BlackBerry DTEK50: nejbezpečnější Android na trhu [recenze]

  • Model DTEK50 vychází z telefonu Alcatel Idol 4
  • Veškerá data v modelu DTEK50 jsou šifrovaná
  • Jeho slabším místem je fotoaparát a výdrž
Kapitoly článku

1. Design

Nový model od BlackBerry pochází (po hardwarové stránce) z dílny společnosti TCL, která vyrábí telefony pod značkou Alcatel. Model DTEK50 je proto de facto přebrandovaný model Alcatel Idol 4. Nová ostružina přitom z drtivé části převzala i původní vzhled. Největším rozdílem jsou proto pogumovaná záda, která zajišťují jistý úchop telefonu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekRozměry telefonu jsou 147 × 73 × 7,4 mm a hmotnost činí 135 gramů.

Čelní straně dominuje 5,2palcový displej, který ve své spodní části zobrazuje lištu se softwarovými systémovými tlačítky. Proto nehledejte žádná tlačítka pod displejem. Nad dotykovou plochou jsou umístěny senzory jasu a přiblížení, stejně jako sekundární fotoaparát a neobvykle velká notifikační LED dioda.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekBlackBerry Convenience Key má, podobně jako Boom key u Alcatelů, v různých částích systému různé funkce.

Kolem celého telefonu obíhá kovový rámeček se setnutými hranami, jehož součástí jsou i čtyři výdechy stereo reproduktorů. Zdá se ale, že tyto zdířky na rozdíl právě od telefonu Alcatel nedokáží posloužit současně jako sluchátka. Jediný výdech reproduktoru, který funguje jako sluchátko, proto je ten nad displejem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou na pravém boku. Vypínací tlačítko hledejte na levé boční straně.

Kovový rámeček je na čtyřech místech předělen plastovými proužky, které zajišťují dostatečný příjem signálu jednotlivých antén. Na spodní hraně pak najdete microUSB konektor a první z dvojice mikrofonů. Ten druhý se nachází na horní hraně a spolu s ní je zde i 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prodejní balení neobsahuje žádné mimořádnosti

Jak jsem již zmínil na začátku, zadní strana se ostatním modelu vymyká svým netradičním gumovým zpracováním. V levém horním rohu zde vykukuje 13Mpx hlavní fotoaparát. Pod ním je k řádnému nasvícení scény připravena dvoudiodová LED přisvětlovací dioda. Zbývá ještě dodat, že BlackBerry DTEK50 je se svými 7,4 mm v pase nejtenčním vyrobeným zařízení v historii BlackBerry.

2. Displej

DTEK50 nabízí 5,2palcový displej, přičemž možná i v zájmu snižování spotřeby zůstalo v jeho případě u FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů). I tak dosahuje jemnost zobrazí plochy zcela dostatečných 424 ppi. Displej je odolný proti poškrábání, avšak využívá k tomu jiné řešení než oblíbené tvrzené sklo Gorilla Glass. Obrazovka je rovněž potažena speciální oleofóbní vrstvou, která má za úkol eleminovat ulpývání otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázek
Ve zhasnutém stavu je přední strana jednolitá skleněná plocha

Kvalita displeje je na dobré úrovni, když nabízí věrné zobrazení barev, siroké pozorovací úhly a dostatek jasu ve všech situacích. Některým však mohou jeho barvy připadat chladnější (přeci jen se nejedná o AMOLED řešení). Jestliže nebudete spokojeni s přednastavenou teplotou barev, můžete si ji v nastavení upravit dle vlastních preferencí.

3. Hardware

Telefon se pohybuje na úrovni vyšší střední třídy a tomu odpovídá i použitý hardware. Hlavním motorem je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 617, u něhož pracuje čtveřice (Cortex-A53) jader na frekvenci 1,5 GHz a úspornější čtveřice (Cortex-A53) jader je taktována na 1.2 GHz. Svou roli zde hraje i 3GB RAM paměť a grafický čip Adreno 405.

Výsledky benchmarku AnTuTu 6.0:

  • celkové skóre: 37 876
  • 3D: 6 857
  • UX: 14 427
  • CPU: 11 527
  • RAM: 5 065

To znamená, že BlackBerry DTEK50 má zcela dostatečný výkon pro běžnou práci v systému, včetně rychlého startu aplikací či plynulému multitaskingu. Mírný problém může nastat, jestliže si občas pustíte graficky náročnější hru. V takových situacích totiž občas dochází k mírnému zpomalení a méně plynulému obrazu.

