opakování.

 
Nabídka Organizér • měsíční a denní pohled na kalendář • vkládání události

Budík je v telefonu poměrně netradiční. Najdete zde totiž výpis dnů v týdnu a ke každému dni můžete nastavit libovolnou dobu buzení. Nezvyklé, ale hodně praktické. Dále jsou v telefonu stopky s měřičem času na kolo, jednoduchá kalkulačka s pomalým startem (zřejmě v Javě), aplikace pro světový čas a diktafon s maximální délkou záznamu 150 minut. Tyto funkce jsou ale podle mě zcela zbytečně rozděleny do dvou položek hlavní nabídky: Organizér a Extra.

   
Nabídka Extra • propracovaný budík • vestavěný diktafon • aplikace pro světový čas

I v modelu SL91 najdete některé z užitečných Java aplikací, které známe již z véčka EF81. Za nejužitečnější považuji prohlížeč dokumentů Word a Excel, který umožňuje zmenšovat nebo zvětšovat písmo a prohlížet dokumenty na celém displeji. Velmi podobně je na tom prohlížeč dokumentů PDF. Ve chvílích nudy přijde vhod čtečka elektronických knih. Nechybí ani aplikace pro ovládání kurzoru myši přes Bluetooth. Pomocí samostatné Java aplikace jsou také vyřešeny textové poznámky, které jinak v telefonu chybějí. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o předprodejní vzorek telefonu, může být ve finálním telefonu nabídka aplikací bohatší.


Javová kalkulačka • stopky • převodník jednotek a měn • výpis aplikací

Zábava: k MP3 přibylo rádio s RDS

Zábavu zajišťuje Media Player, který pomocí záložek sdružuje veškerý multimediální obsah v telefonu. Přehrává hudební soubory MP3 a AAC, které si můžete roztřídit do playlistů. Díky multitaskingu si hudbu pustíte i na pozadí. Skladby lze přehrávat i v náhodném pořadí nebo opakovaně. Kvalita hlasitého reproduktoru je velmi dobrá, zvuk je poměrně čistý i dostatečně hlasitý.

 
Hudební přehrávač a jeho nabídka • výpis skladeb

K telefonu by se měla jako součást základního balení dodávat stereofonní sluchátka s ovládáním na kabelu. K testu jsem je bohužel nedostal. Díky tomu jsem nemohl také vyzkoušet integrované FM rádio s podporou RDS, které u véčka EF81 chybělo. Sluchátka totiž slouží jako anténa.

Na druhé záložce multimediálního přehrávače se prohlíží obrázky a na třetí se přehrává video. To lze sledovat i přes celý displej nebo přetáčet. Podporované formáty jsou 3GP a MP4.


Ukázka vestavěných her

V telefonu jsou předinstalovány čtyři hry. Nejvíce mě zaujalo střílení komárů, kteří poletují na scéně snímané zadním fotoaparátem. Díky Javě 2.0 není problém doinstalovat další hry. Bohužel ale jedině přes wap. Bluetooth v této situaci nepomůže. Test rychlosti Javy nemělo smysl provádět vzhledem k předprodukčnímu prostředí telefonu.

Data: buď rychle, nebo pomalu

Datové technologie jsou v telefonu zastoupeny v podobě rychlého UMTS a pomalého GPRS třídy 10. Mezistupeň představovaný EGDE chybí. Pro spojení s počítačem je připraveno Bluetooth a datový konektor. Infraport v telefonu nenajdete. Zda bude součástí základního balení datový kabel a CD se softwarem, mi ale nebyli schopni sdělit ani na infolince Benq-Siemensu.

 
Wapový prohlížeč a jeho nabídka

Wapový prohlížeč zvládá zobrazit i textové internetové stránky. Občas mu ovšem dělá problémy čeština. Nabízí záložky i přímé zadání adresy. V jeho nabídce ale chybí rychlý přechod na domovskou stránku.

Jistější na večírku než v kanceláři

Benq-Siemens SL91 je telefon, který by měl vzbuzovat emoce. Má stylový design a velmi dobrou výbavu podtrženou 3,2megapixelovým fotoaparátem a špičkovým displejem. I když by zvládl i pracovní nasazení, jeho teritorium bude spíše v kabelkách a kapsách drahých obleků, kde bude skvěle reprezentovat svého majitele.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální snímky telefonu

Jestli se ale tento telefon objeví i na českém trhu, není zatím známo. Pokud se tak stane, měl by se začít prodávat za cenu okolo dvanácti tisíc korun. Drahých stylových telefonů je ale celá řada. Stačí vzpomenout například Motorolu Krzr, tenký vysouvací Samsung D900 nebo již několikrát zmíněné véčko ze stejné stáje s označením EF81, které se i přes velmi podobnou výbavu prodává o několik tisícovek levněji.

Plusy a mínusy

+ stylový design
+ 3,2megapixelový fotoaparát s autofocusem
+ špičkový displej s 16 miliony barev

- náchylný na otisky prstů
- horší ergonomie klávesnice
- paměťová karta pod baterií


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Benq, Benq-Siemens, Siemens, , Benq-Siemens SL91, Samsung D900, BenQ Mobil, Osvětlení okraje, Test, Motorola Egde +, Velká spousta, Rychlý přechod, Výborné podání, Finální telefon, Lodička