BlackBerry 8900 a 9000: dva krasavci do kanclu

BlackBerry se mění a přichází do Česka s nadupanými novinkami. Dokáže konečně RIM prorazit i u nás? Nakročeno má dobře.

Pracuje ne úplně tradičně

Díky tomu, že je BlackBerry v Kanadě tak trochu odtržen od hlavních evropských proudů, můžete při práci narazit na několik šikovných, ale u ostatních modelů ne zrovna obvyklých, funkcí, které práci zpříjemní. Na klávesnici např. fungují klávesové zkratky pro přepínání aplikací, jazyka klávesnice apod. Rychlou volbu při volání lze přiřadit všem tlačítkům. Během hovoru také čtyři hlavní funkční klávesy zůstávají jemně podsvětleny, šetří se tak baterie, ale o přehlednost ani v šeru nepřijdete.

Nejen přední strana, ale i boky jsou využity na maximum. Spoušť fotoaparátu a hlasového ovládání (s možností přiřazení jiných funkcí), tlačítko pro ztlumení příchozího zvonění, kolébkovou redukci hlasitosti, 3,5mm jack a konektor pro datový kabel najdete u obou, u Boldu pak nemusíte do vnitřností sahat ani pro výměnu paměťové karty. Nad displejem najdete ještě informační diodu sloužící zároveň jako světelný senzor pro regulaci intenzity podsvětlení displeje a klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Boky přístrojů: třikrát Bold, třikrát Curve

Pokud budete pozorní, najdete na bočních stranách také prvky, které na první pohled nic neumí. Jejich možnosti objevíte až po vložení telefonu do pouzdra, které je součástí prodejního balení. Telefon totiž umístění v pouzdře rozpozná a dokáže se podle toho přizpůsobit automatickou změnou vyzvánění a profilu. Pokud to tak budete chtít, mohou být při uložení handheldu do pouzdra také deaktivovány klávesy, abyste tvrdým pouzdrem omylem netiskli tlačítka na klávesnici.

Datový kabel, CD s obslužným softwarem, standardní nabíječku a pevné kožené pouzdro doplňují v balení také poměrně kvalitní špuntová sluchátka. Kompletují tak multimediální funkce, které jsou v telefonu bohatě zastoupeny a to i přesto, že jde primárně o zařízení určené pro business. K dokonalému mobilnímu multimediálnímu zážitku chybí jen lepší prokreslení zvuku ve sluchátkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Jemnější než ostatní

Ani rozlišení displeje se nedrží zaběhnutých evropských „standardů“. Místo dnes populárních i když mnohdy už nedostačujících 320 × 240 bodů nabízí více než dvojnásobek. 480 × 320 (Bold) resp. 480 × 360 bodů (Curve) je na první pohled znát, a BlackBerry si tak může dovolit zobrazovat i na drobnějším displeji modelu 8900 jemňoučký font nebo detaily multimediálních souborů.

Dokonce i video, s nímž mají business zařízení většinou problémy, je naprosto plynulé a na výše zmiňovaném rozlišení navíc velmi dobře použitelné i s titulky. V kombinaci s 1GB (Bold) resp. 256MB (Curve) vnitřní pamětí a možnostmi paměťových vysokokapacitních microSD karet se už BlackBerry jeví jako docela šikovné zařízení pro zkrácení dlouhé chvíle v čekárnách nebo na zastávkách. A pokud jste třeba někde sami a nechcete vytahovat sluchátka, jen si pusťte zvuk do stereofonních minireproduktorů. Kvalita zvuku vás velmi příjemně překvapí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej si může jemné detaily bez problémů dovolit

Cest, jak do telefonu multimédia dostat, je hned několik. Kromě uploadu prostřednictvím aplikace Roxio Media Manager, která je součástí sady BlackBerry Desktop Manager dodávané na přibaleném CD a v níž můžete videa upravit pro použití na mobilním displeji, také jednodušeji prostým připojením handheldu k počítači a výběrem přístupu přes USB Mass Storage.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Roxio Media Manager, aplikace pro správu multimédií

I ostatní části aplikace BlackBerry Desktop Manager slouží především ke správě obsahu přístroje. Jeho prostřednictvím můžete do handheldu instalovat nové aplikace nebo jej synchronizovat s jiným zařízením BlackBerry, a přenášet tak jednoduše data ze starých zařízení do nových a opačně. Pokud nemáte k dispozici firemní řešení BlackBerry Enterprise Server, oceníte Desktop Manager také díky synchronizaci s organizérem. Nezbytnou součástí aplikace je nástroj pro zálohování dat.

Tip: Katalog aplikací pro BlackBerry certifikovaných přímo společností RIM najdete zde

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
BlackBerry Desktop Manager, desktopový správce obsahu handheldu

Témata článku: Blackberry, , , , , Blackberry Curve 8900, Nokia E71, Hlasité přehrávání, Pracovní využití, Automatické zapnutí, Stejná aplikace, Sdílená paměť, Kvalitní přehrávání, Black, Základní displej, Jednoduchý fotoaparát, Serverové řešení, Přibalené CD, Pohodlné řešení