Klepněte pro větší obrázek
BlackBerry používá starý microUSB konektor

Vnitřní paměť má jedinou variantu a nabízí pouze 16 GB. Přijatelným řešením je možnost jejího rozšíření prostřednictvím microSD karet (až o 256 GB). Jelikož je telefon zaměřen zejména na manažery, je samozřejmostí podpora vysokorychlostního mobilního připojení přes LTE.

Klepněte pro větší obrázek
Hardware je na úrovni střední třídy, posílena byla operační paměť

Pro stahování větších datových souborů využitejte dvoupásmový adaptér Wi-Fi  (802.11 a/b/g/n/ac) a k připojení příslušenství poslouží NFC a Bluetooth 4.2 s A2DP a EDR. V autě můžete telefon použít také jako navigaci, když v jeho výbavě nechybí A-GPS čip s podporou GLONASS. Z oblíbených funkcí tak chybí snad jen podpora bezdrátového dobíjení.

AnTuTu Battery Test:

  • 4 852

Jestliže po stránce výbavy si model DTEK50 vede velmi dobře, po stránce výdrže pak působí hůře. Pod svým obalem ukrývá akumulátor s kapacitou 2 610 mAh. Ten mu však dokáže zajistit výdrž na sotva jeden pracovní den. Pokud ho podrobíte vyšší zátěži, bude potřeba vyhledat nabíječku již kolem 15-16 hodiny, což rozhodně není ideální. Nabíjení z 0 na 100 pak bohužel nepatří k nejrychlejším.

4. Software

To, co BlackBerry DTEK50 ztrácí na výdrži, to se snaží dohnat svým softwarem. Grafická nadstavba od kanadské společnosti je založena na Androidu 6.0 Marshmallow, přičemž musím rovnou podotknout, že kromě několika bezpečnostních aplikací a funkcí se jedná o téměř čistý Android.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá telefon po prvním spuštění.

DTEK50 nabízí klasický vzhled Androidu, včetně pohotovostních ploch (s mřížkou 4 × 5) a tradiční nabídky aplikací. Ta kromě běžných typů řazení aplikací nabízí i možnost zobrazení nejpoužívanějších 10 aplikací, pod nimiž následuje abecedně řazený seznam všech aplikací. Od prvního spuštění telefonu přitom v každém koutu systému vidíte především zaměření na efektivitu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Užitečné funkce nadstavby od BlackBerry.

Za tímto účelem totiž BlackBerry přidalo do telefonu několik užitečných funkcí. První z nich je možnost rychlého přístupu do třech přednastavených aplikací pomocí přidržení domovského tlačítka a následného vyjetí do tří různých směrů. Dále můžete v nastavení aktivovat chytrou kartu, která je poté ukotvena na pravé či levé hraně obrazovky. Následně stačí pouze přejet směrem od určené hrany a zobrazí se vám rychlý widget s kalendářem, poštou, adresářem a úkolovníkem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Důležitým faktorem je, že veškeré aplikace, které BlackBerry do telefonu předinstalovalo, lze zakázat.

Skvělým pomocníkem je samozřejmě i BlackBerry Hub. Tento nástroj dokáže veškeré aktivity sjednotit do jednoho přehledu. Na jednom místě proto máte přehled o telefonátech, SMS zprávách, naplánovaných schůzkách, e-mailech či o dění na vašich sociálních sítích. Záleží přitom jen na vás, kolik účtů v BlackBerry Hubu sjednotíte. Pro ty, co stále využívají službu BBM, je zde předinstalován její klient.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kromě aplikací a widgetů nabízí DTEK50 i tzv. zástupce. Ti se zobrazují na pohotovostních plochách a slouží k rychlému vytvoření úkolů, kontaktů či emailů a kontrole stavu baterie nebo využití dat.

Pojďme ale k aplikace DTEK, která dala tomuto modelu i název. Jde o aplikaci určenou k zabezepčení vašeho telefonu, jež současně šifruje veškerý obsah telefon. Jejím prostřednictvím můžete ovládat i jednotlivá povolení pro ostatní aplikace. Další z jejich funkcí zabezpečí váš telefon i v případě, že ho ztratíte. Zloději totiž sice umožní vymazat veškerá data telefonu, avšak k opětovnému nastavení zařízení přesto bude telefon vyžadovat údaje z vašeho Google účtu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Před první aktualizací aplikace DTEK hlásila, že telefon není zařízením BlackBerry.

