Bič na operátory má blízko k platnosti

Tři z nejhorších nekalých praktik operátorů mají téměř odzvoněno. Vysoké sankce a „výhodné“ smlouvy má (p)odepsat prezident republiky.

Husákův bič na operátory, neboli novela Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK), která výraznou měrou posiluje práva spotřebitele, byla projednána a schválena Senátem. Nyní už zbývá jen podpis prezidenta republiky, zákon se stane platným, jakmile vyjde ve sbírce zákonů a účinným 15 dnů po začátku platnosti. Cestu návrhu novely ZoEK (sněmovní tisk číslo 836) legislativním procesem můžete sledovat na webu Poslanecké sněmovny.

O návrhu novely Jana Husáka jsme už v minulosti psali, ale jde o významnou změnu pravidel ve prospěch zákazníka, proto ještě zopakujeme, jaké prohřešky operátorů řeší:

  • automatické prodlužování smluv bez vědomí zákazníka
  • neúplné informace o službách sjednaných například po telefonu
  • smluvní pokuty vůči zákazníkům, kteří termínovanou smlouvu chtějí ukončit předčasně

Operátoři dosud nesmyslně pokutovali spotřebitele při předčasném vypovězení smlouvy, automaticky jim prodlužovali smlouvy cenově nevýhodné a manipulovali, zejména starší občany, k novým „výhodným“ tarifům, aniž by jim poskytli všechny informace. V telekomunikacích vládla nebezpečná džungle, a proto jsem novelou usiloval o zavedení elementárního pořádku a zlepšení ochrany spotřebitele,“ vysvětluje autor novely.

Krom poklesu sankcí při odchodu od operátora na pětinu současné výše se změní pravidlo o čtrnáctidenní lhůtě pro odstoupení od smlouvy, pokud byla uzavřena mimo prostory pro podnikání obvyklé (prodejna). Zjednodušeně řečeno bude mít zákazník stále k dobru lhůtu 14 dní od podpisu smlouvy, ale ta se rozběhne až od okamžiku, kdy bude zákazníkovi doručena smluvní dokumentace.

Klepněte pro větší obrázek
Novela ZoEK prošla v Senátu hladce, není důvod se to u hlavy státu bylo jinak

Příklad: odkývnete prodloužení smlouvy či sjednáte novou po telefonu a smluvíte si, jakým způsobem vám bude operátor posílat faktury. Smluvní dokumentaci vám pak operátor musí zaslat tím prostředkem, který byl zvolen pro doručování vyúčtování (e-mail, pošta) a oněch 14 dní pro odstoupení od smlouvy začne běžet až ode dne předání těchto podmínek.

Diskuze (42) Další článek: Nejlepší aplikace pro záznam sportovní aktivity

Témata článku: , , , , Džungle, Plátno, Plát, Blízko, Výhodný tarif, Vypovězení, Operátor, Sněmovní tisk, Prodlužování smluv, Bič, PLA, Platnost, Vypovězení smlouvy