Výhodou zařízení BlackBerry byla po většinu doby jejich mechanická klávesnice. S nástupem čistě dotykových zařízení se ale i kanadská společnost musela přizpůsobit. I v modelu DTEK50 tak nabízí k použití svoji vylepšenou softwarovou klávesnici s funkcí predikce textu či psaní tahem.

Systém od BlackBerry určitě není bezchybný. Zvláštním způsobem vám však dává najevo, že jeho používání by vám při přechodu na jiný telefon chybělo. Z celkového pohledu tak lze grafickou nadstavbu zařadit absolutně k tomu nejlepšímu, co jsem u Androidů v poslední době zaznamenal.

5. Fotoaparát

Telefony BlackBerry nikdy nebyly proslulé svými fotografickými schopnostmi, a proto jsme byli zvědaví, jak si povede model DTEK50. Tím spíše, když 13Mpx hlavní fotoaparát již dávno nikoho nazaujme. Ve specifikacích se lze dočíst, že snímač je složen ze soustavy 6 čoček se světelností f/2,0. Potěší i podpora fázového automatického ostření. Na rozdíl od modelu PRIV však postrádá optickou stabilizaci obrazu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché, když v horní liště nabízí rychlý ovladač blesku či možnost změny poměru stran a aktivace HDR režimu. V nastavení lze jednoduše přepnout i do pokročilejšího módu, který vám umožní nastavit expozici, hodnotu ISO, rychlost závěry či vyvážení bílé. Ve spodní liště lze vybrat předdefinované filtry a režim fotoaparátu (k dispozici je i panorama).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Více fotek najdete ve fotogalerii.

Pořízené snímky svou kvalitu určitě neoslní, avšak ani nezklamou. Lépe řečeno nezklamou v dobrých světelných podmínkách, když obsahují odstatek detailů i vyvážené barvy. V horších světelných podmínkách je situace horší, protože se do fotografií dostává příliš digitálního šumu a naopak se ztrácí jejich ostrost. Čelní 8Mpx kamerka pak rovněž neoslní.

DTEK50 zvládne zaznamenat i video, přičemž nabízí maximálně záznam ve FullHD rozlišení (1080p) při 60 fps. Jeho kvalita pak spadá do průměru.

Ukázka natočeného video (FullHD, 60 fps):

Celkové hodnocení 76 %

BlackBerry DTEK50 zaujímá na trhu své specifické místo. S pověstí bezpečnosti, kterou si kanadská společnost za dobu své existence bezpochyby získala, vám bude připadat jeho používání nepopsatelným způsobem správnější a lepší. Nabízí přitom i dostatečný výkon pro běžné použítí, kvalitní obrazovku a spoustu užitečných funkcí.

Klepněte pro větší obrázek

Na druhé straně ale panuje zklamání zejména z výdrže, kterou poskytuje jeho baterie. Rozhodně pak tento model není pro ty, kteří od telefonu chtějí i bezchybnou práci fotoaparátu.

Celkové hodnocení BlackBerry DTEK50: 76%

(Celková známka vzniká z aritmetického průměru všech pěti dosavadních udělených známek. Všechny kategorie mají stejnou váhu.)

Verdikt: BlackBerry DTEK50 je určen zejména uživatelům, který potřebují efektivní a bezpečný pracovní nástroj. K tomu dokáže poskytnout dostatek výkonu i zajímavé a propracované funkce. Zklamání však přináší jeho výdrž, která dosahuje sotva jednoho dne.

Plusy:

  • 5,2palcový FullHD IPS displej
  • veškerý obsah telefon je šifrován
  • Android 6.0 Marshmallow
  • aplikace DTEK
  • stereo reproduktory
  • povedené uživatelské prostředí a funkce

Minusy:

  • při hraní graficky náročnější her mu chybí výkon
  • horší výdrž

Témata článku: Blackberry, , , , , , , Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4s, Blackberry DTEK50, Digitální šum, Ostatní modely, BlackBerry Hub, Skleněná plocha, Skvělý pomocník, Hlavní motor, Convenience Key, Klasický vzhled, Kovový rámeček, DTEK, Black, Řazení, Poslední telefon, #Android, Mechanická klávesnice,